Sulkuun on perusteet

0
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi torstaina hallituksen sulkutoimista. Eduskuntapuolueiden ja -ryhmien johdolle ratkaisusta kerrottiin Säätytalossa.

Koronaviruksen uusi nousu aiotaan laittaa kuriin kolmen viikon sululla. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti, että hallitus on päättänyt 8. maaliskuuta alkavasta sulusta. Poikkeusoloista on keskusteltu myös presidentin kanssa.

Erityisen vaikeaan tilanteeseen sulku ajaa ravintolat, jotka ovat jo aiemmin menettäneet tuloja koronapandemian ja siihen liittyvien rajoitusten vuoksi. Ravintolakonserni NoHo Partners ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut välittömästi hallituksen ilmoituksen jälkeen.

Rajoitukset kohdistetaan koronapandemian leviämis- ja kiihtymisvaiheessa oleviin alueisiin. Varsinais-Suomi on leviämisvaiheessa, joten rajoitukset koskevat maakuntaa.

Rajoitusten kohdistaminen on perusteltua, sillä tartuntatilanne on hyvin erilainen eri alueilla. Olisi turhaa sulkea ravintoloita alueilla, joissa tartuntoja on todettu vain vähän.

Kovat keinot ovat kuitenkin tarpeen, sillä viruksen herkästi tarttuva brittimuunnos on lähtenyt leviämään nopeasti Suomessa. Rajoilla käyty torjuntataistelu ei enää riitä.

Pääministeri Marin kertoi, että presidentin kanssa on keskusteltu poikkeusoloista. Valtioneuvosto on valmis toteamaan poikkeusolot, mutta valmiuslakia ei ole ainakaan tässä vaiheessa tarkoitus ottaa käyttöön.

Keväästä on tulossa kilpajuoksu virusmuunnoksen ja rokotteen kesken. Tällä hetkellä virus on johdossa. Tartunnat kasvavat voimakkaasti, kun taas rokotteita saadaan paljon sovittua vähemmän. Tätä tahtia varsinaisiin massarokotuksiin päästään vasta joskus kesällä.

Kolmen viikon sululla on tarkoitus hidastaa viruksen kolmatta aaltoa. Erityisesti Uudellamaalla tartunnat ovat viime päivinä kasvaneet kovaa tahtia.

Jos mitään ei tehdä, koronapotilaat täyttävät sairaalat, ja tehohoidon kapasiteetti uhkaa loppua.

Hallitus tuo ensi viikolla eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemiseksi viime kevättä vastaavalla tavalla. Ruuan ulosmyynti sallitaan sulun aikana.

Rajoitustoimet näkyvät ja tuntuvat myös monilla muilla tavoilla. Leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla peruskoulun yläluokat ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen, ja yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää.

Nopeaa paluuta normaaliin ei välttämättä ole odotettavissa. Valmisteilla on esitys, että sulun jälkeen ravintoloita avataan vain rajatusti, jolloin voidaan säädellä asiakaspaikkamääriä, aukioloja ja anniskeluaikoja.

Ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alan menetykset ovat suuria. Tukitoimet ovat tarpeen, muuten edessä voi olla laaja konkurssiaalto.