USA hyväksyi Johnson & Johnsonin koronarokotteen käytön – jakelu määrä aloittaa jo lähipäivinä

0

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronarokotteen hätätilakäytön.
Washington Postin mukaan rokotteen jakelu maassa on määrä aloittaa jo lähipäivinä.
Johnson & Johnsonin rokote on kolmas Yhdysvalloissa myyntiluvan saanut koronarokote. Se annetaan yhdellä pistoksella ja voidaan säilöä jääkaappilämpötilassa, mikä tekee sen jakelusta helpompaa kuin pakastinoloja vaativien Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteiden.
Rokotteen toivotaan helpottavan osaltaan Yhdysvaltain vaikeaa koronatilannetta. Maassa puoli miljoonaa ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.
– Tämä on lupaavaa edistystä ponnistuksissamme kriisin lopettamiseksi. Mutta emme voi laskea suojaustamme nyt tai olettaa, että voitto on vääjäämätön, sanoi presidentti Joe Biden myyntiluvasta.

FDA: Rokote tehoaa myös muunnoksiin

Aiemmin tällä viikolla FDA kertoi, että Johnson & Johnsonin rokote ehkäisee tehokkaasti covid-19-taudin vakavia muotoja. FDA:n keskiviikkona julkaisemien dokumenttien mukaan rokote tehoaa myös viruksen ärhäköihin muunnoksiin.
Laajojen kliinisten testien mukaan rokotteen teho taudin vakavia muotoja vastaan oli Yhdysvalloissa 85,9 prosenttia, Etelä-Afrikassa 81,7 prosenttia ja Brasiliassa 87,6 prosenttia.
Kun taudin keskivaikeat muodot otettiin huomioon, rokotteen teho putosi 66,1 prosenttiin. Testeihin osallistui yhteensä lähes 40 000 ihmistä.
Yhdysvaltalaiset asiantuntijat kuitenkin ovat kehottaneet ottamaan rokotteen tästä huolimatta.
– Normaalissa maailmassa ihmiset hyppisivät onnesta rokotteesta, jonka teho on yli 70 prosenttia, sanoi Alabaman yliopiston lääketieteen professori Jeanne Marrazzo Washington Postille.
Hän huomautti, että normaalisti rokotteet vaativat 50 prosentin tehon saadakseen FDA:n hyväksynnän.
Mainen osavaltion tautien ehkäisykeskuksen johtaja Nirav Shah taas totesi lehdelle, että kaikki kolme Yhdysvalloissa hyväksyttyä rokotetta suojaavat niin sairaalahoitoon joutumiselta kuin kuolemalta koronaviruksen vuoksi.
Euroopan lääkeviraston (EMA) on määrä antaa suosituksensa Johnson & Johnsonin koronarokotteesta 11. maaliskuuta. EMA:n mahdollisen hyväksynnän jälkeen myyntiluvan käsittely siirtyy EU-komissiolle.

https://www.washingtonpost.com/health/2021/02/27/johnson-and-johnson-covid-vaccine-fda/

STT

Kuvat: