Yllätyksettömät treenit, yllätyksellinen kilpailu – yhdistetyn pakka on Ilkka Herolaa ajatellen lupaavasti sekaisin

0
Ilkka Herola. (kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen)

Lähtökohdat perjantaina Suomen aikaa kello 11.15 alkavaan yhdistetyn kilpailuun MM-Oberstdorfissa ovat kiehtovat. Neljä mäkihypyn harjoituskierrosta eivät tuoneet mukanaan yllätyksiä, mikä tarkoittaa yllätyksellistä kilpailua.

Ilkka Herolan sijoitukset mäkiharjoituksissa olivat 7, 8, 20 ja 25. Ei maagista, mutta mitalitoiveita herättävää.

Toiveet perustuvat muiden hiihtotykkien heikkoon mäkivireeseen. Kauden parhaat hiihtäjät ovat olleet Herolan ohella Jörgen Grååbak ja Vinzenz Geiger. Kumpikaan ei yltänyt millään harjoituskierroksella kärkikymmenikköön, ja molempien yhteissijoitukset olivat Herolaa huonommat.

Lisäksi tämä kilpailumuoto suosii kovia hiihtäjiä. Reitti on varsin raskas, ja mäkiosuus hypätään Oberstdorfin pienemmästä mäestä. Erot hiihtoon lähdettäessä eivät muodostu yhtä suuriksi kuin isommasta mäestä ensi viikolla.

Saksalaisista myös Eric Frenzel, Fabian Riessle ja Johannes Rydzek ovat olleet tälläkin kaudella hyviä hiihtäjiä. Riesslellä on kulkenut mäessäkin, mutta Oberstdorfissa hän on ollut Rydzekin tavoin enemmmän tai vähemmän hukassa. Tämä nostaa entisestään odotuksia Herolaa kohtaan.

Toki Jarl Magnus Riiberin suosikkiasemaa ei uhkaa kukaan eikä mikään. Riiber hyppäsi torstain harjoituskierroksilla parhaan ja toiseksi parhaan siivun.

Vahva mitaliehdokas on myös kauden toiseksi paras mäkihyppääjä Akito Watabe, harjoitusten sijat 1, 2, 5 ja 13. Vaikka Watabe ei ole aivan kärkiluokan hiihtäjä, ei häntä näillä suorituksilla pidä missään nimessä sivuuttaa suosikkien joukosta.

Kauden kolmoshyppääjä Ryota Yamamoto on ollut terävänä kisapaikallakin samoin kuin muutkin hyvät mäkimiehet Johannes Lamparter ja Yoshito Watabe.

Kerrataan siis vielä: kauden hyvät mäkimiehet ovat olleet hyviä Oberstdorfin harjoituksissakin. Kauden hyvät hiihtäjät ovat olleet pitkälti vaikeuksissa mäessä.

Tämä merkitsee kiinnostavaa sekoitusta, jossa sijoitukset mullistuvat mäkiosuuden jälkeen. Letkajenkalta ei varmasti vältytä, ja yllätyksellisetkin ratkaisut jäävät monin paikoin viimeiselle kilometrille.

Poikkeuksen tähän voi muodostaa Riiber, joka saattaa sinetöidä maailmanmestaruutensa joidenkin sekuntien mäkihyppysuorituksensa aikana.

Ilkka Herola on yksi niistä noin kymmenestä urheilijasta, joka voi yltää mitaliin. Todennäköisyys siihen ei siis ole valtavan suuri, mutta kuitenkin varteenotettava.

YHDISTETYN KAUSITILASTOT

Parhaat hyppääjät

1) Jarl Magnus Riiber
2) Akito Watabe
3) Ryota Yamamoto
4) Johannes Lamparter
5) Yoshito Watabe
6) Manuel Faisst
7) Laurent Mühlertahler
8) Terence Weber
9) Fabian Riessle
10) Lukas Greiderer…
13) Vinzenz Geiger
14) Jens Lurås Oftebro
15) Eric Frenzel
17) Ilkka Herola
18) Johannes Ryzdek
38) Jörgen Grååbak
41) Eero Hirvonen
60) Taylor Fletcher

Parhaat hiihtäjät

1) Grååbak
2) Herola
3) Geiger
4) Hirvonen
5) Frenzel
6) Riessle
7) Rydzek
8) Oftebro
9) Fletcher
10) Greiderer…
14) Riiber
15) A. Watabe
18) Lamparter
23) Faisst
29) Weber
37) Yamamoto
44) Mühlertahler
49) Y. Watabe