Demarit ja kokoomus olleet vuorotellen Salon suurimmat

0

Salon suurimmat puolueet ovat vuoden 2009 alussa voimaan tulleen kuntaliitoksen jälkeen olleet SDP, kokoomus ja keskusta.

SDP ja kokoomus ovat tähän asti kamppailleet kärkipaikasta. SDP oli ykkönen vuoden 2008 ja 2017 vaaleissa. Kokoomus taas oli ylivoimainen syksyllä 2012.

Kolme suurinta ovat menettäneet suosiotaan viime vaaleissa, ja perussuomalaisten ja vihreiden kannatus on kasvanut. Suuntaus on Salossa sama kuin koko maassa.

SDP:ltä katosi kahden valtuustokauden aikana 1 700 ääntä, kokoomukselta ja keskustalta kummaltakin 2 000 ääntä.

Ääniä on annettu aiempaa vähemmän, mikä selittää osan menetyksestä. Samaan aikaan perussuomalaiset ja vihreät ovat kuitenkin kasvattaneet kannatustaan ja nousseet Salon valtuustossa keskisuuriksi puolueiksi.

Perussuomalaiset sai neljä vuotta sitten runsaat 2 700 ääntä ja vihreät yli 2 300 ääntä. Myös pienemmät valtuustopuolueet vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit kasvattivat kannatustaan.

Salon väestön ikärakenne on sellainen, että vaikka väkiluku on pienentynyt, äänioikeutettujen määrä on pysynyt ennallaan.

2008: Kokoomus SDP:n kannoilla

Lokakuussa 2008 valittu liitoskaupungin ensimmäinen valtuusto oli poikkeuksellisesti 75-jäseninen.

SDP oli syksyn 2008 vaaleissa suurin puolue. Se sai lähes 30 prosenttia annetuista äänistä. Kokoomus tuli toiseksi runsaalla 28 prosentilla ja keskusta kolmanneksi 25,6 prosentilla.

Tällaisia kannatuslukemia ei ole sen jälkeen nähty.

Vaalien jälkeisessä paikkajaossa SDP ei ottanut poliittista ykköspaikkaa eli kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta. Sen sai kokoomus ja kuntaliitoksen järjestelytoimikuntaakin johtanut Juhani Nummentalo (kok.).

Valtuuston puheenjohtajaksi demarit asettivat entisen kansanedustajan Jukka Roosin (sd.). Hän luopui tehtävästään kesken kauden, ja nuija siirtyi kansanedustaja Katja Taimelalle (sd.).

Ennen kuntaliitosta Salon seudun kymmenessä kunnassa oli yhteensä 228 valtuutettua. Uuden liitoskaupungin vaaleissa eniten paikkoja menetti keskusta, joka oli vahva puolue vanhoissa maalaiskunnissa.

2012: SDP hävisi, perussuomalaiset voitti

Syksyn 2012 vaaleissa valtuutettuja valittiin 51.

Kaikkiaan vaaleissa annettiin 2 000 ääntä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. SDP menetti ääniä sitäkin enemmän. Kun sen kannatus laski ja kokoomuksen pysyi ennallaan, kokoomus nousi Salon suurimmaksi.

Vaalien voittaja oli perussuomalaiset, joka sai yli 13 prosenttia äänistä ja seitsemän valtuustopaikkaa. Kokoomuksesta perussuomalaisiin siirtyneen Mikko Lundénin nousu Salon suosituimpien poliitikkojen joukkoon alkoi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittiin kokoomuksen Annika Viitanen (nyk. Viitanen Friberg) ja valtuuston puheenjohtajaksi SDP:n Jorma Elovaara.

Lokakuun 2012 kuntavaalien jälkeen vuoden 2013 alussa aloittanut valtuusto istui tavallista pidempään. Kuntavaalit siirrettiin syksystä kevääseen, joten valtuustokausi jatkui kesään 2017 saakka.

2017: Perussuomalaiset hävisi, SDP ja vihreät voittivat

Vuoden 2012 vaaleissa SDP palasi kaupungin suurimmaksi. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Saija Karnisto-Toivonen (sd.). Valtuustoa johtaa Juhani Nummentalo.

Vuoden 2012 vaaleissa perussuomalaiset sai 51-paikkaiseen valtuustoon seitsemän edustajaa ja kaksi paikkaa kaupunginhallitukseen.

Vihreät sai läpi kolme valtuutettua. Tuloksella irtosi myös paikka hallituksesta.

