KHO ratkaisi: Lounais-Suomessa siirrytään lietteissä kunnan kilpailuttamiin kuljetuksiin

8

Sako- ja umpikaivolietteiden kuljetusjärjestelmää koskeva kiista on saanut lopullisen päätöksen Lounais-Suomessa.

Korkein hallinto-oikeus ei antanut asiassa valituslupaa. Päätös tarkoittaa, että Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan 2018 tekemä päätös tulee voimaan ja alueella siirrytään sako- ja umpikaivolietteiden kuljetuksessa kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen vaiheittain vuosina 2021-2026.

Alueella nykyisin käytössä oleva sopimusperusteinen jätteenkuljetus lakkaa kunnan järjestämään kuljetukseen siirryttäessä. Lautakunnan päätös koskee kaikkia sen toimialueen kuntia lukuun ottamatta Kemiönsaarta, jossa kunnan järjestämään kuljetukseen on siirrytty jo aiemmin.

Jätehuoltolautakunnan lokakuussa 2018 tekemästä lietteenkuljetuspäätöksestä tehtiin lukuisia valituksia Turun hallinto-oikeudelle, joka hylkäsi valitukset. Päätöksen laillisuus varmistui kuitenkin vasta, kun KHO hylkäsi sille tehdyn valituslupahakemuksen.

KHO:n päätös merkitsee sitä, että Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) voi jatkaa osittain jo aloittamaansa jätehuoltolautakunnan päätöksen toimeenpanoa. Ensimmäisenä uutena alueena kunnan järjestämään kuljetukseen siirrytään 1.4.2021 alkaen Paraisten saaristoalueella, Nauvon, Korppoon ja Houtskarin pääsaarilla, joiden osalta kuljetusten kilpailutus on jo tehty.

 

 

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jäte-sote
1 kuukausi sitten

Lieteautoja taitaa kohta saada alennusmyynnistä. Niille voisi olla kysyntää itänaapurissa, jossa jätehuollon kehitys on Suomea verkkaisempaa.

Olli
1 kuukausi sitten

Näinkö se meni? Nyt alkaa liete maksamaan, vertaa Caruna.

Epäilijä
1 kuukausi sitten
Reply to  Olli

Entä jos lietteen määrä vähenee?
Ok taloissa ennennäkemätön huussibuumi, kesäaikaan nurmikot kastellaan ns harmaalla vedellä…
Seuraako siitä toinen”metallijätegate”?

Keijo K.
1 kuukausi sitten

Pahimmassa tapauksessahan tässä asiassa mennään siihen, että kuljetusyritys (LSJh.n kilpailuttama) kuljettaa lähes pelkkää vettä.

Lietteen kertymän luultavasti tietää kiinteistön haltija paremmin kuin LSJh. Luultavasti LSJh tulee jatkossa määräämään aivan turhiakin tyhjennyskertoja.

Seija Randell
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K.

Ainakin minun kohdallani kuljetus halpenee noin 55 euroa.

Keijo K.
1 kuukausi sitten
Reply to  Seija Randell

Kun on taito tarkkaan ennustamiseen, niin millä viikolla minun kannattaa lotota, että voitto tulee?

Samat säännöt kaikilla
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K.

Kilpailuttaa sen tyhjennyksen sitten kunta eli kunnan puolesta LSJH vai valitseeko kiinteistön haltija omilla kriteereillään, niin yhtä usein pitää tyhjentää. Samat säännöt on nytkin, vaikka kaikki eivät niitä noudata.

Perusmaksun nelinkertainen maksaja
1 kuukausi sitten

Kunta järjestää? Eikö se ole LSJH, jolla on kapasiteettia liikaa tähänkin byrokratiaan.

Homma käy, kun on verottajaan verrattava perusmaksujen keruuorganisaatio.