Verenluovuttajia tarvitaan 800 jokaisena arkipäivänä – Salossa tilaisuus perjantaina

0
Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille. Kuva: TS arkisto/Marttiina Sairanen

SPR Veripalvelu järjestää perjantaina 26.2. verenluovutustilaisuuden Salossa.

Ajan voi varata etukäteen osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus. Tilaisuus pidetään Salon VPK:n talossa klo 12–17.

Verenluovutustilaisuudet eivät ole laissa tarkoitettuja yleisötilaisuuksia, joita koskisivat koronaepidemian aiheuttamat kokoontumisrajoitukset.

– Verenluovuttajien turvallisuudesta on pidetty huolta ylimääräisillä varotoimilla kuten ajanvarauksen pakollisuudella, turvavälien varmistamisella sisätiloissa, suu-nenäsuojuksen käytöllä ja pintojen tehostetulla puhdistuksella, kerrotaan Veripalvelun tiedotteessa.

Jotta verta voidaan kerätä tarpeeksi, verenluovuttajia tarvitaan noin 800 jokaisena arkipäivänä.

Koronaepidemian alussa viime keväänä sairaalat lykkäsivät kiireettömiä hoitoja ja leikkauksia, mikä johti hetkellisesi jonkin verran tavanomaista pienempään verentarpeeseen. Kesällä kiireettömiä sairaalatoimintoja ajettiin uudelleen ylös.

Koko viime vuonna punasoluvalmisteiden käyttö väheni sairaaloissa edellisvuodesta noin 6 prosenttia ja verihiutalevalmisteiden alle prosentin.

Verenluovutuksia pystyttiin vuonna 2020 toteuttamaan joka viikko tarvittava määrä, vaikka korona vaikeutti järjestelyjä.

– Haasteita on tuonut muun muassa työpaikka- ja oppilaitosluovutusten poisjääminen, kun työnteko ja opetus tapahtuu pääosin etänä. Tilalle on kuitenkin saatu onneksi korvaavia verenluovutustilaisuuksia, tai sitten olemme pidentäneet veripalvelutoimistojemme aukioloaikoja. Onneksi luovutustilaisuuksia eri varuskunnissa pystyttiin edelleen järjestämään tiukentuneista pandemiatoimista huolimatta, sanoo Veripalvelun asiakaspäällikkö Liisa Romo tiedotteessa.