Annettiin pelaajien pelata – Pekka Sarokselle vähävirheinen Vilpas–Ura Basket oli liigapeli numero 1 201

0
Pekka Saros on viettänyt pillin kera tuhansia koripallo-otteluita kaikki sarjatasot huomioiden. (kuva: SSS/Marko Mattila)

Koripallotuomari Pekka Saros antoi Salon Seudun Sanomille haastattelun ennen Vilppaan ja Ura Basketin välistä miesten korisliigaottelua.

– Olen jo pitkään sanonut, ettei minulla ole enää mitään suuria tavoitteita tuomarina. Mutta onhan minulla: yritän aina viheltää urani parhaan pelin, kertoi 59-vuotias Saros.

Tavoitteen saavuttaminen ei ole helppoa. Olihan perjantai-illan ottelu hänelle käsittämättömästi 1 201:s miesten pääsarjassa.

Aikaperspektiiviä voisi luetella pitkästi. Todettakoon, että hänen ensimmäisen pääsarjaottelunsa aikaan, syksyllä 1987, nykyinen pääministeri Sanna Marin oli yksivuotias. Pekan poika, Nashville Predatorsin NHL-jääkiekkojoukkueen ykkösmaalivahdiksi noussut Juuse Saros syntyi kahdeksisen vuotta myöhemmin.

Tuliko perjantain ottelusta urasi paras, Pekka Saros?

– Tähän hetkeen onnistunut peli. Tosin täydellistä ei tullut edelleenkään, ja sitähän tässä haetaan, mies hymähti.

Otteluihin valmistaudutaan suunnilleen samalla tavoin kuin joukkueet toistensa kohtaamiseen.

– Katsomme klippejä joukkueiden edellisistä peleistä ja analysoimme pelityylejä. Samoin katsotaan, onko joku tai jotkut pelaajat poissa tulevasta ottelusta.

Jälkikäteen oma ottelu katsotaan vähintään kerran.

– Se on minimi – jotkut katsovat kaikki liigapelit läpi. Jokaisessa ottelussa on lisäksi tuomaritarkkailu. Kukin analysoi kahdeksan otteluun liittyvää videoklippiä ensin itsekseen, minkä jälkeen käydään yhteenveto läpi ottelun tuomarien kanssa yhdessä.

Millainen peli Salohallissa tuomarin silmin nähtiin?

– Olihan tämä vähän haastava, kun tasoero nousi niin nopeasti. Pitää kuitenkin keskittyä tilanne kerrallaan välittämättä siitä, mitä tulostaululla näkyy.

Poikkeuksellisen nopeasti edenneessä ottelussa vihellettiin harvinaisen vähän virheitä, yhteensä vain 23 kappaletta.

– Annettiin pelaajien pelata, kun he sitä halusivat. Tällaisessa selvässä pelissä voi sääntöjen mukaankin pidättää vihellyksiä niin kauan, että pallo on mennyt koriin.

Hämeenlinnassa asuva Saros työskentelee Kaurialan yläkoulun rehtorina. Tämänhetkinen Suomen ja maailman tilanne näkyy hänen työtilanteessaan useammallakin rintamalla.

– Päättyvän hiihtolomaviikon jälkeen siirrymme kolmeksi viikoksi etäopetukseen. Vihellettävien ottelujen määrä putoaa puolestaan koronan takia merkittävästi: nyt niitä tullee minulle noin 25, normaalikautena 37:n luokkaa.

Vaikka Hämeenlinnassa miesten koripallotoiminta ei valtakunnallisissa sarjoissa näy, on se kenties Suomen paras paikka lähteä viheltämään liigapelejä.

– Tästä on verraten lyhyt matka suurimpaan osaan paikkakunnista. Tosin kierrän itse ihan joka paikassa – Joensuussakin olen ollut tällä kaudella jo kolmesti, Saros laskee.

Hänen uransa alussa pääsarjaottelun tuomitsi useita vuosia kaksi tuomaria. Laji on sen jälkeen muuttunut valtavasti.

– Kehitystä on tapahtunut hurjasti. Silti tuntuu, että kolme tuomaria kyllä riittää – neljällä päät voisivat alkaa jo kolista yhteen. Jos jotain lisäystä kaipaisi, niin se olisi ehdottomasti jalkapallon tyyppinen neljäs tuomari, joka olisi lähtökohtaisesti videotuomarin roolissa.

Saros etenee täysin omilla sataluvuillaan koko Suomen pääsarjatuomareista. Jääkiekon puolella Timo Favorin lopetti uransa tuhanteen otteluun.

Siksi vakiokysymys ennätystehtailijalle kuuluu, että kuinka pitkään ura vielä jatkuu. Mitään ikärajoja korisliigatuomariksi ei tällä hetkellä ole.

– Tällä hetkellä löytyy intoa ja halua olla mukana. Kun tuntuu siltä, olen mukana niin kauan kuin taso riittää ja olen tarpeeksi hyvä. Toivottavasti joku sanoo sitten, jos muutun riippakiveksi, Saros mainitsee.