Vähemmän on enemmän

0
Marta Bassino (oik.) ja Katharina Liensberger jakoivat maailmanmestaruuden, vaikka Bassino ei takuulla ollut kilpailun paras laskija. (kuva: Lehtikuva/AFP/Fabrice Coffrini)

Ylen lähetyksissä pyörivät juontajien ja kommentaattorien pohdinnat ovat oivallisia. Niissä kysytään, että miten vuosien jälkeen jaksetaan edelleen innostua sohvaurheilusta.

Monella meistä kyseessä on lapsena alkanut elämäntapa, joka on johtanut onnekkaimmilla palkan saamiseen urheiluraportoinnista. Toki hintaa viikonloppu- ja iltalisistä maksetaan melko loogisesti siinä, että ne illat ja viikonloput ovat useimmiten työaikaa.

Pikkuhiljaa urheilu on kuitenkin laajentunut arkipäiviin. Katsoin tiistaina alppihiihdon MM-kilpailujen parisuurpujottelua. Kokemus oli kamala, vaikka tuollaisia adjektiiveja tuntuukin hölmöltä käyttää näin pienestä asiasta.

Kilpailumuotoon on keksitty sääntö, jossa ensimmäisen osan parikilpailusta häviävälle merkitään vain puolen sekunnin tappioero. Toisin sanoen hän voi hävitä vaikka kolmella sekunnilla, mutta seuraamus siitä on ajallisesti vain kuudesosa.

Marta Bassino voitti naisten maailmanmestaruuden melkoisella tavalla. Hän oli oman karsintaratansa kahdeksas eli viimeinen 16 parhaan joukkoon selviytynyt kilpailija. Eroa jatkosta pudonneeseen maannaiseen jäi minimaalinen määrä eli yksi sekunnin sadasosa.

Puolivälierässä Bassino hävisi ensimmäisen laskun niin sanotusti pystyyn jälleen maannaistaan (Federica Brignone) vastaan. Siitä huolimatta eroksi merkittiin edellä kuvattu puoli sekuntia, minkä jälkeen Bassino pinnisti jopa sekunnin nopeamman punaisen radan avulla välieriin.

Finaalipaikka tuli sadasosalleen samalla ajalla kuin välierävastustaja Tessa Worleylla. Silti Bassino määriteltiin loppukilpailijaksi Worleyn jouduttua taistelemaan vielä pronssistakin.

Kisan nähneet tietävät finaalin kulun, ja tähän asti tekstissä päässeet voivat arvata sen. Bassino aloitti jälleen hitaammalta radalta, hävisi sen ”puoli sekuntia” ja nautiskeli nopeammalla radalla niin, että mestaruus pistettiin lopulta jakoon Katharina Liensbergerin kanssa.

Ensimmäistä kertaa arvokisaohjelmassa ollut parikisa oli paremmuuden ratkomisessa niin suuri urheilun irvikuva, että siitä on vaikeaa pistää pahemmaksi. Koripallon Suomen cupin niin sanotut tasoitusheitot ovat tosin hyviä haastajia.

On ymmärrettävää, että alppihiihto haluaa uudistua. Sillä voisi olla siihen mahdollisuuksiakin: mäkihypyssä kahdesta täsmälleen samanlaisesta mäestä on melko hankalaa järjestää parikilpailua. Alppihiihdossa se voi onnistua, ei tosin tiistaisella tavalla.

Vähemmän tuppaa joskus olemaan enemmän. Asia on konkretisoitunut miesten Korisliigassa, jossa ottelumäärä puolittui osin vahingossa, osin suunnitellusti. Runkosarjapeleillä on nyt monille joukkueille jatkuvasti suhteellisen suuri merkitys.

Raja tulee vastaan silloin, jos kaikki parhaat eivät ole mukana kilpailukalenterin tiukkuuden takia. Vai mitä, hiihdon pariviesti?

Esimerkiksi maailmancupin kokonaiskilpailua ja suurpujottelucupia johtava Alexis Pinturault ei ollut alppien parikisassa mukana. Puhumattakaan keskiviikon joukkuekisasta, jossa Suomen vastustajalla Italialla ei ollut mukana Bassinoa eikä Brignonea. Kukaan kauden yhdeksästä parhaasta naissuurpujottelijasta ei osallistunut joukkuekilpailuun.

Lisäksi parikisan ja joukkuekisan valikoituminen suurpujotteluksi tai paikoin pujotteluksi asettaa alppihiihdon osalajit täysin eriarvoiseen asemaan. Suurpujotteluja on näissä kisoissa kolme molemmille sukupuolille! Parisyöksy alkaa olla mahdoton ajatus ja vähentää näyttävien sekä arvostettujen vauhtilajien merkitystä.

Ampumahiihto on takaa-ajoineen ja yhteislähtöineen näyttänyt osaavansa tehdä järkeviä muutoksia. Tosin MM-ohjelmassakin nähtävä pariviesti alkaa myös siinä lajissa olla fiksuuden rajoilla – varsinkin silloin, kun sekaviesti järjestetään samana päivänä. Pariutuminen näyttäisi toimivan urheilullisessa mielessä talvilajeissa kovin väkinäisesti.

Ylen selostaja Jussi Eskola miettii mainoksessa, kuinka kiinnostus säilyy, ”vaikka kisoja tulee ja menee”.

Säilyy kyllä. Ei kuitenkaan välttämättä enää kovin kauaa, jos näitä kakkosnelossekajoukkuetakaa-ajokilpailuja tulee vielä paljonkin lisää.