Vuoriselta luvassa arvokisauran parasta – onko hän myös Suomen miesten ykkönen?

0
Uransa ensimmäisen aikuisten SM-mitalin puolitoista viikkoa sitten saavuttanut Lauri Vuorinen kertoi harjoitelleensa paljon "loikkaa" Oberstdorfin sprinttinousuja varten. (kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Sohvaurheilija voi miettiä kolmea asiaa Lauri Vuorisen osalta torstaisessa miesten MM-hiihtosprintissä. Kilpailu hiihdetään Perniön Urheilijoiden kasvatille paremmin sopivalla perinteisellä tyylillä.

1) Saavuttaako Vuorinen uransa parhaan aikuisten arvokisasijoituksen?

Todennäköisesti saavuttaa. Hän oli kolme vuotta sitten olympia-Pyeongchangissa perinteisellä 29:s kaaduttuaan ensimmäisessä erävaiheessa. Vuotta myöhemmin MM-Seefeldissä Perniön Urheilijoiden kasvatti jäi karsintaan sijoittumalla 34:nneksi.

2) Eteneekö Vuorinen tavoitteensa mukaisesti välieriin eli 12 parhaan joukkoon?

Voi edetä, mutta helppoa se ei ole. Johannes Hösflot Kläbolla on hallitsevana maailmanmestarina kiintiöpaikka, ja sitä kautta Norja saa asettaa kisaan neljä muutakin vähintään välieräpaikkaa lähellä olevaa urheilijaa.

Lisäksi kolmesta neljään venäläistä, Ruotsin Oskar Svensson ja Italian Federico Pellegrino ovat vahvasti tarjolla välieriin. Tässä katsannossa muille ei enää montaa paikkaa jää.

3) Onko Vuorinen paras suomalainen?

Todennäköisesti ei ole, mutta mahdollista se silti on. Joni Mäki ei ole saanut sprinteissä ulosmitattua parasta virettään pitkään aikaan, eikä paikkaa maailmancupin kisojen kymmenen parhaan joukkoon ole irronnut lähes kahteen vuoteen.

Ristomatti Hakola oli ennen ja jälkeen koronatauon perinteisen cup-sprinteissä sijoilla seitsemän ja kahdeksan. Hänen vauhtinsa ja kestävyytensä on vähäisten kilpailumäärien jäljiltä kuitenkin melkoinen arvoitus.

Noin vuoden takaisten MM-esikisojen perusteella Oberstdorfin rata sopii Vuoriselle varsin hyvin. Tuolloin hän oli sinivalkoisista ykkönen sijoituttuaan kisassa 13:nneksi karsinnan seitsemännen sijan jälkeen. Tuolloin erävaiheeseen ylsivät suomalaisista myös Iivo Niskanen, Lauri Lepistö ja Hakola, kun taas Mäen tie tyssäsi karsintaan.

Sprintit alkavat torstaina suunniteltua aikaisemmin. Karsinta käynnistyy Suomen aikaa suunnitellun kello 13.45:n sijaan jo kello 10. Erävaihe pistetään vauhtiin jo kello 12.30 eli lähes neljä tuntia aiottua aikaisemmin.

– Aurinko vaikuttaa lumiolosuhteisiin joka ikinen minuutti, ja ennen puolta yhtätoista latu-urat ovat varsin hyvät. Kun aloitamme aiemmin, saamme hyvät kisaolosuhteet ja myös säilytämme lumioloja yleisestikin, Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n maastohiihtojohtaja Pierre Mignerey kertoi norjalaislehti VG:lle.

LAURI VUORISEN LOPPUSIJOITUKSET

Maailmancupin perinteisen sprintit

31.1.2021: 11:s
27.11.2020: 21:s
22.2.2020: 9:s
8.2.2020: 21:s
26.1.2020: 13:s
29.11.2019: 19:s