Koronavuosi sai astiat hajoamaan ja autot kaikkoamaan – Design Hillissä on koettu paniikkia ja yllätyksiä

0
Ravintoloissa ja kahviloissa eletään parhaillaan viime kevään toisintoa. Kahden sulun väliin mahtuu erikoinen vuosi, joka on tarjoillut ala- ja ylämäkiä sekä aivan uusia ilmiöitä Anu ja Tony Pelanderille. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kun hallitus julisti viime vuoden maaliskuussa poikkeustilan, yhteiskunta koki täyspysähdyksen.

Kouluissa siirryttiin etäopetukseen ja työpaikoilla etätöihin, ravintoloiden asiakastilat suljettiin, Uudenmaan rajat laitettiin kiinni.

Halikon Design Hillin ikkunoista näkyi hiljentynyt moottoritie. Kulkijat kaikkosivat tieltä, ja samalla hävisi tärkeä osa Design Hillin asiakaspohjasta.

Yrittäjä Anu Pelander arvioi tuolloin, että Design Hill menetti lyhyessä ajassa 80 prosenttia asiakkaistaan. (SSS 20.3.2020)

Nyt Design Hillissä eletään jälleen sulkutilaa: ravintolatoiminnan rajoitusten vuoksi kahvilan tuotteita myydään vain mukaan.

– Viime kevät on kyllä kirkkaana mielessä, sanoo Pelander.

Vaikka tilanne on samankaltainen kuin vuosi sitten, tekemisessä on Pelanderin mukaan nyanssiero.

– Nyt ei ehkä ole samaa paniikkitunnelmaa. Yritämme pitää kahvilan take awayn ja myymälän auki. Olemme osaavampia kuin vuosi sitten, mutta ei se sitä poista, että maaliskuu menee taas pipariksi.

Vuosi korona-aikaa on tarjoillut hyvin erilaisia kuukausia.

Kesällä moottoritien kulkijamäärät palautuivat hetkellisesti vuoden 2019 tasolle, ja kotimaanmatkailu kukoisti.

Design Hillin uusi iso lasiterassi otettiin käyttöön juhannuksen nurkilla, ja vilske oli kova.

– Kesä oli jopa normaalia vilkkaampi. Kyllä se pelasti ihan hirveästi, ja saimme paikattua sitä mitä keväällä jäimme jälkeen.

Asiakkailta kiitoksia kerännyt terassi ja lisääntyneet asiakaspaikat osoittautuivat tarpeellisiksi myös syksyllä.

– Laajennus on mahdollistanut väljyyden. Olemme vähentäneet pöytiä, ja tiloissa pystyy hyvin pitämään kahden metrin turvaetäisyyden.

Anu Pelander huomasi koronavuoden ilmiön myös omassa keittiössä: astiat ovat kovalla käytöllä, ja niitä hajoaa enemmän. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Yksi koronavuoden ilmiöistä on ollut sisustus- ja remonttibuumi.

Lisääntynyt kotona vietetty aika aiheutti esimerkiksi Salon rakennusvalvonnassa ruuhkan, kun kotien ja mökkien pihapiirien täydennysrakentajat kyselivät neuvoja. (SSS 5.2.2021)

Design Hillissä koteihin keskittynyt elämä näkyy tuoteryhmäkohtaisessa myynnissä, joka näyttää koronavuoden osalta aivan erilaiselta kuin ennen.

– Saunatuoteryhmän myynti on kasvanut valtavasti, sanoo Pelander.

Myös sisustustavaroiden myynti on hyvässä vireessä. Astiat ovat olleet koronavuoden todellinen yllättäjä.

– Se on aika hidaskiertoinen tuoteryhmä, mutta astioiden myynti on kasvanut korona-aikana huimasti. Kun ollaan paljon kotona ja tehdään ruokaa, astioita hajoaa enemmän tai sitten halutaan kattaa nätimmin.

– Tämä on aika jännä ilmiö. Itsekin huomasin kotona, että laseja ei olekaan enää kuutta tai kahdeksaa vaan joku epämääräinen määrä.

Koronavuosi on ollut Design Hillissä kehittämisen ja remontoinnin vuosi.

Hankkeet ovat auttaneet myös työllistämään. Myymälässä ja kahvilassa on yhteensä 16 työntekijää.

Ravintolasulkujen aikana työntekijöitä on jouduttu lomauttamaan, muttei niin paljon kuin normaalityöt ovat vähentyneet.

– Remontti pelastaa, kun joudumme siirtelemään tavaroita ja teemme siivous- ja järjestelytöitä sekä valmistaudumme kesään, sanoo Pelander.

Design Hillin yhteyteen rakennetaan parhaillaan suklaatehdasta. Tilojen valmistuttua PetriS Chocolate siirtää tuotantonsa Porvoosta Saloon. Asennushommissa Vesa Pelli (oik.) ja Tony Pelander (vas.). Kuva: SSS/Minna Määttänen

Rokotusjärjestys mietityttää myymälässä

Yrittäjä Anu Pelander sanoo, että koronavuosi on ollut hänen yrittäjäuransa rankin vuosi. Talousstressin sijaan hän nostaa eniten kuormittavaksi asiaksi huolen terveydestä.

Asiakaspalvelutyössä moottoritien kupeessa ei voi välttyä kohtaamisilta ihmisten kanssa.

– Täällä ollaan kädet ristissä, ettei kukaan vaan sairastuisi. Suojat ovat käytössä.

Pelander toivoo, että rokotusjärjestyksessä huomioitaisiin jatkossa myös riski saada tartunta. Tällä hetkellä järjestyksen määrittävät riskit tartunnan saamisen jälkeen.

– Uusimaa ja ne ihmiset, jotka ovat lähitöissä, pitäisi rokottaa. Hussin toimitusjohtaja Juha Tuominen on uskaltanut puhua tästä ääneen. Sairastumisriskin pitäisi vaikuttaa rokotusjärjestykseen.