LP Viestin avainsanoja: omaehtoinen kupla, oleskelulupakortti, Rajavartiolaitos

0
Elokuussa Salohallin yksinäisyydessä harjoitellut Anniek Siebring osoittautui erinomaisen tärkeäksi pelaajaksi LP Viestille. (kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo)

LP Viestin 2010-luvun avainsanoja: voittoputki, ikuinen loppuottelija, dominointi, mestarilibero, mestaripassari, mestarihakkuri.

LP Viestin avainsanoja maaliskuusta 2020 maaliskuuhun 2021: oleskelulupakortti, Maahanmuuttovirasto, maahantulorajoitus, Rajavartiolaitos, opetus- ja kulttuuriministeriö, omaehtoinen kupla, kasvomaskit, kuukausien lomautukset.

Voi vain kuvitella, millainen tämä koronavuosi on ollut koko LP Viestin joukkueelle. Puhutaan sitten pienen rahallisen korvauksen työstään saavista tai opiskelujen ohessa lentopalloiluun intohimolla sitoutuvista pelaajista. Tai järjettömän suuresta työkuormasta jonkinlaisen palkan nettoavista valmentajista.

Aloitetaan vaikka ajanjakson lopusta. Siis noin kuukauden mittaisesta periodista, jossa pelaajat saivat tavata vain samassa taloudessa asuvia henkilöitä. Ruokakassit kuskattiin kotiovelle.

Jatketaan alusta. Niistä viime kevään pitkistä lomautusjaksoista, joilla turvattiin seuran säilyminen elinkelpoisena.

Ennen kauden alkua elokuussa mukaan tuli pelaaja Hollannista. Siinä vaiheessa edellytettiin kahden viikon karanteenia, jonka aikana Anniek Siebring harjoitteli Salohallissa yksin ja desinfioi pallot käytön jälkeen joka kerta.

Mietitään lokakuun alkua. Koronatilanne piti vakikatsojia poissa Salohallin lehtereiltä, mutta vielä tuolloin elettiin erilaista aikaa. Aivan ensimmäisessä liigakauden kotiottelussa kasvomaski oli katsojilla vielä satunnainen lisävaruste. Silloin ei vielä tiedetty, että joulukuun alusta kauden hamaan tappiin asti pelataan ilman yleisöä.

Kanadalaisten Caroline Pearsonin ja Beth Vinnellin pelaajasopimusten oli määrä alkaa 1. elokuuta. He pääsivät Saloon kauden jo alettua lokakuun puolivälissä. Avainsanoista tähän kohtaan sopivat oleskelulupakortti ja Maahanmuuttovirasto.

Pohjois-Amerikan koronakäytäntöihin ”päästiin” uudestaan Vinnellin lähdettyä Salosta juuri ennen joulua. Ensimmäinen yritys korvaajaksi hankitun yhdysvaltalaisen M’Kaela Whiten lennättämiseksi Suomeen tyssäsi Tanskan kohdalla. Avainsanana maahantulorajoitus. Niinpä White oli uuden joukkueensa yhden ottelun aikana Istanbulin lentokentällä, kun sieltä sai lentää Suomeen.

Helmikuun tärkein luku oli 27 481 euroa. Sen verran koronatukea LP Viesti sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Merkittävä summa ja samalla silti jossain määrin vain laastari. Lähtihän joukkue sen osalta lauantaina päättyneeseen kauteen 40 prosenttia tavallista pienemmillä resursseilla.

Yleispelaaja Noora Kosonen jäi hyvillä mielin Saloon palattuaan joukkueeseen kahden kauden tauon jälkeen. Mieli ei voinut pysyä millään aina kirkkaana, kun erilaiset vaivat piinasivat ympäri kroppaa pitkin kautta.

Näitä taustoja vasten kritiikki Kososen peliesityksistä lehdessäkin tuntui erityisen epäreilulta. Ja sitä enemmän hänelle onnistuneet pudotuspelit mestaruusjuhlineen suo.

Monen mielestä kaikki naisten tämän kauden SM-mitalit vaikuttavat lahjoilta. Piinaavan pitkä perjantai kun osui koronan muodossa Kangasalle kahta viikkoa ennen sitä tutumpaa hiljaisen viikon päivää.

Eivätkä he monet ole väärässä. Vaikka aina sanotaan, että vain mestarit muistetaan, tässä tapauksessa muistetaan hyvästä syystä muutakin.

Toisaalta mitaleja ei tässä kohdassakaan kannata vähätellä. Kolmas sija olisi todennäköisesti ollut Hämeenlinnan tulos siinäkin tapauksessa, että LP Kangasala olisi saanut pelata ja pystynyt pelaamaan kauden loppuun.

Tässä tekstissä ei ole käsitelty pelillisiä asioita oikeastaan sanallakaan. Niihin kun ei tunnu tarkoituksenmukaiselta mennä kaiken tapahtuneen jälkeen.

Toivottavasti 2020-luvunkin avainsanoja ovat lentopallouutisoinnissa mahdollisimman pian taas hakkuri, keskitorjujat, libero ja yleispelaajat.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments