Kuntavaalien siirto heittää uudet päättäjät suoraan syvään päätyyn

0
Salon nykyinen valtuusto jatkaa kauttaan kuntavaalien siirron takia. Uudet päättäjät pääsevät aloittamaan työnsä elokuussa.

Kuntavaalien siirto huhtikuulta kesäkuun puoliväliin tietää kiireistä loppuvuotta sekä poliittisille puolueille että uusille päättäjille.

Vaalit järjestetään 13. kesäkuuta, ja vaalitulos vahvistetaan kolmea päivää myöhemmin.

Aikataulu tarkoittaa sitä, että poliittiset puolueet pääsevät aloittamaan paikkajakoneuvottelunsa juhannuksen alla.

Esimerkiksi Salossa yhteisymmärryksen löytämiseen meni neljä vuotta sitten vajaa kuukausi.

Jos tahti on nyt vastaava, puolueet pääsevät sopuun paikkojen jakamisesta heinäkuun puoliväliin mennessä.

Uusi valtuustokausi käynnistyy elokuun alussa, ja valtuuston järjestäytymiskokous on todennäköisesti aikaisintaan 9. elokuuta.

Salon kaupunginjohtajan Tero Nissisen mukaan aikataulu on haastava, koska uusien päättäjien perehdytysaika jää lyhyeksi.

Salossa lautakunnat ovat perinteisesti käsitelleet seuraavan vuoden talousarviota ensimmäistä kertaa elokuussa. Toinen ja ratkaiseva käsittely on ollut syyskuussa. Nyt ensimmäistä budjettikierrosta on tarkoitus lykätä syyskuulle.

– Joka tapauksessa asioita alkaa tulla syliin kolmisen kuukautta normaalia aikaisemmin. Uuden porukan orientaatio jää aika lyhyeksi, Nissinen miettii.

Vaalien siirto tarkoittaa myös, että nykyisten päättäjien kausi jatkuu parilla kuukaudella. Tero Nissisen mukaan nyt on keskusteltava, mitä päätöksiä ”vanhan porukan” pitää viedä eteenpäin ja mitkä linjaukset jätetään uudelle hallinnolle.

– Mieleen tulee 4–5 teemaa, joista voidaan joutua linjaamaan jo keväällä, Nissinen sanoo.

Luettelossa ovat ensi vuoden budjettiraami, kehitysvammaisten ja vanhusten yhteisen hoivakodin edistäminen, Salon sairaalan hankesuunnitelman mahdollinen käsittely sekä kaupungin omat viilaukset hallintosääntöön ja organisaatioon.

– Tämä on vasta omaa ennakkoveikkailuani. Mitä kaikkea ennen kesää tulee päätettäväksi, siitä pitää keskustella poliittisten päättäjien kanssa, Nissinen korostaa.

Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) ja valtuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo (kok.) eivät näe suuria ongelmia alkukesän päätöksissä.

Kumpikin katsoo, että esimerkiksi budjettiraami vuodeksi 2022 voidaan antaa vasta alkusyksystä viime vuoden tapaan.

Sairaalahankkeesta ja uuden hoivakodin rakentamisesta kehitysvammaisille ja vanhuksille Salossa on laaja yksimielisyys. Päätökset lienevät samanlaisia, tehdään ne uuden tai vanhan hallinnon aikana.

– Kysymys kuuluu, venyykö hoivakodin aikataulu kuinka paljon, jos päätös jätetään uudelle hallinnolle. Tästä olisi ehkä hyvä neuvotella ryhmien kesken, miten edetään, Karnisto-Toivonen miettii.

Nummentalo miettii, miten käy, jos kuntavaaleja joudutaan siirtämään koronan takia vielä toistamiseen.

– Huhtikuun vaaleja siirrettiin, koska koronatartuntojen pelättiin lisääntyvän rajusti. Jos meillä on tuhansia tartuntoja vuorokaudessa huhtikuussa, ei meillä vaaleja ole vielä kesäkuussakaan.

Nummentalo ja Karnisto-Toivonen ovat eniten huolissaan uuden valtuuston strategiatyöstä. Tero Nissisen valinnan yhteydessä puhuttiin, että kaupungin ykkösjohtaja saa uuden joukkueen kuntavaalien jälkeen. Joukkue tekee yhdessä kuntastrategian, jonka ajatuksena on kirjata yhteiset tavoitteet neljäksi vuodeksi.

– Aika paljon on pedattu siihen, mutta nyt uuden strategian rakentaminen ja alkuun paneminen viivästyy. Se on todella huono asia. Pitäisi pysyä vauhdissa, vastata Salon tuleviin haasteisiin ja sitoutua neljäksi vuodeksi tehtyihin linjauksiin, Nummentalo sanoo.

– Aikataulu haastaa strategiapäivityksen. Kaikki varmasti ajattelivat, että strategia saadaan tehtyä alkusyksystä. Nyt ollaan äkkiä syyskuussa, ennen kuin uusi hallinto on kokonaan järjestäytynyt. Lautakunnissa budjettikäsittelyn ensimmäinen kierros on heti alkusyksystä, Karnisto-Toivonen muistuttaa.

Tero Nissisen mielestä strategiaprosessin lykkääntyminen on sääli. Hänen mielestään sen aikataulua voi olla tarpeen miettiä jo kevään aikana nykyisten päättäjien kanssa.

Kuntavaalien siirto saattaa aiheuttaa muutoksia myös Salon kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokousrytmiin.

Esimerkiksi valtuuston kokous 7. kesäkuuta oli ajateltu vanhan vaaliaikataulun mukaan valtuuston järjestäytymiskokoukseksi.

– Voi olla, että se päivä muuttuu myöhemmäksi. Jos näin käy, kaupunginhallituksen täytyy ehkä kokoontua vielä juhannuksen jälkeen, Juhani Nummentalo miettii.

Uuden valtuustokauden aloitus elokuussa tarkoittaa myös, että virkamieskunnan pitäisi olla heinäkuussa töissä valmistelemassa asioita.

– Aika ison porukan lomat palavat, kun paikkaneuvottelutkin käydään juhannuksen jälkeen, Nummentalo sanoo.