Jätevesien käsittely vaatii miljoonien investoinnit Somerolla – hintalappu 2–4 miljoonaa euroa

0
Someron kaupungin omistama vesiyhtiö suunnittelee jätevedenpuhdistamolle ja viemäriverkostoon isoja investointeja. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on ohijuoksutusten vähentäminen. Kuva: SSS-arkisto/MARKO MATTILA

Someron Vesihuolto suunnittelee miljoonien eurojen investointeja jätevesipuolelle. Jätevesien hoito vaatii tehostamista, sillä jätevedenpuhdistamon lupaa ollaan uusimassa.
– Kustannusarvio liikkuu 2–4 miljoonan euron välillä. Lopullinen hinta riippuu aluehallintoviraston vaatimuksista, Someron Vesihuollon toimitusjohtaja Kalle Maaranen huomauttaa.
Somerolla jätevesien ongelmana ovat olleet ennen kaikkea kovilla sateilla tapahtuvat ohijuoksutukset. Sade- ja jäteveden sekoitusta on jouduttu juoksuttamaan puhdistusprosessin ohi vesistöihin. Tehtävien uudistusten yksi keskeinen tavoite on päästä ohijuoksutuksista eroon.
– Jätevedenpuhdistamo varustetaan sellaiseksi, että se pystyy ottamaan vastaan suurempia virtaamia. Lisäksi Akustin pumppaamolta puhdistamolle lisätään kaksi viemäriä, jotta Akustilta ei tule ohijuoksutuksia, Maaranen kertoo.

Jätevesien puhdistuksen tehostamiseksi on tehty kaksi suunnitelmaa. Vajaan 2,1 miljoonan euron kustannusarvio lähtee siitä, että puhdistamolle tuleva lika-ainekuorma ei kasva lähitulevaisuudessa. Kalliimmassa eli noin 3,9 miljoonan euron vaihtoehdossa kasvuun on varauduttu.
– Tämän hetken ajatus on, että toteutamme edullisemman vaihtoehdon, sillä puhdistamon tulokuorman arvioidaan pysyvän ennallaan lähivuosina. Kahden miljoonan euron investointi mahdollistaa laitoksen laajennuksen myöhemmin, mikäli puhdistamon kuormitus kasvaa tai käsittelyvaatimukset muuttuvat tiukemmiksi, Maaranen sanoo.
Lupahakemus on parhaillaan Vaasan hallinto-oikeuden ja tehostamissuunnitelma Etelä-Suomen aluehallintoviraston käsittelyssä.
– Työt aloitetaan, kun vaatimukset ovat selvillä, Maaranen kertoo.
Myös viemäriverkosto vaatii saneerauksia.
– Suunnitteilla on 0,5–1 miljoonan euron täsmäkorjaukset. Lisäksi verkostoa saneerataan jatkuvasti koko kaupungin alueella.
Maaranen huomauttaa, että tulevat investoinnit tuovat korotuspaineita myös asiakkailta perittäviin maksuihin.

Viime vuonna viemäriverkoston ohijuoksutuksia oli noin 25 000 kuutiota. Lukema oli samaa luokkaa myös vuonna 2019.
– Luvut ovat huomattavasti pienempiä kuin vuonna 2018. Pitää myös muistaa, että vuodet 2019 ja 2020 olivat erityisen sateisia verrattuna viimeisiin viiteen vuoteen, Maaranen toteaa.
Ongelmana ovat rankkasateet. Kovien sateiden vuoksi vesiyhtiö joutui päivittämään myös aluehallintovirastolle lähetettyä tehostamissuunnitelmaa kesken sen käsittelyn.
– Viime vuoden loppupuolella tuli niin kovia sateita, että jouduimme kasvattamaan puhdistamon mitoitusarvoja aiemmin arvioidusta.
Maaranen korostaa, että pelkkä jätevesiverkoston kunnostus ei riitä ongelman korjaamiseen.
– Hulevesien ja perustusten kuivatusvesien johtamisesta jätevesiverkostoon pitää päästä eroon. Viime vuonna tutkittiin savukokein runsaasti kiinteistöjä muun muassa Lamminniemellä. Myös se selvitys osoitti, että sadevesiä johdetaan monesta kiinteistöstä edelleen jätevesiviemäriin.

Someron Vesihuolto suunnittelee parhaillaan jätevesiverkon laajentamista Härkälään.
– Härkälässä on tarkoitus aloittaa viemärin rakentaminen, kun luvat saadaan kuntoon. Kustannusarvio on joitakin satoja tuhansia euroja, Maaranen toteaa.
Kyseessä on alue, johon Länsi-Someron jätevesiosuuskunnan piti alun perin rakentaa viemäri osana keskustasta Pitkäjärvelle kulkevaa jätevesiputkea. Suunnitelma kuitenkin kariutui.