Ensitanssi kohti välieriä – Vilppaan ja Seagullsin kauden ensimmäinen näytös ei tuottanut laatupettymystä

0
Mikko Koiviston (vas.) ja Antti Kanervon (pelinumero 9) kaukoheitot kolisivat tällä kertaa enimmäkseen raudoissa. Oletettavaa on, että sukka suhisee jatkossa taas huomattavasti useammin. (kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Salon Vilppaan ja Helsinki Seagullsin välierät miesten Korisliigassa ovat tuntuneet jo pitkään jonkin sortin ihanneparilta. Eikä kauden ensitanssi, Salohallissa Seagullsin 85–78-voittoon päättynyt kohtaaminen tuottanut laadultaan pettymystä.

Seuraavaan koitokseen saadaan toivottavasti mukaan myös Vilppaan Aatu Kivimäki sekä öljylanne Juho Nenonen. Mies, jota voi tiistaista lähtien tituleerata myös isäksi lapsen syntymän johdosta.

Siinä vaiheessa päästäisiin edelleen toivottavasti pelaamaan Perttu Blomgrenia vaille täysillä joukkueilla. Keskinäisten välierien todennäköisyys nousi jälleen merkittävästi, kun Seagullsin runkosarjavoitto varmistui ja Vilppaan pelastaa neljänneltä sijalta ylöspäin enää keskisuuri ihme.

Ottelun voittaja ratkesi pienempiin asioihin kuin loppunumerot antoivat ymmärtää. Vilpas pääsi yrittämään tilanteessa 78–81 tasoittavaa koria kahdesti. Ensimmäinen Riku Laineen yritys meni ohi osumatta edes korirautaan.

Kendale McCullumin epäonnistuneet vapaaheitot soivat vielä toisen mahdollisuuden. Deondre Parks yritti pitkää poikki kentän syöttöä kulmassa odottaneelle Teemu Rannikolle. Shawn Huff pääsi syöttöön väliin, ja sen jälkeen Vilppaan tehtävä oli lähes toivoton.

– Ymmärrän, miksi Parks lähti hakemaan syöttöä. Puoli sekuntia aiemmalla syötöllä pallo olisi varmaan tullut Teemulle. Mitä sen jälkeen olisikaan tapahtunut… No, se oli vaan pieni käänne pelissä, mietti Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen.

Näkemyksestä riippuen pienen tai hieman isomman käänteen muodostivat Jeremiah Woodin kolme virhettä alle kahdessa minuutissa kolmannen neljänneksen alussa. Muutamat halliin päässeet yleisön edustajat käyttivät äänijänteitään Seagullsin johtaessa kahdella pisteellä.

Tätä seuranneiden hetkien aikana ero kasvoi seitsemään pisteeseen. Toisaalta Vilpas tuli kuitenkin uudestaan rinnalle, ja Wood jatkoi kolmella virheellä loppuun asti. Hän oli ottelun ainoa plussalle päässyt Vilppaan pelaaja.

– Kun Wood on harvoin virhevaikeuksissa, niin toki siinä hetken mietti, että mihin peli kääntyy ja jäämmekö fyysisesti alakynteen. Hän oli kuitenkin siinä vaiheessa pystynyt tekemään koreja ihan hyvin, Toiviainen puntaroi.

– Ei se sitten oikeastaan määräänsä enempää vaikuttanut. Tuomarit vihelsivät molemmissa päädyissä ihan hyvin. Tietysti kun neljänneksen virheet olivat siinä vaiheessa 4–0 meille, niin on ihan selvää, että saatan siitä heille vähän mainita. Jokainen tuomarikolmikosta tietää, että sen jossain vaiheessa sanon.

Jeremiah Woodin työntöheitot onnistuivat hyvillä prosenteilla.

Tulevaakin ajatellen keskeisiä teemoja ovat näidenkin joukkueiden kohtaamisessa kaukoheittotykkien onnistumiset, Woodin pelaaminen ja häneen kohdistuva puolustus sekä samat asiat McCullumista.

Vilppaan Mikko Koivisto heitti omat kolmosensa 2/9, Seagullsin saman profiilin pelaaja Antti Kanervo omansa 1/7. Parannettavaa jäi, ja Koiviston neljän viimeisimmän ottelun osumaprosentti on vain 16.

Seagullsin heittäjien ja myös luotujen tilanteiden laadusta kertoo se, että Kanervoa lukuun ottamatta muu joukkue upotti kaukoheittonsa yli 55-prosenttisesti.

Wood teki pisteitä kovilla prosenteilla, mutta pallonmenetystilasto näyttää viittä, eikä hän päässyt viimeistelyissäänkään helpolla.

– Wood heitti ensimmäisellä puoliajalla hook-heittojensa meidän pelaajamme yli. Sanoimme, että me eletään kyllä sillä, jos hän heittää palloa meidän ylitsemme, huomautti Seagullsin päävalmentaja Jussi Laakso.

