Lounasruokaa, taksikyytejä, lastenvaatteita – korona ei säikäyttänyt uusia yrittäjiä

0
Marjo Ammesmäen (vas.) ja Inna Töllin yrityksen nimi Mama Malla syntyi molempien nimiä pyörittämällä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lounasravintola Mama Mallassa ehdittiin ottaa ensiaskeleet, kun tieto kolmen viikon koronasulusta tuli. Se ei lannista kokkia ja yrittäjää, Marjo Ammesmäkeä.

– Jos me avaamme ravintolan koronatilanteessa, se kertoo meistä jotain. Periksi ei anneta. Alamme myydä take away -annoksia meidän pojille ja muutkin saavat tulla hakemaan.

Meidän pojat tarkoittaa Salon Kalkkitiellä sijaitsevan Jame Shaftin työntekijöitä, jotka ehtivät nauttia muutaman viikon samassa kiinteistössä sijaitsevan lounasravintolan palveluista.

Ravintola oli suljettuna useita kuukausia ennen kuin Ammesmäki ja Inna Tölli avasivat sen helmikuussa.

Korona oli myös sysäys siihen, miksi kulttuurikeskus ja kokoushotelli Sofiassa Helsingissä työskennelleet naiset päätyivät irtiottoon. Ammesmäki on ollut puoli vuotta lomautettuna kokin töistä. Tölli irtisanoutui toimitusjohtajan paikalta, kun ystävä houkutteli, mutta muitakin syitä oli.

– Minulla on Kajaanissa teehuone Tsaikka, joka ei enää vaadi läsnäoloani. Voin keskittyä tähän ja Tsaikan verkkokaupan laajentamiseen, Helsingissä asuva Tölli sanoo.

Ammesmäki muutti Kokkolasta Saloon 9 vuotta sitten. Hän tuli keittiömestariksi Wiurilan kartanon ravintolaan.

Poikkeusajasta huolimatta uudet yrittäjät puhkuvat positiivisuutta.

– Meillä on valmis asiakaskunta ja valmiit tilat. Riskit ovat pienet, emme putoa kovin korkealta.

Asiakkaat tulevat lähialueen yrityksistä. Ensimmäisinä viikkoina asiakkaita on ollut runsaat 30.

Á la carte -annoksiin viime vuosina keskittynyt Ammesmäki on opetellut valmistamaan ruokaa isommalla kauhalla. Lounaalla tarjolla on perinteistä kotiruokaa meiltä ja maailmalta. Kaikki tehdään alusta asti itse.

– No, perunat ostan valmiiksi kuorittuina, mutta kuorittuja, halon kokoisia porkkanoita, en suostu käyttämään, vaan kuorin ne itse.

Tarjoilupöydällä olevat suola, pippuri ja öljypullo ovat koskemattomia.

– Maut ovat kohdallaan, hän iloitsee.

Olli Jussila ajaa taksia, mutta työskentelee myös myymäläpäällikkönä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lähtövalmiina ympäri vuorokauden

Olli Jussila muistaa hyvin, että ensimmäinen ajopäivä taksiyrittäjänä oli vuosi sitten toukokuun ensimmäisenä päivänä. Suomusjärvellä ei vähään aikaan ollut ollut taksia, mutta kysyntää tuntui olevan.

– Itsellekin oli välillä taksille tarvetta, niin ajattelin lähteä vastaamaan kysyntään. Kun taksiuudistus tuli, hain liikenneluvan. Kun korona tuli, oli sopiva hetki aloittaa.

Ajoja on ollut vaihtelevasti. Kesällä oli vilkkaampaa, mutta loppuvuotta kohden hiljeni. Parhaillaan ajot keskittyvät viikonloppuihin ja iltoihin.

– Porukkaa on ollut tasaisesti liikenteessä, mutta paremminkin asiat voisivat olla. Kaikki taksiyrittäjät toivovat, että tilanne normalisoituu ja ihmiset pääsevät taas ravintoloihin, juhliin ja tapahtumiin, Jussila sanoo.

Tilannetta tasaa päivätyö Raision Myllyssä. Hän työskentelee myymäläpäällikkönä juhlatarvikkeita myyvässä Juhlamaailmassa.

Ajot vaihtelevat lääkärikyydeistä illanviettoihin suuntana Turku ja Helsinki. Tähän mennessä Jussilan pisin ajo on ollut Jyväskylään.

– Tehtäväni on olla joustava ja viedä asiakas kohteesta A kohteeseen B, kuten on sovittu. Olen saanut työstäni hyvää palautetta, 27-vuotias yrittäjä toteaa.

Yksityisyrittäjä on lähtövalmiina ympäri vuorokauden ja nukkuu puhelin auki.

– Se sitoo, mutta ainakin toistaiseksi tämä on sopinut minulle.

Janni Ahlroos (vas.) ja Suvi Heikkilä perustivat lastenvaate- ja tavarakirpputorin, jollaista Salossa ei ollut. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lastenvaatekirpputorille Salossa selkeä tilaus

Otatte hirveän riskin, kun avaatte korona-aikana kirpputorin, Suvi Heikkilä kertoo saamistaan varoituksen sanoista.

Rohkeus kannatti, sillä Heikkilän ja Janni Ahlroosin lastenvaate ja -tavarakirpputori Pikkuhyrrän ovi käy tiuhaan.

Salossa ei ole ollut vastaavaa yritystä vähään aikaan, mutta sellaista on toivottu. Kirpputorin paikka Vilhonkadulla on heistä ratkaiseva.

– Kirpputorille pitää päästä vaunuilla helposti, ja parkkipaikkoja pitää olla lähellä.

Pikkuhyrrässä on noin 70 myyntipaikkaa. Valikoimasta näkee, että talvi on takana ja ollaan siirtymässä kevyempiin välikausivaatteisiin. Eniten tarjolla on alle kouluikäisten vaatteita.

Ahlroos sanoo lastenvaatteissakin merkin olevan tärkeä. Merkkivaate myy varsinkin, kun hinta ja laatu ovat kohdallaan. Someen laitetut kuvat ovat tuoneet asiakkaita Loimaalta ja Lohjalta tietyn vaatteen perässä.

Pikkuhyrrä on itsepalvelukirpputori. Tarjolla on myös erilaisia palveluita pöydän hoitamisesta tai vaatteiden myymisestä.

– Kaikki eivät ole kirpputori-ihmisiä, mutta haluavat silti kierrättää vaatteita ja tavaroita.

Molemmilla yrittäjillä on toinen työ ammatillisena tukihenkilönä lasten ja nuorten parissa. Työ painottuu iltaan.

– Ei jää tyhjän päälle, kun on toiset työt, Heikkilä toteaa.

Kaisa Mäkinen toi myyntiin ompelemiaan lastenvaatteita 1,5-vuotiaan Eevin kanssa. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kaisa Mäkinen on tuomassa myyntiin itse ompelemiaan Liki-lastenvaatteita. Edellisellä viikolla hän myi perheen kolmen tytön käytettyjä vaatteita, suurin osa itse ommeltuja.

– Vaatteet liikkuvat. Olen tyytyväinen ja myös luottavainen: varasin pöydän kahdeksi kuukaudeksi, hän sanoo.

Sähköalalla yrittäjänä toimivan Mäkisen kolme vuotta kestänyt ompeluharrastus on laajentunut pikkuhiljaa. Kun monet menot ovat jääneet koronan takia, aikaa on vapautunut ompelemiseen.

– Tämä alkaa lipsua työn puolelle, hän naurahtaa.