Kokoomuksessa kuohuu Somerolla – valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Jutta Varjus perui ehdokkuutensa

0
Jutta Varjus on ollut kokoomuksen näkyvimpiä valtuutettuja. Varjus nousi Someron kaupunginvaltuustoon ja -hallitukseen neljä vuotta sitten. Vieressä valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Pia Maavirta (kok.).

Kokoomuksen valtuustoryhmässä kuohuu Somerolla. Kokoomuksen näkyvimpiin hahmoihin tällä vaalikaudella kuulunut Jutta Varjus on perunut ehdokkuutensa kokoomuksen listoilla. Varjus oli aiemmin jo julkistanut ehdokkuutensa.

Varjus valittiin Someron kaupunginvaltuustoon ensiyrittämällä neljä vuotta sitten. Hän nousi saman tien myös Someron kaupunginhallitukseen.
Varjus kertoo, että luopumisen syynä on keskustelun taso, johon hän on törmännyt viime päivinä muun muassa kokoomuksen ehdokkaiden yhteisessä Whatsapp-ryhmässä.
– Siellä on käytetty pöyristyttävää kieltä. Kielenkäyttö on ollut toista vähättelevää, alentavaa ja halventavaa. Totesin, että tällaiset arvot ja käytöstavat saavat minut voimaan pahoin, Varjus huomauttaa.

Varjus on vastustanut näkyvästi Someron urheilukentälle suunniteltua suurempaa peruskorjausta ja korostanut uuden palloiluhallin tarvetta. Viime viikkoina hän on noussut esille muun muassa puurakentamisen puolustajana uuden palvelutalon kohdalla.
Palvelutalon tiimoilta on käyty välillä kiihkeääkin keskustelua. Varjus korostaa, että puurakentamisella ei ole mitään tekemistä hänen ratkaisunsa kanssa.
– Asioista voidaan olla eri mieltä ja niistä voidaan välillä vääntää kättä kovinkin, mutta toista pitää kohdella kunnioittavasti ja arvostavasti.
Vahvan koripallotaustan omaava Varjus istui aikoinaan Forssan kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa vihreiden edustajana. Tulevissa kuntavaaleissa hän ei ole aio olla mukana minkään puolueen listalla.
– Olen tykännyt Somerolla neljän vuoden aikana kovasti tästä hommasta lukuunottamatta paria viime viikkoa, mutta nyt keskityn kaikkeen muuhun.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pauli Eino on pettynyt Varjuksen ratkaisuun.
– Itse pidän Juttaa meidän valovoimaisimpana valtuutettuna. Valitettavasti Somerolla on nähty tämä ennenkin, että pätevät naiset kyllästyvät, Eino toteaa.
Varjus on valmis jatkamaan kokoomuksen ryhmässä ja kaupunginhallituksessa vaalikauden loppuun.
– Minusta hän jatkaa ilman muuta, Eino huomauttaa.
Eino ei näe kokoomuksen valtuustoryhmän hengessä isoja ongelmia, vaikka ryhmässä on ollut kahta kantaa muun muassa urheilukentän peruskorjauksesta.
– Myös puurakentamisesta on erilaisia näkemyksiä, mutta olemme siitä huolimatta tulleet toistemme kanssa kohtuullisesti toimeen. Yksittäisistä asioista saakin olla eri mieltä.

Kokoomuksen vaalipäällikkö ja kokenut kaupunginvaltuutettu Markku Mäki-Teeri sanoo, että valtuustoryhmässä ovat nostattaneet keskustelua enemmän toimintatavat kuin asiat. Mäki-Teerin mukaan toimintatavoissa on tarkistamista.
– Esimerkiksi palvelutalon puurungon kohdalla käytetyt toimintatavat ovat jakaneet mielipiteitä, eikä se ole ainoa asia. Someron kokoomuksessa on totuttu perinteisempiin toimintatapoihin kuin mitä tällä kaudella on nähty, Mäki-Teeri toteaa.
Mäki-Teeri pitää Varjuksen vetäytymistä harmillisena. Kokoomuksella on nyt kasassa 15 ehdokasta.
– Julkistetuista ehdokkaista ei ole tullut muita peräytymisiä. Ensi viikolla tiedämme, onko tällä Varjuksen tapauksella vaikutusta muihin ehdokkaisiin. Se on selvää, että jotakin seurannaisvaikutuksia tällä on muuten, Mäki-Teeri sanoo.