Déjà-vu: taas LP Viesti voitti ja Pölkyltä loukkaantui ruotsalainen keskitorjuja

1
Toisen kosketuksen laatu oli Pölkyllä alussa heikko. Loppua kohti asia lähti parempaan suuntaan. (kuvat: SSS/Marko Mattila)

Maallikkona sitä joskus miettii. Siis sitä, että mitä yksittäisen pelaajan poissaolo millekin palloilujoukkueelle merkitsisi. Yleensä tällaista ajatusleikkiä ei vie sen pidemmälle.

Pölkky Kuusamolle tästä ajatusleikistä tuli totta Salohallissa pelatussa, LP Viestin 3–1-voittoon päättyneessä lentopallon naisten Mestaruusliigan ensimmäisessä loppuottelussa. Kaiken lisäksi tuli vielä poissaolo tuplana ja déjà-vu päälle.

Edellisessä Pölkyn ja LP Viestin kohtaamisessa Kuusamossa loukkaantui joukkueen ruotsalainen keskitorjuja Jonna Wasserfaller, jonka kausi päättyi polvivammaan. Tiistaina oli toisen ruotsalaisen keskitorjujan Linda Anderssonin vuoro.

Andersson astui epäonnekseen joukkuekaverinsa Jessica Kososen jalan päälle kolmannen erän pelitilanteessa 6–9. Sen jälkeen noudatettiin strategiaa kylmä, koho, kompressio. Ottelun loppupuolella hän pystyi varovasti kävelemään vaihtonurkkaukseen.

187-senttisen Anderssonin tilalle tuli 177 senttimetriä pitkä Viivi Pyhäjärvi, jolla oli vähintäänkin monipuolinen ilta. Hän aloitti yleispelaajana, tuli toisessa erässä vaihtoon ja kolmannessa erässä siis keskitorjujaksi.

– Vähän koin sen kentälletulon tietysti sekavana, kun rooli olikin yhtäkkiä toinen. Toisaalta olen joskus aiemmin, ehkä C-juniori-ikäiseksi asti pelannut myös keskitorjujana. Tosin en osaa sanoa, oliko siitä kokemuksesta mitään hyötyä tänään, 22-vuotias Pyhäjärvi mietti.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei ottelun suunta muuttunut tämän loukkaantumistilanteen jälkeen mitenkään radikaalisti LP Viestin eduksi. Itse asiassa salolaisjoukkue voitti siitä  hetkestä lähtien vain yhden pisteen Pölkkyä enemmän.

Pölkky (kuvassa passari Taylor Lindberg) ei saanut kahdessa ensimmäisessä erässä puolustettua riittävän hyvällä laadulla. Anna Czakan ja Noora Kosonen (oik.) saivat monesti todeta pallojen jäävän vastustajan kenttään.

Ennemminkin avausfinaali kääntyi LP Viestin eduksi kahdessa ensimmäisessä erässä. Loppuotteluissa näkee harvemmin sellaista niin sanottua sulamista, joka Pölkyn kohdalle toisessa erässä osui. Numeroiden 8–10 jälkeen erän loppu meni kotijoukkueelle pistein 17–1.

Etenkin Iina Andrikopoulou ja Noora Kosonen hyökkäsivät tuossa vaiheessa sikäli hyvin, että pallot jäivät kenttään fiksulla hyökkäämisellä. Ei tarvittu voimaa, vaan järkeä ja malttia. Niin paljon vapaata tilaa Pölkky puolustuksellaan tai puolustuksettomuudellaan antoi.

– Kahdessa ensimmäisessä erässä etenkin meidän ensimmäinen ja toinen kosketuksemme eli puolustus- ja passipeli eivät olleet riittävällä tasolla. Olen kuitenkin ylpeä joukkueesta, joka kasasi itsensä hyvin ja taisteli loppuun asti, kiitteli Pölkyn päävalmentaja Tuomas Alatalo.

Iina Andrikopoulou hyökkäsi varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä järkevän tehokkaasti.

Mitä Anderssonin ja käytännössä ylipäänsä toisen keskitorjujan poissaolo sitten tarkoitti pelillisesti? Kuusamolaisten hyökkäyspelin yksipuolistumista entisestään.

– Pölkyn keskihyökkäysten määrä on muutenkin niin vähäinen, että eipä se juuri meidän torjuntapelaamistamme auta. Heidän kovimmat hyökkääjänsä saavat vaan entistä enemmän passeja, mietti LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

Lemminkäinen ei hypännyt kattoon tai edes pöydälle kuvaillessaan joukkueensa peliesitystä.

– En järin tyytyväinen peliimme ole. Toisen erän lopussa pelattiin sinänsä hyvin, mutta toisaalta Pölkky samalla huonosti. Varmasti tulemme pelaamaan perjantaina paremmin.

Andrikopoulou pärjäsi pelipaikkavertailussa Polina Malikia vastaan oikein hyvin. Samoin esimerkiksi Netta Laaksonen oli tilastopaperissa mitattavassa asiassa konkreettisesti Milka Koskenkorvaa parempi: Laaksoselle nolla vastaanottovirhettä, Koskenkorvalle kuusi. Tosin Lemminkäinen jäi kaipaamaan Laaksoselta parempaa puolustus- ja passipeliä.

Nea Haataisen hyökkäyspelissä oli hakemista, mutta neljä ässäsyöttöä oli harvinainen ja positiivinen asia.

NAISTEN MESTARUUSLIIGA, 1. LOPPUOTTELU

LP Viesti–Pölkky 3–1 (25–22, 25–11, 19–25, 25–21)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Viktoriia Tuchashvili (passari) 2/+1, Anniek Siebring 16/+11, Noora Kosonen 13/+8, Anna Czakan 10/+3, Iina Andrikopoulou 22/+10, M’Kaela White 2/+2, Nea Haatainen 6/+2. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti 59.
Pölkky: Ella Autere 6/+4, Rita Timonen 1/+1, Jessica Kosonen 12/+3, Tai Bierria 8/+3, Polina Malik 14/+7, Linda Andersson 6/+3, Viivi Pyhäjärvi 3/-3, Taylor Lindberg (passari) 5/+4. Libero Milka Koskenkorvan vastaanottoprosentti 48.

Hyökkäysprosentti: 39–31
Vastaanottoprosentti: 51–46
Torjuntapisteet: 7–10
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 11–2/10–9

Tuomarit: Raine Hakala ja Jori Ostrovskij.

OHO!

Loukkaantumisen leimaamassa ottelun kolmannessa erässä ei syötetty yhtään ässää.

Otteluvoitot 1–0. 2. finaali Pölkky–LP Viesti perjantaina kello 18.30 Kuusamon Liikuntakeskuksessa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tapio Jutila
4 kuukautta sitten

Ei urheilullinen päätös tälle sarjalle. Paras joukkue pullautettiin ulos muilla kuin urheilullisilla perusteilla. Sarja olisi pitänyt keskeyttää.