Kukonkallion ja Hintan kunto tutkitaan tarkemmin – päätöksiä hoivakodeista tehdään vasta vaalien jälkeen

3
Kukonkallion hoivakodissa on todettu yhteensä neljä koronatartuntaa viime päivien aikana. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salo tekee päätöksiä Kukonkallion ja Hintan hoivakodeista vasta huhtikuun kuntavaalien jälkeen.

Kaupunginhallitus kävi maanantaina hoivakoteja koskevan lähetekeskustelun ja päätti yksimielisesti käynnistää niiden asiakaspaikkoja ja palveluverkkoa koskevan selvityksen.

Hintasta ja Kukonkalliosta teetetään tarkemmat kuntotutkimukset. Niiden tuloksia sekä arvioita korjaustarpeesta ja -suunnitelmasta esitellään hallitukselle toukokuussa.

Vanhusten ja kehitysvammahuollon yhteisen asumispalveluyksikön suunnittelu päätettiin käynnistää välittömästi. Siitäkin tuodaan päivitetty tietoa kaupunginhallitukselle ja sosiaali- ja terveyslautakunnalle toukokuussa.

Hallitus ja lautakunta järjestävät hoivakoteja koskevan yhteisen iltakoulun vielä maaliskuun aikana.

Salossa on puhuttu vanhusten määrän kasvusta ja hoivakotipaikkojen lisäämisestä jo vuosien ajan. Uusien hoivapaikkojen tarpeeksi on arvioitu noin 20 paikkaa vuosittain.

Edellisvuonna valmistuneessa vanhustenhuollon kehittämissuunnitelmassa nostettiin esiin, että kaupungin pitää varautua Kukonkalliosta ja Hintasta luopumiseen.

Niiden tilalle on esitetty uutta suurta yksikköä Salon keskustan tuntumaan Alhaisiin. Toinen vaihtoehto on rakentaa tilat Salo IoT Campukselle.

– Nyt asian suunnittelu lähtee mielestäni ensi kertaa liikkeelle oikea kulma edellä. Oikea lähestyminen asiaan on, että ensin ratkotaan uusi tila, joka liittyy akuuttiin tarpeeseen, ja sitten mietitään, mitä tehdään vanhoille tiloille, Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) sanoo.

Maanantain kokouksessa eri vaihtoehdoista ei väännetty kättä. Kaupunginjohtaja Tero Nissisen esityspaketti hyväksyttiin sellaisenaan.

Hintan hoivakodista tehdään tarkemmat kuntotutkimukset toukokuuhun mennessä.

Karnisto-Toivosen mielestä hoivakodeista päättäminen kuuluu uudelle valtuustolle, joka valitaan kevään vaaleissa. Päätös on iso, varsinkin, jos vanhoista hoivakodeista päätetään luopua ja niiden tilalle rakentaa uudet tilat keskustaan.

– Ratkaisuhan voi olla mikä vaan, kun ollaan tehty tietyt selvitykset, hän muistuttaa.

Päätöksellä alkaa olla kiire, jos Salo aikoo saada aikaan oman ratkaisunsa ja toteuttaa sen ennen sote-uudistusta. Hyvinvointialueet ovat ottamassa kuntien sote-palvelut hoitoonsa vuoden 2023 alusta alkaen.

Saija Karnisto-Toivosen mukaan asia on edennyt Salossa aivan liian hitaasti.

– Omia hoivapaikkoja on päätetty lisätä useana vuonna valtuuston päätöksellä, mutta se ei ole toteutunut.

 

Kukonkallion katto vaatii 200 000 euron remontin

Kukonkallion hoivakodin vanhan osan katto on uusittava mahdollisimman nopeasti.

Katon kuntoa tutkittiin syksyn viimeisten myrskyjen jälkeen joulukuussa. Silloin selvisi, että vanhan osan vesikatto alusrakenteineen on huonossa kunnossa.

Kattolyhtyjen liitokset ovat vuotaneet, vettä on päässyt kulkeutumaan katon alusrakenteisiin ja sisätiloihin asti. Lisäksi vesikatteen alta puuttuu tuuletus.

Kukonkallion kiinteistölle on annettu joulukuussa ensiapua veden pitämiseksi ulkopuolella. Katon korjaus ei kiinteistöpäällikkö Janne Lehdon mukaan voi kuitenkaan odottaa ensi vuoteen asti.

Koko vanhan osan vesikate pitäisi uusia pian aluskatteineen. Alusrakenteita pitää uusia ja korjata, minkä lisäksi lämmöneristeitä on vaihdettava.

Säältä suojattuna tehtävä työ maksaa arviolta 200 000 euroa. Kaupunkikehityslautakunta on esittänyt, että raha otetaan sisäilmakorjauksiin varatusta määrärahasta.

Kaupunginhallitus esittää muutosta valtuustolle. Sisäilmakorjauksiin jää 400 000 euroa.

 

 

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P.
7 kuukautta sitten

Vasta kuntavaalien jälkeen, miksiköhän?

Mikä on tilanne?
7 kuukautta sitten

Miten Hakastaron koulu? Onko siitä tehty päätöksiä? Eli onko Anjalankadulle siirto väliaikainen vai pysyvä ratkaisu?

En ymmärrä, mitä uusia tutkimuksia Hakastarossa pitää tehdä, kun siellä on koko ajan jotain tutkittu ja tulokset on jokaisen nähtävillä. Ja korjausehdotuksetkin on jo annettu. Vai jätetäänkö tämäkin uuden porukan päätettäväksi?

Keijo K.
7 kuukautta sitten

Omituista tämä kaupungin liitoskuntien kehittäminen. Tästä artikkelista vaikea löytää muuta kuin keskittämistä, jonka uusi päällikkökin on nopeasti sisäistänyt.

Onnea vaan tulevien ”siirrettyjen” vaalien suhteen kaikille.