Ensimmäisellä puoliajalla kokonaan ilman pelitilanneheittoja pelannut McCullum nousi kuin vaivihkaa varsin lähelle tripla-tuplaa.

– Saimme häneltä pisteidenteon pois, kun pelitilanneheitot olivat 3/9. Toisaalta yhdeksän syöttöä kertovat, ettemme onnistuneet ihan täydellisesti. Emme kuitenkaan puolustaneet häntä huonosti, ja nyt meillä on se käytännön kokemus, Toiviainen kuvaili.

Positiivisimpia yllättäjiä olivat epäilemättä kotijoukkueen Riku Laine ja vierasjoukkueen Sakari Laakso. Jälkimmäinen teki ensimmäisen puoliajan runsaan yhdeksän peliminuutin ajassa erittäin paljon hyviä asioita.

– ”Sakke” piti meidät mukana pelissä. Hän on maailman luotettavin jätkä, aivan mahtava harjoittelija ja valmentajan unelmapelaaja. Ainoa vaan, että hänen harrastustaan haittaa lääketieteellinen tiedekunta. Hän opiskelee lääkäriksi, ja sen takia hän on tänäänkin herännyt kello 5.30 työharjoitteluun. Rakastan häntä pelaajana melkein kuin sukulaista, vaikkemme sukua olekaan, Jussi Laakso tunnelmoi.

Riku Laine oli puolestaan kentällä ottelun ratkaisuhetket eli viimeiset lähes kuusi ja puoli minuuttia. Vaihtopenkillä tuon ajan vietti Ladarien Griffin.

MIESTEN KORISLIIGA

Vilpas–Seagulls 78–85 (21–22, 19–18, 15–21, 23–24)

Vilppaan pisteet/levypallot: Vilpas: Jeremiah Wood 16/9, Riku Laine 13/2, Deondre Parks Jr 13/3/5 syöttöä, Teemu Rannikko 10/0, Mikko Koivisto 10/3/5 syöttöä, Ladarien Griffin 9/5, Elias Eerikinharju 5/2, Myles Stephens 2/5/4 torjuntaa.

Seagulls: Shawn Huff 22/9, Wayne Martin Jr 15/4, Kendale McCullum 10/8/9 syöttöä, Tuukka Kotti 10/3, Sakari Laakso 8/0, Antti Kanervo 7/1, Porter Troupe 7/3, Corban Collins 6/1, Timo Heinonen 0/3.

Erotuomarit: Ville Selkee, Ari Mikkola, Henri Hilke.

Levypallot: 31–37
Syötöt: 21–18
Menetykset: 16–17

Heittoprosentit:
1 p: 71–57
2 p: 62–55
3 p: 32–44

OHO!

Vilpas voitti torjuntatilaston 9–1.

Vilppaan seuraava ottelu: perjantaina 5. maaliskuuta Vilpas–Ura Basket kello 18.30 Salohallissa.

Alussa tovin virhevaikeuksissa viettänyt ja alle 18 minuuttia pelannut Deondre Parks teki hyvää tulosta korilleajoissa.

Taas vaaliehdokas Vilpasta vastaan?

Kun Korisliigan pudotuspelit viimeksi päästiin parisen vuotta sitten pelaamaan, kohtasi Vilpas välierissä sittemmin kansanedustajaksi äänestetyn Ville Kauniston (kok.) Kouvojen paidassa.

Toivon mukaan play offs -pelit saadaan vietyä läpi nytkin. Jos saadaan – ja kuntavaalit järjestetään suunnitellusti – on mahdollisuus ehdokkaan kohtaamiseen Vilppaalla jälleen suuri.

Seagullsin Shawn Huff on ehdolla Helsingin vaalipiirissä vihreiden listalla. Kuntavaalit on määrä pitää sunnuntaina 18. huhtikuuta eli samana päivänä kuin Korisliigan toinen loppuottelu.

Maajoukkuekapteeni muistutti olemassaolostaan myös tiistaina Salohallin parketilla.

Kaikki neljä kolmostaan upottaneen Huffin onnistumiset tulivat järjestään tärkeinä hetkinä. Viimeisellä neljänneksellä hän teki kymmenen pistettä ja karisti lähelle pyrkinyttä Vilpasta kerta toisensa jälkeen kauemmas.

– Monelle meistä tuli muutama tyhmä puolustusvirhe viimeisellä neljänneksellä, myös minulle Shawnin kanssa. Seagulls on niin hyvä ja tasokas joukkue, ettei heitä vastaan voi tehdä minkäänlaisia virheitä, mietti Vilppaan Riku Laine.

Myös jo puolivälieriin saattaa sekoittua ripaus politiikkaa. Onhan Orimattilassa asuva Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen puolestaan ehdokkaana kokoomuksessa.

Tiistaina omasta ehdokkuudestaan ilmoitti myös KTP:n takamies, Vilppaan kapteeninakin toiminut Michael Pounds niin ikään vihreiden listalla.