Minisarjan minimaaliset erot – LP Viesti hankki Kymmenen uutisten aikoihin finaalipaikan torstaiksi tarjolle

0
Siitäpä se LP Viestin riemu repesi! (kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Nyky-yhteiskunnan iltaelämästä ja kauppojen ympärivuorokautisesta aukiolosta huolimatta heitä on vielä paljon. Siis heitä ja teitä, jotka heräätte aikaisin ja menette nukkumaan Ylen kello 20.30:n iltauutisten jälkeen.

Teille todettakoon kenties uutena tietona, että LP Viesti hankki 3–2-kotivoitolla lentopallon naisten Mestaruusliigan loppuottelupaikan katkolle torstaiksi Hämeenlinnaan. Uutena siksi, että siinä määrin paljon asioita tapahtui vielä sääennusteen päättymisen jälkeen Salohallissa.

Tuossa vaiheessa, lähes puolentoista tunnin pelin jälkeen oltiin erätilanteessa 1–1 ja kolmannen erän pistetilanteessa 15–15. Minimaalisen lyhyen välieräsarjan sisällä pelattiin siis ikään kuin ottelu paras puolestatoista erästä -järjestelmällä.

Se kaventui viidennen erän ratkaisuun, joka tapahtui siinä vaiheessa, kun Maikkarin Kymmenen uutiset jo häämöttivät.

Ja olipahan se ratkaisu odottamaton. Siihen asti ottelussa lähes tuplasti vastustajaansa enemmän hyökkäysvirheitä tehnyt LP Viesti takoi tai vaihtoehtoisesti palloa kenttään kerta toisensa jälkeen. Sekin nyt vielä menisi jakeluun. Se ei oikein meinaa enää mennä, että pääratkaisijoina olivat Noora Kosonen ja Arita Ternava.

Noora Kosonen voinee yksimielisesti todeta pelanneen kauden parhaan ottelunsa tärkeässä paikassa.

Kososen vaikea tämä kausi ja polvivammoineenkin vielä raskaammat aiemmat kaudet kääntyivät tiistai-illan iloksi. 18-vuotias Ternava tuli puolestaan toisessa erässä pysyvästi hakkuriksi Iina Andrikopouloun tilalle.

Kosonen kantoi myös aloitusten vastaanotossa suurta kuormaa. 46 nostoa johtivat vain yhteen virheeseen.

– Noora pelasi tänään kauden ylivoimaisesti parhaan pelinsä, tiivisti LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

Ennen Urheiluruutua nähtiin yli kaksi ja puoli erää ja sen jälkeen lähes puolitoista erää kaikkea sitä, mitä pystyi etukäteen kuvittelevankin näkevänsä. Puolelta toiselle aaltoillutta peliä, jonka lopputulosta on miltei mahdotonta ennustaa.

Ensimmäistä erää dominoi Hämeenlinnan hakkuri Yasmine Madsen, ja ylipäätään laitapelaajien tehot menivät erittäin vahvasti vierailijoiden eduksi. Kolmikko Andrikopoulou– Kosonen–Anniek Siebring jäi erässä saldoon plusmiinusnolla.

Toinen erä oli kaikkea sitä, mitä näiden joukkueiden tarjoamana lentopalloilu voi olla. Tietenkin LP Viesti johti heikon avauserän jälkeen toista 20–13. Olihan se sanomattakin selvää, että Hämeenlinna teki sen jälkeen yhdeksän pistettä peräkkäin. Ja ennustivathan kaikki, että seuraavat eli erän viimeiset viisi pistettä vei LP Viesti, ensimmäisen niistä maratonpallon jälkeen.

Jos yli kahdestasadasta pelatusta pisteestä pitäisi nostaa yksi koko ottelun käännekohdaksi (mahdotonta sinänsä), olkoon se tämä Siebringin 21–22-tilanteeksi hyökkäämä ratkaisu. 0–2-erätappiolukemista salolaisten olisi tuollaisten käänteiden jälkeen ollut erittäin vaikeaa nousta.

Yhtä jatkopalloille edennyttä trilleriä olivat myös kolmas ja neljäs erä.

– Henkisesti tämä oli varmaan tämän kauden kovin ottelu, ja niin sen pitää ollakin. Mielestäni emme lopettaneet pelaamista, vaan annoimme henkisesti kaikkemme, mietti Lentopallokerhon päävalmentaja Matteo Pentassuglia.

Lopulta LP Viestin laitapelaajien yhteenlaskettu plusmiinusluku nousi vastustajien vastaavaa paremmaksi. Tämä kertoo osaltaan tietysti myös passari Viktoriia Tuchashvilin loppua kohti alati parantuneesta pelistä.

– Olen erittäin ylpeä joukkueesta ja taistelusta, suitsutti Tuchashvili.

Hän auttoi Anna Czakanin jälleen yhden ottelun tähdistä. Tosin runkosarjan torjuntatilaston voittaja Czakan teki sen myös itse viidellä torjuntapisteellä. Kävipä hän yhdessä tilanteessa puolustamassakin niin, että kaksi mainosaitaa kaatui ja kaksi siirtyi pari metriä taaksepäin.

– Jokaisen pisteen eteen piti tehdä hemmetisti hommia. Henkisesti oltiin aika kovia tänään, Lemminkäinen mainitsi.

Lopulta illan suurimman sulan lopputalvella käyttämäänsä pipoon saa LP Viestin libero Netta Laaksonen. Kun suhteuttaa asiat kautta edeltäneisiin odotuksiin, saavutti Laaksonen melkoisen voiton saman pelipaikan kollegastaan Brianna Doehrmannista.

Netta Laaksonen on kehittynyt puolustuspelaamisessaan.

Aloitusten vastaanotto sujui uransa merkittävimpiä ison vastuun otteluita juuri nyt pelaavalta viestiläiseltä jo totutun erinomaisesti. Liigan eliittitason nostopeli täydentyi kuitenkin sillä toisella liberon tärkeällä ominaisuudella.

– Netta on mennyt huikeasti eteenpäin tällä kaudella, ja viime aikoina etenkin puolustuspeli on noussut ihan eri tasolle, Lemminkäinen kehaisi.

Symbolinen osoitus tästä tapahtui neljännen erän tilanteessa 22–21. Laaksonen poimi pallon sormenpäillään peliin, peliväline kimposi kanssapelaajaan ja siitä vastustajan kenttäpuolelle. Ja raakana parkettiin asti.

Kiitos, hyvää yötä ja huomenta, Salohalli. Tarjosit taas kerran yhden elämyksellisen ottelutapahtuman.

NAISTEN MESTARUUSLIIGA, 1. VÄLIERÄ

LP Viesti–Hämeenlinna 3–2 (19–25, 25–22, 25–27, 26–24, 15–7)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Viktoriia Tuchashvili (passari) 3/+3, Anniek Siebring 23/+15, Noora Kosonen 14/+9, Anna Czakan 16/+9, Arita Ternava 11/+4, Iina Andrikopoulou 5/-1, M’Kaela White 1/+1, Nea Haatainen 9/+1. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti 57.
Hämeenlinna: Lena Leonenko 16/+6, Tuuli Tuominen 1/0, Emmi Riikilä 7/+2, Julia Miniuk 6/+3, Yasmine Madsen 26/+18, Emilia Joensalo 0/0, Daniela Öhman 9/+3, Erica Di Maulo (passari) 5/-2. Libero Brianna Doehrmannin vastaanottoprosentti 44.

Hyökkäysprosentti: 39–35
Vastaanottoprosentti: 53–47
Torjuntapisteet: 11–8
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 6–4/9–14
Tuomarit: Mira Caven ja Keijo Yli-Kivistö

OHO!

Ottelu päättyi Hämeenlinnan väärään kenttäjärjestykseen. Aiemmin näin oli tuomittu LP Viestille kahdesti.

2. välierä torstaina 18. maaliskuuta kello 18.30 Hämeenlinnan Loimua Areenalla.

Yasmine Madsen pelasi hyvän ottelun, mutta voittoon asti se ei joukkuetta kantanut.

Pölkyn tehtävä on lähes toivoton

Välierien aikatauluporrastus toimi tiistaina hyvin. LP Kangasala piti 3–0-vierasvoitolla Pölkky Kuusamosta huolen siitä, että ottelu loppui hyvissä ajoin ennen Salohallin kamppailun alkamista.

Erälukemin 16–25, 18–25, 24–26 ratkennut ottelu osoitti paras kolmesta -järjestelmän raakuuden. Pölkyn hakkuri, liigan runkosarjan pistepörssin kakkonen Polina Malik oli sairastelun vuoksi sivussa. Runkosarjan loppupuolella päättyi keskitorjuja Jonna Wasserfallerin kausi.

Pölkyn tehtävä on lähes toivoton: sen pitäisi voittaa kahdesti Kangasalla, jossa kotijoukkue ei ole menettänyt kauden aikana ainuttakaan sarjapistettä.

LP Kangasalan yleispelaaja, lievää jalkavammaa potenut Ronja Heikkiniemi ei ollut pudotuspelien aikana käynyt vielä kentällä. Tehtäviä oli hoitanut toinen Salon Viestin kasvatti, pikkusisko Roosa Heikkiniemi.

Roosa aloitti tämänkin ottelun – tehot 6/-1 – mutta kolmannen erän aikana tilalle tuli isosisko. Kangasala hyökkäsi totutun vähillä virheillä ja napsi peräti 14 torjuntaa kuudesti vastustajansa torjunnalla nollanneen Roosa Laakkosen johdolla.