Jakolinjoja kokoomuksessa

0
Kirsi Piha luopui kokoomuksen pormestariehdokkuudesta Helsingissä. Päätös herätti keskustelua kokoomuksen jakolinjoista.

Helsingin pormestarivaali osoittautui kokoomukselle vielä vaikeammaksi kuin osattiin ennakoida. Nykyinen pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti, ettei lähde tavoittelemaan jatkokautta. Kokoomuksessa käynnistyi etsintä, ja uudeksi ehdokkaaksi löytyi melko nopeasti Kirsi Piha.

Yllättäen Piha ilmoittikin viikonlopulla luopuvansa pormestariehdokkuudesta. Ilmoitus ei olisi juuri voinut tulla huonompaan aikaan kokoomukselle. Kuntavaaleihin on aikaa reilu kuukausi.

Uuden pormestariehdokkaan löytyminen on kokoomukselle nyt akuutti ongelma. Puolue on ennenkin selvinnyt hankalista tilanteista ja löytänyt nopeasti uusia nimiä näkyviin tehtäviin.

Pormestariehdokkaaksi ilmoittautui odotetusti kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen. Helsingin kokoomuksen ylimääräinen piirikokous nimeää pormestariehdokkaan ensi viikolla. Vartiaisen mahdollisuuksia nousta kokoomuksen ehdokkaaksi pidetään hyvinä.

Vapaavuori nousi pormestariksi viime vaaleissa komealla äänimäärällä. Nyt kokoomuksen tilanne Helsingissä on vaikeampi. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan vihreät olisi noussut pääkaupungin suurimmaksi puolueeksi.

Helsingin pormestariehdokkuutta suurempi kysymys oli luettavissa Kirsi Pihan vetäytymisilmoituksesta, kun hän viittasi kokoomuksen sisäisiin jakolinjoihin.

Kokoomus on aina ollut puolue, jossa on ollut tilaa niin konservatiivisen kuin liberaalin linjan ajattelijoille. Sosiaalisen median kaudella linjaerot ovat kuitenkin kärjistyneet ja keskustelu koventunut. Samalla kokoomuksen oikealta laidalta valuu kannatusta perussuomalaisiin.

Pääkaupungin sisäinen nahistelu heijastuu puolueessa helposti koko maahan. Arvostelun kohteeksi joutui myös puheenjohtaja Petteri Orpo, joka on pyrkinyt välttämään avointa yhteenottoa puolueen jakolinjojen välillä.

Kohun noustua Orpo tuomitsi jyrkin sanoin eripuran kylvämisen puolueessa. Hän muistutti, että ilkeily, henkilöön hyökkääminen ja piilorasistiset kommentit eivät kuulu demokratiaan, kokoomukseen eivätkä sivistyneen ihmisen käytökseen.

Kokoomuksen piirijohtajat tukevat Orpoa, eikä puheenjohtajan aseman katsota heikentyneen (HS 3.3.). Suurille linjamuutoksille ei kentällä nähdä tarvetta, mutta linjasta toivotaan selkeämpää viestintää.

Pormestarikohun yli kokoomus pääsee nopeasti. Kova keskustelu puolueen sisällä on kuitenkin edessä, jos kuntavaalit menevät penkin alle.