Kehitysvammaisten ja vanhusten asumisyksikölle lupa Salon valtuustolta

2
Kehitysvammahuolto aikoo luopua Isohärjänmäen asumisyksiköstä, kun uusi rakennus saadaan käyttöön. Kuvassa on samalla alueella sijaitseva tilapäishoitoyksikkö Elmeri.

Kehitysvammaisten ja vanhusten yhteinen asumisyksikkö on toteutumassa Salossa.

Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että hanke valmistellaan ja toteutetaan kokonaisuutena. Tavoitteena on 70–80-paikkainen yksikkö, josta kehitysvammahuollon osuus on 20 paikkaa.

Uuden rakennuksen valmistuttua kehitysvammahuolto luopuu Isohärjänmäen asumisyksiköstä.

Vanhuspalveluille uusi yksikkö toisi kaivattuja lisäpaikkoja. Myöhemmin on tarkoitus päättää erikseen, mitä Hintan ja Kukonkallion hoivakodeille tapahtuu.

Valtuustossa Jaana Haapasalo (sit.) ihmetteli kaupunginhallituksen toimintaa asumispalveluyksikön valmistelussa. Hänestä sosiaali- ja terveyslautakunnan alkuperäisestä esityksestä, jossa kehitysvammaisille oli 20 paikkaa ja vanhuksille 30, on tultu aika kauas.

– En pidä hyvänä ajatusta, että kehitysvammaisten ja vanhusten asumispalveluita sijoitetaan saman katon alle. Näkisin, että kehitysvammaiset tarvitsevat erilaista tukea kuin vanhukset, Haapasalo sanoi ja esitti erillisten yksiköiden valmistelua.

Marjatta Hyttinen (kok.) ei kannattanut Haapasaloa, mutta yhtyi ihmetykseen, miksi kaupunginhallitus halusi kasvattaa yksikön 70–80-paikkaiseksi alkuperäisestä 50:stä.

Hänen mielestään sosiaali- ja terveyslautakunta toivoi tässä kohtaa pienempää yksikköä, joka olisi palvellut iäkkäitä kehitysvammaisia.

Myöhemmin rakennettavasta uudesta vanhuspalveluiden yksiköstä taas pitäisi tehdä Hyttisen mukaan riittävän suuri ja nykyajan vaatimukset täyttävä.

– Tarkoittaako tämä, että ruvetaan sijoittelemaan pieniä yksiköitä ympäri kaupunkia, hän kysyi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) vastasi hallituksen kasvattaneen yksikön kokoa, koska paikkojen tarve tulee kasvamaan ja asia on ratkaistava pikaisella aikataululla.

– Hallitus on hyväksynyt myös suunnitelman, miten edetään. Ensin ratkaistaan uusien paikkojen tarve, ja vasta sitten, mitä tehdään vanhoille, Karnisto-Toivonen sanoi.

Piia Keto-oja (sd.) muistutti, että ryhmäkoti Ylermiä ollaan siirtämässä uuteen yksikköön. Ylermissä on ikäihmisiä, ja Keto-ojan mukaan olisi hyvä saada heidät samaan pihapiiriin vanhuspalveluiden kanssa.

Elina Suonio-Peltosalo (kok.) komppasi Hyttistä sanoen, että vanhuksille tarvitaan lisää paikkoja ja että palvelut on järkevintä keskittää keskustan tuntumaan.

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoi asian käsittelyssä olleen syksyn aikana jännitteitä, ja nyt suunnitelmia on tarkoitus viedä eteenpäin yhteistyössä.

– Meillä on akuutimpia tarpeita ja pitkän tähtäimen hankkeita. Nyt lähdetään uudelle valmistelukierrokselle, ja toivottavasti saavutetaan hyvä lopputulos, Nissinen toivoi.

Valtuusto hyväksyi esityksen lopulta äänestämättä, sillä Jaana Haapasalon esitys raukesi kannatuksen puutteessa.

 

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olisi kiva tietää
10 kuukautta sitten

Kuvassa ei ole asumisyksikkö, vaan tilapäishoitopaikka Elmeri. Asumisyksiköt ovat kuvasta vasemmalle. Ja miten käy Elmerin? Vieläkö sitä ollaan muuttamassa Ylermin tiloihin?

Ja mielestäni vanhus- ja vammaispalveluiden yhdistäminen ei ole hyvä asia. Toivon, että yksikköön tulee erilliset osastot vanhuksille ja vammaisille, kumminkin hoito on aivan erilaista.

Matti Mäkelä
10 kuukautta sitten

Näyttää siltä, että koko valtuusto tarvitsisi asiasta, niin termeilystä kuin asiasisällöstäkin, koulutusta.