Toijala vei Viron EM-kisoihin – suurmaa Liettua oli heiton päässä karsiutumista

0
Toisen polven huippupelaaja Kristian Kullamäe kuului Jukka Toijalan luottomiehiin. (Kuva: FIBA Europe)

Jukka Toijalan valmentama Viro läpäisi karsinnan ja lunasti paikkansa miesten EM-kisoissa 2022.

Venäjän Permissä pelatussa karsintalohkossa Viro kaatoi kisapaikkansa jo lunastaneen Italian. Maanantain päätösottelussa Pohjois-Makedoniaa Virolle riitti kisapaikkaan kahdeksan pisteen tappio.

Ottelun loppu oli omituinen, sillä tappiolla ollut Viro teki kaikkensa, jotta ottelu ei menisi jatkoajalle ja Pohjois-Makedonia saisi uutta mahdollisuutta yhdeksän pisteen voittoon.

Viro heitti vapaaheittoja ohi ja Pohjois-Makedonia yritti kalastella virheitä. Viimeisillä sekunneilla Viron Märt Rosenthalia rikottiin tilanteessa 84–83. Rosenthal onnistui heittämään vapaaheitot tahallaan ohi. Näin Viron yhden pisteen johtoasema säilyi, eikä Pohjois-Makedonialla ollut mahdollisuutta viedä ottelua jatkoajalle.

Kuin kirsikkana kakun päälle Pohjois-Makedonian pelaaja yritti viimeisellä sekunnilla vielä kerran kalastaa virhettä: sitä ei vihelletty, mutta heitto meni koriin. Näin ollen Viro hävisi ottelun 84–86.

– Se oli hullua, kun ymmärsimme, että on parempi hävitä kuin mennä jatkoajalle, Toijala naurahti lehdistötilaisuudessa.

– Makein tappio koskaan ja omituisin ottelu, jonka olen pelannut, Viron Kristian Kullamäe hehkutti.

Virolle EM-kisapaikka oli kuudes. Edellisen kerran Viro on pelannut EM-kisoissa 2015. Tuolloin joukkue jäi alkulohkoon.

Pitkään Korisliigassa valmentanut 48-vuotias Toijala valittiin Viron päävalmentajana syksyllä 2019. Hän valmensi viime kaudella akatemiajoukkue HBA-Märskyä aina siihen asti, kunnes koronavirus katkaisi kauden.

EM-kisojen 24:s ja viimeinen paikka ratkaistiin maanantai-iltana Vilnassa, jossa lajin mahtimaa Liettua oli pakkovoiton edessä päätösottelussaan Tanskaa vastaan.

Ottelu ratkesi vasta viimeisillä pallonhallinnoilla. Tanskalla oli viimeisessä hyökkäyksessä voittoheitto ilmassa, mutta se kolahti rautoihin ja koripallokansa sai huokaista helpotuksesta.

Liettua lunasti kisapaikana 77–76-voitolla.

Näin Euroopan maajoukkuerankingin perusteella kovimmat maat, jotka jäivät EM-lopputurnauksen ulkopuolelle olivat Montenegro (14:s) ja Latvia (15:s), jotka ovat myös Suomen (17:s) yläpuolella.

Myös uutta nousua tekevä Ruotsi (31:s) jäi ilman kisapaikkaa.

EM-lopputurnauksen alkulohkot pelataan syyskuussa 2022 Saksan Kölnissä, Georgian Tbilisissä, Italian Milanossa ja Tshekin Prahassa. Pudotuspelit pelataan Saksan Berliinissä.

EM-kisoihin selvinneet maat

Kisaisännät: Tshekki, Georgia, Saksa ja Italia
Karsintojen kautta selvinneet: Belgia, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Kroatia, Viro, Suomi, Ranska, Iso-Britannia, Kreikka, Unkari, Israel, Hollanti, Puola, Venäjä, Serbia, Slovenia, Espanja, Turkki, Ukraina ja Liettua.

EM-kisat pelataan syyskuussa 2022.