Viimeinen yritys – jos Power Cup ei toteudu Salossa tänä vuonna, otetaan kaupungissa hengähdysaikaa

0
Rovaniemen vuoden 2019 kesäkuun Power Cup odottaa edelleen seuraajaansa. (kuva: Marko Junttila)

Lentopallomaailman suurimman junioriturnauksen Power Cupin järjestämiselle Salossa on nyt kaksi vaihtoehtoa:

1) Tänä vuonna heinä–elokuussa.

2) Useamman vuoden kuluttua.

Turnauksen ajankohtaa siirrettiin perjantaina jo kolmatta kertaa. Alun perin juniorien piti kokoontua Saloon viime vuoden kesäkuussa. Koronavirustilanteen ryöpsähdettyä tapahtuma lykättiin ensin elokuulle ja sittemmin tähän vuoteen.

Perinteinen alkukesän ajankohta ei toteudu nytkään. Tavoitteena oli pelata 10.–13. kesäkuuta, mutta nyt tähtäimet vaihdettiin päivämääriin 29.7.–1.8.

Se on salolaisille järjestäjille tällä erää viimeinen yritys.

– Jos Power Cup joudutaan perumaan tältäkin vuodelta, emme yritä uudelleen ensi vuonna. Haluamme järjestää turnauksen Salossa, mutta siinä tilanteessa ottaisimme hieman hengähdysaikaa, toteaa Power Cupin paikallispäällikkö Johanna Anttonen.

Toive hengähdysajasta ei lähes täysin talkootyöhön perustuvassa kokonaisuudessa ole ihme. Salo on ollut Power Cupin järjestelyvastuussa jo pian kaksi vuotta, sillä tapahtuma myönnettiin kaupunkiin keväällä 2019.

Täysipainoista Poweria ei tänä vuonna pystytä tarjoamaan. Joukkuemäärä rajoitetaan enintään neljäänsataan sekä joihinkin Salon Viestin omiin joukkueisiin. Lisäksi vanhimmat ikäluokat jäävät pois, eli mukaan olisivat tulossa C-, D- ja E-juniorit.

Takaisku on näillä näkymin joka tapauksessa suuri, sillä alun perin Saloon tavoiteltiin ennätyksellisesti tuhatta joukkuetta. Tapahtuman viimevuotinen peruminen johti taloudellisessa vastuussa olevalle Lentopalloliitolle 280 000 euron erityisavustukseen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Uusi joukkueilmoittautuminen tapahtumaan avataan ensi tiistaina.

– Luulen, että tuo 400 joukkueen määrä saadaan helposti täyteen, sillä muualta Suomesta tullut palaute tapahtuman siirtämisestä on jo nyt ollut positiivista, Anttonen miettii.

Hän löytää ylipäätään muutoksesta verraten paljon positiivisia seikkoja.

– Nyt meillä on selkeä ajanjakso, jota kohti teemme töitä. Olisi ollut todella ikävää, jos olisimme paiskineet hommia koko kevään, minkä jälkeen olisi viime tingassa jouduttu muuttamaan suunnitelmia.

– Heinä–elokuun taite on sikäli hyvä, että monet ovat siinä vaiheessa jo pitäneet kesälomansa. Lisäksi rokotustilanne koronaviruksen suhteen on varmasti siinä vaiheessa jo paljon parempi kuin alkukesällä.

Takaportti ilahduttavalle muutokselle on toki auki. Mikäli vallitseva tilanne mahdollistaa suuremman joukkuemäärän mukaan ottamisen, on siihen järjestäjillä valmius.

– Salon Viestissä ollaan edelleen toiveikkaita ja tyytyväisiä. Toivottavasti lapset saisivat nyt kokea sen kesän tärkeimmän tapahtumansa, joka viime vuonna jäi kokematta, Anttonen huomauttaa.

Käytännön järjestelyt muuttuvat joukkuemäärän vähenemisen ja ennen kaikkea koronatilanteen vaatimien turvavälien vuoksi.

– Kaikki aiemminkin suunnitellut koulut tarvitaan edelleen majoittumiseen, sillä yhteen luokkahuoneeseen otetaan lähtökohtaisesti vain yksi joukkue ja yhteen liikuntasaliin kaksi joukkuetta, Anttonen selvittää.

Ruokailun piti tapahtua keskitetysti yhdessä paikassa eli Salon jäähallissa.

– Näillä näkymin nyt siirrytään kahteen ruokailupaikkaan. Alamme miettiä entistäkin tarkemmin Salohallin hyödyntämisestä tähän tarkoitukseen.

Milloin lopullinen päätös tämän vuoden turnauksen järjestämisestä pitää tehdä?

– Viimeinen tarkastelupiste asiassa on toukokuun aikana, Anttonen kertoo.

Talkootarve on edelleen suurehko

Vaikka joukkuemäärä mitä suurimmalla todennäköisyydellä vähintään puolittuu toivotusta, on talkoolaisten tarve edelleen verraten suuri.

– Jos ruokailu siirretään kahteen paikkaan, tarvitaan molemmissa paikoissa tietysti omat vastuuhenkilönsä. Samoin tarvitaan myös kaikkiin kouluihin, paikallispäällikkö Johanna Anttonen muistuttaa.

Toisaalta hieman pienemmällä talkooporukalla tullaan toimeen.

– Jos pelikenttiä on vähemmän, silloin ei kenttähenkilökuntaa toki tarvita ihan niin paljoa.

Talkoolaisia on tässä vaiheessa ilmoittautunut noin sata, kun viime vuonna ennen koronaa heitä oli yli 300. Anttonen ei kuitenkaan ole vapaaehtoisten määrästä huolissaan.

– Esimerkiksi kaikki oman seuran (Salon Viesti) henkilöt eivät ole vielä ilmoittautuneet. Lisäksi talkoolaisten joukossa on paljon riskiryhmäläisiä, joiden pääsemistä mukaan rokotukset auttavat merkittävästi.

Miten käy Salo Volleyn?

Teoriassa Saloon on tarjolla kaksi lentopallon suurtapahtumaa peräkkäisinä kesäviikonloppuina. Matkassa on kuitenkin vielä monta mutkaa. Yksi suurimmista on se, järjestetäänkö perinteistä, Salo Volleyta ollenkaan.

– Tilanne on tässä vaiheessa oikeastaan täysin avoinna. Teemme päätöksiä näillä näkymin maaliskuun aikana, kertoo LP Viestin johtokuntaan kuuluva Pirjo Silenius, joka on toiminut viime vuosina Salo Volleyn vastuuhenkilönä.

Alustava ajankohta turnaukselle on ollut 24.–25. heinäkuuta eli vajaata viikkoa ennen Power Cupin uusia määräpäiviä.

– Johtokunnassa on ollut kahdenlaista ajatusta järjestämisestä. On haluttu kuunnella sitä, millaisia koronarajoituksia tulee, Silenius kuvailee.

Viime vuonna Salo Volley pystyttiin pitämään yhden ajankohtasiirron jälkeen elokuun alussa. Järjestäjät selvisivät joukkuemäärän osalta niin sanotusti kuivin jaloin, mikä edesauttoi LP Viestin taloutta merkittävästi.

Salo Volley on järjestetty jo 43 vuonna peräkkäin.