Salon seudun merkittävät naiset nostavat esille ihmisoikeuksien edistäjiä ja lasikaton rikkojia

0
Kouluratsastuksen Suomen mestari Anna von Wendt kilpailee yhdessä niistä harvoista urheilulajeista, joissa miehet ja naiset mittelevät samassa sarjassa. – Ratsastukseen vaikuttaa niin moni asia, että pystymme kisaamaan samoissa luokissa, toteaa von Wendt. Tarhassa katselee kilparatsu Willem. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Omien alojensa huipulle nousseet salonseutulaisnaiset ovat saaneet vaikutteita monilta menestyneiltä naisilta, joiden toimintaa he pitävät esimerkillisenä. Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi Salon Seudun Sanomat pyysi kulttuurin, yrityselämän, politiikan ja urheilun merkittäviä naisia nimeämään suurimmat innoittajansa.

Somerolainen kirjailija ja kulttuurihistorioitsija Kaari Utrio (s. 1942) sanoo, että Suomen merkittävin nainen on ilman muuta Minna Canth (1844–1897).

– Minna oli aikanaan ristiriitainen hahmo, rehellisyydessään ja taipumattomuudessaan paheksuttu. Hän rysähti aikansa sääty-yhteiskuntaan kuin pommi, Utrio sanoo.

Kaari Utrio toteaa Minna Canthin ottaneen esille kaikki asiat, joita tänä päivänä nimitetään ihmisoikeuksiksi.. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Minna Canth oli kirjailija, toimittaja, kauppias, suurperheen yksinhuoltajaäiti ja vahva mielipidevaikuttaja, jonka elämäntyö vaikutti suuresti Suomen kehittymiseen koulutuksen ja tasa-arvon edelläkävijäksi. Hänen vuonna 1885 ensiesitetty näytelmänsä Työmiehen vaimo edisti lakimuutosta, joka antoi naisille oikeuden hallita omaa omaisuuttaan.

– Kirjailijana ja yhteiskunnallisena keskustelijana Minna Canth toi esiin kaikki ne asiat, joita tänä päivänä nimitämme ihmisoikeuksiksi. Minnan vaikutus ulottuu sadan vuoden päähän, Utrio painottaa.

Minna Canth.

Itsenäisen Suomen merkittävimpänä naisena Utrio nostaa esille Miina Sillanpään (1866–1952).

– Mutta olisiko Miina Sillanpää ollut Suomen ensimmäinen ja maailman neljäs naisministeri ilman Minna Canthin mullistavaa vaikutusta koko suomalaisen yhteiskunnan ajattelussa, huomauttaa Minna Canthin Seuran puheenjohtajana 2000-luvun taitteessa toiminut Utrio.

Hän on itse pitänyt koko pitkän uransa ajan esillä naisten ja lasten aseman parantamista.

Minna Canth on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on saanut oman liputuspäivän. Tärkeän mielipidevaikuttajan syntymäpäivänä 19. maaliskuuta liputetaan myös tasa-arvon kunniaksi.

Salolainen teollisuusneuvos, Leino Groupin toimitusjohtaja ja hallitusammattilainen Liisa Leino (s. 1960) tietää useita kannustavia, osaavia ja esimerkillisiä naisia niin liike-elämästä kuin muualtakin. Yksi on kuitenkin ylitse muiden: brittiläinen poliitikko ja konservatiivipuolueen puheenjohtaja Margaret Thatcher (1925–2013), joka toimi Iso-Britannian pääministerinä vuodet 1979–1990.

Liisa Leino kirjoitti ylioppilaaksi Hermannin lukiosta samana vuonna, jona Thatcher valittiin pääministeriksi. Helsingin yliopistoon jatkanut Leino seurasi tarkasti maailman tapahtumia ja kaavaili itselleenkin kansainvälistä työuraa.

Liisa Leino sanoo, että harvalla poliitikolla on ollut yhtä paljon päättäväisyyttä, osaamista ja ammattitaitoa kuin Margaret Thatcherilla.. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Rautarouva teki vaikutuksen. Suurvallan pääministeriksi nousseen ensimmäisen naisen saavutukset eivät unohdu. Margaret Thatcher rikkoi monia lasikattoja kaikille naisille, Leino korostaa.

Margaret Thatcher.

– Margaret Thatcher oli juristi, joka siirtyi politiikkaan ja sai aikaan isoja, tärkeitä muutoksia. Hän kehitti ja uudisti vanhoja rakenteita ja teki pitkäjänteistä, hyvää työtä kolmen kauden ajan. Harvalla poliitikolla on ollut yhtä paljon päättäväisyyttä, osaamista ja ammattitaitoa kuin Margaret Thatcherilla. Poliittisessa päätöksenteossa on liian usein vaarallisen vähän pitkäjänteisyyttä ja kokonaisuuksien ymmärrystä.

