”Meillä on tikittäviä aikapommeja” – Julian Rauhaniemen tuore romaani esittelee brutaalilla tavalla mitä voi tapahtua, jos nuoren mieli järkkyy vailla tukea

0
Julian Rauhaniemi on julkaissut kahdessa vuodessa kaksi romaania opintojen ja kesätöiden ohella. Ensimmäisessä kirjassa pyörittiin yleisurheilupiireissä, mutta toisessa kirjassa riipaistaan muun muassa yläkoulumaailman synkimpiä puolia.

Julkaisuaika somerolaislähtöisen Julian Rauhaniemen toiselle romaanille ei voisi olla parempi. Koulukiusaamista brutaalillakin tavalla läpikäyvä fiktiivinen teos Koston siemenet tuo lukijan mielikuviin koulumaailman synkimmät ja vaietuimmat poterot, joista on viime aikoina kammettu myös tosimaailman uutisia.

Vantaan ja Tampereen koulupahoinpitelyt sekä Koskelan kammottava teinisurma tuoreimpina esimerkkeinä.

– Nyt valitettavasti tuntuu siltä, että kirjan julkaisun kannalta aika on parempi kuin koskaan. Ehkä Koskelan tapaus oli sellainen, joka viimeistään herätti koko kansan tähän asiaan. Asioista on nyt puhuttu sekä mediassa että sosiaalisessa mediassa ja ihmiset ovat heränneet ongelmiin, Rauhaniemi pohtii.

Hän toivoo, että Koston siemenet upottaa oman lusikkansa koulukiusaamissoppaan. Vaikkakin äärimmäisen brutaalin lusikan, pikemminkin tikarin.

– Kirjan aihealueet ja kuvaus on brutaalia. Sen on tarkoitus olla samalla vähän kuin herätys, että mitä Suomessa tapahtuu ja mitä on mahdollista tapahtua.

Rauhaniemi viittaa erityisesti syrjäytyneisiin miehiin, jotka eivät ole saaneet apua mielenterveysongelmiinsa. Sellaisen nuoren miehen kasvu- ja tuhotarinasta on kyse myös Koston siemenissä.

– 2000-luvun kouluampumistapauksissa kyse oli nuorista syrjäytyneistä miehistä. Meillä on edelleen näitä tikittäviä aikapommeja Suomessakin. Koen, että kirja tulee julki siinä mielessä parempaan aikaan kuin koskaan.

Koston siemenet on Rauhaniemen toinen romaani. Sekä Tampereen yliopistossa että Turun ammattikorkeakoulussa journalismia opiskeleva 24-vuotias Rauhaniemi julkaisi esikoisromaaninsa Kohtalon hyppy syyskuussa 2019. Kahdessa vuodessa hän on siis ehtinyt edistää opintojaan kahdessa eri oppilaitoksessa, julkaista kaksi romaania ja työskennellä siinä välissä vielä kesät Salon Seudun Sanomien toimituksessa. Lisäksi Rauhaniemi valmentaa Someron Esan Teemu Holttista pikajuoksussa.

Miten aika riittää kaikkeen?

– Olen vähän sellainen ihminen, että jos vain löydän motivaation, liittyi se sitten fiktiiviseen kirjoittamiseen tai koulutöihin, saan tehtyä todella paljon lyhyessäkin ajassa. Urheilu on enemmän palauttavaa tekemistä henkisesti kaiken aivotyön rinnalla. Siinä pääsee irti kaikesta stressistä, Rauhaniemi selventää.

Koston siemenet oli kirjoitusprosessina Rauhaniemelle selvästi esikoiskirjaa pitkäkestoisempi. Kohtalon hypyn käsikirjoitus oli hänen mukaansa kasassa keväällä 2019 alle kymmenessä viikossa, kun taas Koston siemeniä piti jalostaa puoli vuotta viime keväästä viime syksyyn ennen varsinaista kirjoitustyön alkua.

– Aloin kehitellä kirja-aihetta suomalaisen yhteiskunnan kipupisteiden ympärille ja sen kehystarinaksi muodostui tarina nuoresta mieshenkilöstä ja hänen kasvustaan.

Rauhaniemi ammentaa kirjoihinsa nippeli- ja taustatietoa siitä, mitä on lukenut lehdistä ja kirjoista sekä nähnyt televisiossa. Myös toimittajan työstä on ollut apua taustahavainnoinnissa.

– Täytyy korostaa, että kirjan tapahtumat on hyvin laajalti kärjistettyjä, eivätkä juuri mitenkään liity todellisuuteen, hän muistuttaa.

Eivät juuri mitenkään, eli jollain tavalla kuitenkin?

– Minä en ole kokenut sellaista, mistä kirjassa puhutaan. Mutta kyllä suurin osa ihmisistä on ollut kiusaamisen hiljainen hyväksyjä, vaikkei sitä haluaisikaan myöntää. Valitettavasti myös omalla kohdalla on sanottava, että olisin voinut tehdä enemmän kiusaamisen estämiseksi. Olen katunut sitä myöhemmin.

Rauhaniemi haluaa uusimmalla kirjalla herättää ennen kaikkea keskustelua vakavan aiheen ympärillä. Tasa-arvo kehittyy Suomessa Euroopan kärjen vanavedessä, mutta esimerkiksi miesten mielenterveysongelmista puhutaan edelleen liian vähän ja häpeillen.

– Kiusaaminen on asia, mihin täytyy puuttua, koska lapset ja nuoret ovat erittäin herkässä kehitysvaiheessa. Varsinkin miehille ja pojille voi olla kova kynnys myöntää, että mielenterveyden kanssa on ongelmia. Siksi olisi erittäin tärkeää, että apua olisi tarjolla ja korostettaisiin sitä, ettei mielenterveysongelmissa ole mitään hävettävää.

Jos Rauhaniemi etenee kirjailijan urallaan tasaisella vauhdilla, näkee kolmas romaani julkaisupäivänsä jo ensi vuonna. Turussa asuva Rauhaniemi ei näe sitä laisinkaan mahdottomana skenaariona.

– Minulla on minulla pari konkreettista ideaa, joista toinen lähtee varmasti etenemään jossain vaiheessa. Mutta vielä on tietysti ennenaikaista luvata, milloin kolmas kirja näkee päivänvalon, Rauhaniemi nyökkää.