Märyn uhmakas ukkometso muutti turvallisempaan paikkaan

1
Märynummen ukkometso opettelee nyt elämään uudessa paikassa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Märynummella uhmakkaasti autoja ja ulkoilijoita lähestynyt ukkometso on muuttanut uusiin maisemiin.

Salon Seudun Sanomat kertoi torstaina (SSS 26.3.) ukkometsosta, joka pörhistelee ja käyttäytyy aggressiivisesti Märynummella aivan tien varressa. Pitkän linjan lintujen rengastaja, perniöläinen lintuharrastaja Juhani Karhumäki, joka on rengastanut noin 30 häirikköukkometsoa, kävi perjantaiaamuna katsomassa metsoa ja totesi sen hienoksi yksilöksi.

– Sitä ei ole rengastettu. Se painaa melkein 4,5 kiloa, eli se on isoimpia metsoja, joita meillä täällä on, Karhumäki kuvailee.

Karhumäki arvioi linnun iäksi yli kaksi vuotta, mutta sitä tarkemman arvion tekeminen on hänen mukaansa vaikeaa. Ukkometsot voivat elää noin kymmenvuotiaiksi.

Koska ukkometson passipaikka Märynummella oli aivan tien vieressä ja lähellä frisbeegolfrataa, Karhumäki katsoi parhaaksi siirtää sen turvallisempaan paikkaan.

– Vein sen kansallispuiston tuntumaan. Siellä on sille juuri sopivaa elinympäristöä ja myös kavereita, jos se niitä kaipaa.

Karhumäki laittoi metson kuljetuksen ajaksi laatikkoon. Häirikkömetson syliin ottaminen on tekniikkalaji.

– Sehän tulee päälle. Mutta syliin ottaminen onnistuu, kun tietää mitä tekee. Metso täytyy painaa selästä maahan ja laittaa kädet ympärille, Karhumäki kuvailee.

Kun metso vapautettiin uuteen asuinpaikkaansa, se lähti rohkeasti tutkimaan ympäristöä.

– Se lähti heti tepastelemaan, ja sain seurata sitä parinkymmenen metrin päästä pitkän aikaa, Karhumäki kertoo.

Karhumäki vei metson niin kauas, että sen ei enää pitäisi palata takaisin Märynummelle.

– Se täytyy viedä niin kaus, että se on vieraalla reviirillä, eikä tunne aluetta. Silloin se ei osaa palata takaisin. Ukkometso liikkuu vain muutaman kilometrin säteellä.

Juhani Karhumäki toteaa, että Halikossa on ollut häirikkömetsoja ennenkin, varsinkin Salaisten alueella, lähellä karavaanarialuetta.

Karhumäki toivoo, että salonseutulaiset ilmoittaisivat hänelle, jos näkevät häirikkömetsoja, sillä Turun yliopisto tekee parhaillaan niistä tutkimusta. Sitä varten Karhumäki otti Märynummen metsostakin höyhennäytteen. Siitä saadaan selville linnun dna.

– Tarkoituksena on tutkia, onko häirikkömetsoilla perinnöllistä yhteyttä, Karhumäki kertoo.

Havainnot häirikkömetsoista sekä lisätiedot Märynummen häirikkömetson aiemmista liikkeistä voi ilmoittaa Juhani Karhumäelle numeroon 040 5896305.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
tieri
19 päivää sitten

Taisi Suvin kutsu toimia liian hyvin.