Leino toteutti suunnitelmansa kansainvälisestä urasta ja työskenteli Keski-Euroopassa muun muassa Gillette Braunin toimitusjohtajana ja Euroopan liiketoimintajohtajana ennen kuin palasi synnyinkaupunkiinsa ja sukuyhtiönsä johtoon.

SDP:n salolainen kansanedustaja Katja Taimela (s. 1974) on saanut eniten potkua Suomen ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan naispuolisen presidentin Tarja Halosen (s. 1943) esimerkistä. Halonen toimi Tasavallan presidenttinä vuosina 2000–2012.

– Tarja Halonen tulee varmasti mieleen useimmille suomalaisille naisille suurinta vaikuttajaa kysyttäessä, arvioi Taimela, jonka työ eduskunta-avustajana mahdollisti osallistumisen vuoden 2006 presidentinvaalikampanjointiin.

Katja Taimela ihailee Tarja Halosen aitoutta ja arvostaa sitä, että tämä toimii kuten puhuu.. Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Se kampanja vei lopullisesti mennessään politiikkaan ja vaikuttamiseen. Tarja Halosen käsinkosketeltava lämminhenkisyys ja ihmisläheisyys jäivät sydämeen, ja hänen menestymisensä eteen oli valmis tekemään kaikkensa. Kampanja oli täynnä intoa, ja ihmiset tarttuivat työhön suurella sydämellä ja tarmolla, Taimela muistelee.

Tarja Halonen.

– Ihmisoikeudet, aito demokratia ja kansalaisyhteiskunta ovat olleet Tarja Haloselle tärkeitä paitsi sanoissa myös teoissa.

Taimela toteaa Halosen aloittaneen poliittisen uransa pääministeri Kalevi Sorsan eduskuntasihteerinä samana vuonna, kun Taimela syntyi. Ikäerolla ei ole ollut merkitystä naisten kohtaamisissa.

– Kun tulin valituksi eduskuntaan vuonna 2007, Tarja kutsui ryhmämme tapaamiseen Kesärantaan. Sain syödä päivällistä samassa pyöreässä pöydässä ja keskustella Tasavallan presidentin kanssa ihan arkisista asioista ja hänelle rakkaista kissoistakin. Hän oli alusta asti aito oma itsensä ja tuntui kuin olisimme tunteneet aina.

Kemiönsaarelainen huippu-urheilija, kouluratsastuksen hallitseva Suomen mestari, hevosyrittäjä ja maanviljelijä Anna von Wendt (s. 1985) on vaikuttunut yhdysvaltalaisen Michelle Obaman (s. 1964) toiminnasta. Juristi, kirjailija ja demokraatti tuli suurelle yleisölle tutuksi aviomiehensä Barack Obaman presidenttikauden (2009–2017) aikana.

– Hän on mieletön tyyppi, joka säteilee hyvää fiilistä. Michelle Obama ei jäänyt miehensä varjoon, vaan loi oman uransa vaikuttajana. Hän on positiivinen ihminen, joka ei tuomitse ketään eikä esitä mitään. Lisäksi hän on tyylikäs ja kaunis, von Wendt toteaa.

Anna von Wendtin mielestä Michelle Obaman olisi ehdottomasti pitänyt viime vuoden vaaleissa pyrkiä Yhdysvaltojen presidentiksi. Ikkunasta kurkkii SM-hevonen Sir Fashion.. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Rohkeasti kantaa ottava mielipidevaikuttaja on jatkanut työtään naisten, lasten ja vähemmistöjen aseman parantamiseksi myös miehensä presidenttikauden jälkeen.

– Michelle Obaman olisi ehdottomasti pitänyt asettua ehdolle Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa, von Wendt painottaa.

Michelle Obama.

Anna von Wendt ihailee naisia, jotka jo pelkällä olemuksellaan ottavat tilansa, eivätkä jää kenenkään varjoon. Hän nostaa esille myös yrittäjä, taiteilija ja tanssilegenda Aira Samulinin (s. 1927) ja Suomen entisen puolustusministeri Elisabeth Rehnin (s. 1935). 9-vuotias Anna vaikuttui vahvasti RKP:n sympaattisen kansanedustaja Rehnin etenemisestä ”melkein presidentiksi” Martti Ahtisaaren (sd.) vastaehdokkaana vaalien toisella kierroksella vuonna 1994.

– Michelle Obama, Aira Samulin ja Elisabeth Rehn ovat kaikki aitoja, vahvoja ja vaikutusvaltaisia naisia, jotka osaavat ratkaista asioita, von Wendt toteaa.