Vuoden 2017 vaaleihin vihreät osallistui listalla, jolta puuttuivat aikaisempien vaalien tutut menestyjät. Vihreät sai kuitenkin yli 800 ääntä enemmän kuin edellisessä vaaleissa ja viisi valtuutettua.

Perussuomalaiset puolestaan menetti yli 600 ääntä ja yhden valtuustopaikan. Nykyisessä valtuustossa on kuusi perussuomalaista.

Perussuomalaisten äänistä yli kolmasosan sai Mikko Lundén.

SDP oli viime vaalien suurin puolue noin 6 300 äänellä. Niistä Katja Taimela keräsi viidenneksen.

Kansanedustaja Lundén on ehdolla tänä keväänä, kansanedustaja Taimela ei.

Ääniharavat

Vaalit 2008

 • Katja Taimela (sd.) 1 099
 • Juhani Nummentalo (kok.) 656
 • Jukka Roos (sd.) 553
 • Juha Punta (kok.) 433
 • Elina Suonio-Peltosalo (kok.) 430
 • Marjatta Hyttinen (kok.) 338

Vaalit 2012

 • Katja Taimela (sd.) 865
 • Juhani Nummentalo (kok.) 695
 • Tapio Äyräväinen (ps.) 659
 • Mikko Lundén (ps.) 630
 • Annika Viitanen (kok.) 506
 • Heikki Tamminen (ps.) 497

Vaalit 2017

 • Katja Taimela (sd.) 1 186
 • Mikko Lundén (ps.) 1 008
 • Juhani Nummentalo (kok.) 758
 • Simo Vesa (sd.) 684
 • Saku Nikkanen (sd.) 583
 • Sanna Lundström (kok.) 532

Salon valtuusto
51 valtuutettua

 • SDP 13
 • Kokoomus 12
 • Keskusta 11
 • Perussuomalaiset 6
 • Vihreät 5
 • Vasemmistoliitto 1
 • KD 1

Ilman ryhmää toimii kokoomusvaltuutettu Osmo Friberg. Vasemmistoliiton ryhmästä eronneella Jaana Haapasalolla on oma valtuustoryhmä.

Leirin vaihto kannattaa – yleensä

Tämän kevään kuntavaalien kovimmat henkilöuutiset ovat tähän mennessä olleet Katja Taimelan luopuminen ja kokoomusryhmästä erotetun Osmo Fribergin lähtö perussuomalaisten ehdokkaaksi.

Neljän vaalikauden aikana Salon valtuustossa on vaihdettu useasti leiriä. Äänestäjien luottamusta ei ole yleensä menetetty.

Mikko Lundén (ps.) valittiin Salon valtuustoon vuonna 2009 kokoomuksen listalta. Vuoden 2012 vaaleissa hän oli perussuomalaisten ehdokas ja ääniharava. Hänet valittiin myös kaupunginhallitukseen.

Kokoomuksen valtuutettuna ollut Raimo Honkanen valittiin syksyllä 2012 valtuustoon keskustan listalta. Hänetkin nostettiin kaupunginhallitukseen.

Marjatta Halkilahti valittiin kokoomuksen listalta valtuuston niinikään syksyllä 2012. Hän perusti oman ryhmän ja siirtyi ennen valtuustokauden loppua kristillisdemokraatteihin. Neljä vuotta sitten hänet valittiin valtuustoon KD:n listan suurimmalla äänimäärällä.

Halkilahti jätti valtuuston kesken kauden, kun hän jäi ainoaksi KD:n valtuutetuksi Pertti Vallitun siirryttyä kokoomukseen. Halkilahti ei ollut kristillisdemokraattien jäsen, eikä voinut ryhtyä ryhmän puheenjohtajaksi.

Halkilahden lähtö nosti valtuustoon Elina Seitzin ja hallitukseen Kalle Tekkalan. Hän on kaupunginhallituksen ainoa jäsen, joka ei ole valtuutettu. Vallittu menetti loikassa hallituspaikkansa.

Vuonna 2012 vihreät sai Salon valtuustoon kolme edustajaa. Heistä Eeva Koskinen luopui paikastaan kesken kauden. Tilalle nousi varavaltuutettu Jarkko Anttila, joka oli ollut uuden Salon ensimmäisessä valtuustossa.

Anttila vaihtoi vihreät SDP:hen keväällä 2017 ja piti vaaleissa valtuustopaikkansa.

Jorma Elovaara (sd.) valittiin 2012 vaalien jälkeen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Hän erosi demareista, mutta jatkoi puheenjohtajana. Elovaara ehti vierailla keskustan ryhmässä, mutta palasi vaaleiksi demareihin. Valtuustopaikkaa ei enää tullut.