Lomautuksia yhä runsaasti

0
Lomautukset näkyvät tammikuun työttömyysluvuissa. Kuva Helsingin työllisyyden palvelutorilta Pasilasta.

Lomautukset näkyvät vahvasti tammikuun työllisyystilastoissa. Koko maassa lomautettuna oli tammikuun lopussa yli 75 000 ihmistä. Määrä on yli 50 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Sama suunta näkyy myös maakunnan ja Salon tilastoissa. Salossa työttömyysaste oli 13,5 prosenttia, kun se vuotta aikaisemmin ennen koronakriisiä oli 10,5.

Työttömien määrän kasvu näkyy myös työllisyysasteessa. Se oli tammikuun lopussa 69,9 prosenttia, mikä on kaksi prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aikaisemmin. Heikentynyt tilanne tekee hallituksen tavoitteen työllisyysasteen nostamisesta entistä vaikeammin saavutettavaksi.

Koronavuosi näkyy vuoden ensimmäisessä työllisyyskatsauksessa edelleen selvästi. Työttömien ja erityisesti lomautettujen määrä on suurempi kuin viime vuoden tammikuussa ennen korona-aikaa.

Maakunnan tilastoissa työttömien määrä kasvoi voimakkaimmin majoitus- ja ravitsemisalalla, kuljetusalalla ja teollisuudessa.

Uudet koronarajoitukset tulevat kevään aikana näkymään työttömien määrissä varsinkin majoitus- ja ravitsemisalalla. Toivottavasti sulun yli päästään kuitenkin niin, että kyse olisi lomautuksista eikä irtisanomisista.

Salossa tammikuun työttömyysaste oli 13,5 prosenttia. Luku on tasan kolme prosenttiyksikköä suurempi kuin vuosi sitten. Työtä vailla Salossa on 3 182 ihmistä, joista lomautettuina on 546. Viime vuoteen verrattuna työttömiä työnhakijoita on kaupungissa nyt 690 enemmän.

Huonompaan suuntaan on vuoden aikana menty myös pitkäaikaistyöttömien määrässä. Tammikuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 775 henkilöä, kun määrä vuotta aikaisemmin oli 549.

Positiivista valoa sen sijaan näkyy avoimissa työpaikoissa. Tammikuun lopussa avoimia työpaikkoja Salossa oli tarjolla 586, kun vuotta aikaisemmin avoimia työpaikkoja oli 423.

Avoimien työpaikkojen määrän kasvu voi jatkuessaan ennustaa viitteitä paremmista ajoista, kunhan koronapandemia saadaan hallintaan.