Toista vuotta ilman palkkaa – koronakriisi vie Teatteri Provinssin Seppo Suomiselta tulot ja yöunet

0
Provinssin lämpiö on hiljentynyt ja näyttämö tyhjä, mutta teatterinjohtaja Seppo Suomisen työhuoneessa palaa valo. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kulttuurialan korona-ahdinko syvenee samaa tahtia kuin päivä pitenee.

Salon Seudun Sanomat uutisoi tiistaina, kuinka vaikea Salon Teatterin taloustilanne on näytösten peruuntumisten vuoksi. (SSS 3.2.2021)

Samassa koronakurimuksessa elää myös Teatteri Provinssi, jonka historian kalleimman produktion My Fair Lady -musikaalin esityskausi jäi koronakriisin jalkoihin.

My Fair Ladyn peruuntuneet näytökset ovat aiheuttaneet varovasti laskien 60 000 euron menetykset, sanoo teatterinjohtaja Seppo Suominen.

Viime vuonna Teatteri Provinssi joutui siirtämään ja perumaan lukuisia omia ja vierailevia tuotantoja, ja toteutuneissa esityksissä katsojamääriä piti rajoittaa.

Seppo Suominen kertoo viime vuoden liikevaihdosta sulaneen noin 700 000 euroa koronarajoitusten vuoksi.

Julkisia tukia Provinssi sai 70 000 euroa.

– Tuki on laastaria, sanoo Suominen.

Provinssi sinnitteli viime vuoden, mutta tänä vuonna tilanne on vaikeutunut edelleen. Teatteri ei pysty enää maksamaan palkkaa viidelle työntekijälleen.

Seppo Suominen kertoo itse tehneensä koko viime vuoden töitä ilman palkkaa, ja sama meno on jatkunut tänä vuonna. Taloudellinen venyminen ei ole jäänyt pelkästään talkootöihin.

– Teatteri on velkaantunut kymmeniä tuhansia puolessa vuodessa, ja olen henkilökohtaisesti lainannut rahaa teatterille. Lainanotto on nyt tapissa, sanoo Suominen.

Astrum-keskuksessa toimivan Provinssin kiinteät kulut ovat suuret siitä riippumatta, onko teatterissa esityksiä vai ei. Pelkästään tilakulut ovat yli 4 000 euroa kuukaudessa.

– Meillä on todella ymmärtäväinen vuokraisäntä, mutta totta kai kulut on jossain kohtaa maksettava.

Korona-aika on ollut Seppo Suomiselle stressaavaa.

– Öitä on valvottu, sanoo Suominen.

– Olen toiminut kauan alalla, mutta tällaista en ole kokenut, että tekeminen kielletään. Ymmärrän kyllä täysin tilanteen, terveys edellä mennään.

Kaikesta huolimatta Provinssi etenee kohti kevättä ja kesää. Tulevia vierailuja, esityksiä ja ensi-iltoja valmistellaan sillä ajatuksella, että koronarajoitukset höllentyvät kevään aikana.

– On pakko tehdä täysillä.

Rikalanmäellä nähdään ensi kesänä parisuhdekomedia Kahden kauppa. Joonas Suominen ja Karolina Blom esittävät näytelmän kaikki roolit, joten mahdollisesti jatkuvat kokoontumisrajoitukset eivät häiritse harjoituskautta.

Mathildedalin kesäteatterin Seiväsmatkojen kokoonpanossa on hieman yli kymmenen henkilöä, jotka voidaan tarvittaessa jakaa ryhmiin. Mustiolla kesäteatteria tekee seitsemän näyttelijän kokoonpano.

My Fair Ladyn ja Hiirenloukun esityksiä on ohjelmistossa vielä kevään aikana, mikäli rajoitukset mahdollistavat ne.

Koronapilvelläkin on hopeareunuksensa.

Provinssi on hakenut apua talousahdinkoon myös yleisöltä Mesenaatti-palvelun kautta. Palvelussa kuka tahansa voi lahjoittaa rahaa teatterin toimintaan.

Vastineeksi lahjoittaja saa summasta riippuen esimerkiksi virtuaalikierroksen teatterin päänäyttämön kulisseihin tai nimikkotuolin Rikalanmäen Teatterivintille.

Keskiviikkoiltana lahjoituksia oli kasassa 6 250 euroa.

– Se lämmittää tosi paljon mieltä, että ihmiset välittävät, sanoo Seppo Suominen.

Seppo Suominen kuvailee korona-aikaa täysin poikkeukselliseksi ajaksi hänen pitkällä teatteriurallaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo