Mitä mieltä olet Salon ilmasto- ja ympäristöohjelmasta? Kaupunki toivoo kuntalaispalautetta

6
Salon Uskelanjoen Moisionkoskella mitataan säännöllisesti virran mukana kulkevien kiintoaineiden sekä ravinteiden määrää. Sateisina jaksoina ravinnekuormitus kasvaa. Lähivesistä huolehtiminen on yksi Salon ympäristötavoitteista.

Ehdotus Salon kaupunkiorganisaation ilmasto- ja ympäristöohjelmaksi vuosille 2021–2025 on valmis, kertoo Salon kaupunki tiedotteessaan.

Salon ilmasto- ja ympäristöohjelman päätavoitteet ovat hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä, kiertotalouden edistäminen, kukoistava luonnon monimuotoisuus ja lähivesistä huolehtiminen.

Nyt kaupunki toivoo, että kuntalaiset ja sidosryhmät kommentoivat ohjelmaehdotusta. Sen voi tehdä Otakantaa-palvelussa osoitteessa otakantaa.fi.

Kommentointimahdollisuus on avoinna maaliskuun loppuun asti.

– Palautetta toivotaan muun muassa tavoitteiden sisällöstä, tavoitetasosta sekä ohjelman toimenpiteiden ja sisällön kattavuudesta. Samanaikaisesti ohjelmaehdotus lähetetään kaupungin lautakuntiin ja vaikuttamistoimielimille lausuntokierrokselle. Tavoitteena on saada ohjelma kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi nykyisellä valtuustokaudella, kaupungin tiedotteessa todetaan.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kansalainen
2 vuotta sitten

Vaikea siitä on mitään mieltä olla, kun ei siitä tiedä mitään. Eikä jaksa ottaa selvää.

Muurlalainen
2 vuotta sitten

Eikö ympäristöohjelmaksi riitä jo tuo yli sadan miljoonan jätteenpolttolaitos. Siihen on uponnut kaupungin velkaa kymmenen miljoonaa, ja kuka takaa tuon vihreän 90 miljoonan lainan?

Salo on täysin jättänyt hyödyntämättä moottoritien tuomat mahdollisuudet. Siihen sitä ohjelmaa tarvittaisiin. Lähtekää katsomaan, mitä rakentamista tapahtuu esimerkiksi Turun suunnan liittymissä.

MuurlanMamma...
2 vuotta sitten
Reply to  Muurlalainen

Salo nukkuu Ruususen unta ja odottaa tunnin junaa herättäjäksi.

Työikäinen asiakaspalvelija
2 vuotta sitten

Salossa ilmasto- ja ympäristöpolitiikka liittyy markkinoiniin, ei tekoihin. Seuraavat teot olisi halpoja: liikennevalojen vihreä linja, tuore lähiruoka laitoksiin, kaupungin sisäisen autoilun paheksunta (liikuntaa mennään harrastamaan ja lyhyt työmatka kuljetaan autolla), katuvalojen hämäräkytkimet, koulumatkatuki, kun pyörällä yli 3 km, laaja jatkuva etätyö, kokoukset etänä, aula, toimisto ja asiakastilojen sisälämpötila 18 asteeseen, vinkkien kysyminen jokaiselta työntekijältä (tieto on olemassa, jos johto vaan kysyisi ja uskaltaisi). Osaamista edellyttävät teot: Lisäaineeton ruoka, hiilineutraali kaupungintalo, panostus ekologisten rakennusten (hirsi, painovoimainen ilmanvaihto) korjaukseen (ei uusia öljy/muovituotepohjaisia rakennuksia), asiantuntijoiden päätösten kestävän kehityksen vaikuttavuuden mittaaminen, päätöksentekoprosessin lean ja nopeuttaminen.

Työikäinen asiakaspalvelija
2 vuotta sitten

Ja jos halutaan halpa ja helppo, mikä edellyttää osaamista, lasketaan ilmaston ja ympäristön kuormitusta prosessiajatteluna. Esim. jokainen vanhus, kun siirtyy läheisten autoilla tai taksilla keskustaan hammashoitoon tai laboratorioon, tuottaa päästöjä enemmän, kuin se, että palvelun tuottaja siirtyy vanhusten asuinalueelle esim. taajamaan tuottamaan palvelun. Esim. sairaudessa tutkimusten ja lääkärikäyntien pirstaloituminen tuottaa päästöjä ja heikentää terveyttä, kun taas asiakaslähtöisellä prosessoinnilla saavutetaan säästöjä, nopeutetaan diagnosointia, aikaistetaan hoidon aloitusta ja vähennetään päästöjä. Robotin ja tekoälyn, voi hankkia miljoonalla eurolla, mutta nykyisin näitä saa ihan muutamalla tuhannella eurolla, jos tietää, mitä ostaa. Mallia voi hakea myös muistaakseni Pomarkusta, jossa terveyskeskuspalvelut muutettiin niin, että asiakas palveltiin… Lue lisää »

Mä vaan
2 vuotta sitten

Joutoalueiden metsitys: hiilinielu ja energiaa lämpövoimalaan. Ei Rouskiksen kitaan.

Kaupunkiviljelypalstojen lisääminen kaikkien liitoskuntien alueilla edesauttaisi yhteisöllisyyttä. Mitä enemmän katsoo rivitaloalueita, sitä enemmän näkee laudoitettuja oleskelualueita takapihojen täytteenä – ei tilaa kasvimaalle.

Paikallisten palvelujen lisääminen muualle kuin napa-Salon keskustaan vähentää liikkumista omillakin autoilla eli toimii hiilinieluna jopa.