Paikallispuolustusharjoitus tuo Saloon 250 miestä ja 30 ajoneuvoa

0
Aluepalopäällikkö Sebastian Holm ja everstiluutnantti Petteri Iitti kertoivat paikallispuolustusharjoituksesta tiistaina Salossa.

Salon seudulla näkyy ensi viikon aikana runsaasti sotilaita ja puolustusvoimien kalustoa.

Porin prikaatin, Uudenmaan prikaatin ja Rannikkolaivaston yhteinen paikallispuolustuksen harjoitus Salo21 tuo alueelle kaikkiaan 250 miestä ja kolmisenkymmentä ajoneuvoa.

Maanantaina 8. maaliskuuta käynnistyvä harjoitus alkaa taisteluammunnoilla Säkylässä.

Salossa harjoituksen johto toimii keskustassa, mutta sotilaita liikkuu eniten Perniön ja Teijon alueella. Muurlassa tukikohtaansa pitää 50 henkilön maaliosasto, ja Kemiönsaaressa puolustusvoimat hyödyntää Skinnarvikin varikkoaluetta.

Viikko huipentuu taistelutoimintaan Kiikalan lentokentän maastossa torstaina ja perjantaina.

Kiikalaan keskittyvät myös suurimmat ammunnat ja häiriöt. Sen lisäksi pienimuotoisempaa ampumista on luvassa Perniössä esimerkiksi viljavaraston ja Teijon telakan kulmilla.

– Harjoituksen aikana tullaan välttämään häiriön aiheuttamista. Ampumatarvikkeita käytetään tietyillä alueilla, ja pyrimme tiedottamaan siitä etukäteen alueen asukkaita, että he tietävät ottaa esimerkiksi lemmikkieläimiä sisään, paikallispataljoonan komentaja everstiluutnantti Petteri Iitti kertoi harjoituksen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Paikallispuolustusharjoituksen järjestää Porin prikaati. Vastaavia harjoituksia järjestetään joka puolella maata kahdesti vuodessa.

Paikallisjoukkojen tehtäviin kuuluu muun muassa joukkojen perustaminehn, alueensa valvonta ja tärkeiden kohteiden suojaus, taistelutehtävät, muiden joukkojen tukeminen ja huolto sekä viranomaisten tukeminen.

Salon harjoituksessa yhtenä aiheena on viranomaisyhteistyö. Mukana ovat puolustusvoimien lisäksi Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja rajavartiolaitos sekä Salon kaupunki, maanpuolustuskoulutus MPK ry. ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos osallistuu harjoitukseen 4–6 henkilön ja yhden paloauton vahvuudella.

– Pelastuslaitos harjoittelee Helisnummen–Hämeenkylän alueella keskiviikkona muuntoaseman ympäristössä. Harjoituksessa tapahtuu muun muassa liikenneonnettomuus, ja se voi aiheuttaa pieniä häiriöitä liikenteelle alueella, aluepalopäällikkö Sebastian Holm varoitti.

Petteri Iitin mukaan Salo on harjoitusalueena hyvä, koska laajan kaupungin alueella on mahdollisuuksia monenlaiseen harjoitteluun.

Yksi harjoituksen aiheista on johtaminen etäisyyksien päästä. Sitä ajatellen harjoituksen esikunta toimii Turussa.

Salon kaupunki on aktiivisesti mukana harjoituksessa, ja Maanpuolustuskoulutus MPK antaa muun muassa kaupungin ict-asiantuntijoille koulutusta kyberturvallisuudessa.

Paikallispuolustusharjoituksen ajatuksena on, että joukot käyttävät majoitukseen kaupungin ja muiden alueen toimijoiden kiinteistöjä.

Harjoitusjoukoilla on esimerkiksi oma lääkäri ja kenttäsairaanhoitaja, jotka sijoittuvat Saktan kiinteistöön Salon keskustassa.

Harjoituksen johto majoittuu Naarilassa, ja Perniössä joukot käyttävät muun muassa seurakuntataloa ja entistä kunnantaloa. Muurlan maaliosasto majoittuu Muurlan opistolla.

– Emme ole teltoissa metsissä, vaan toimimme näissä harjoituksissa taajamissa. Siksi pyrimme myös tukeutumaan paikallisiin kiinteistöihin ja vuokraamaan majoitustilamme, Petteri Iitti kertoi.

Normaalioloissa harjoitusjoukoille hankittaisiin paikallisilta yrityksiltä myös ruokailu. Koronan takia joukot syövät taistelumuonaa, jotta suuria kokoontumisia vältetään.

Koronan takia joukot toimivat pieninä, enintään joukkueen vahvuisina osastoina. Kontakteja siviiliväestön kanssa vältetään, eikä harjoitusjoukkoja tuoda esimerkiksi Salon keskustaan.

Harjoituksessa noudatetaan turvavälejä ja tarkkaa hygieniaa. Eri joukko-osastoista tulevia joukkoja ei päästetä tekemisiin keskenään.

Puolustusvoimien harjoitukset herättävät aina kiinnostusta. Petteri Iitin mukaan toimintaa voi seurata Salossakin, mutta riittävän etäisyyden päästä. Toiveena on, että harjoitusta seurattaisiin verkossa.

– Meidän viestimme on, että tällaisissa poikkeusoloissa mennään verkkoon ja seurataan tapahtumia verkossa. Harjoitusta voi seurata maavoimien ja Porin prikaatin sosiaalisen median kanavilla, Petteri Iitti sanoi.

 

Utin jääkärirykmentti harjoittelee Salossa toukokuussa

Utin jääkärirykmentti järjestää sotilaallisen harjoituksen Salossa toukokuussa viikolla 20.

Rykmentti on erikoistunut toimintaan rakennetulla alueella. Salossa se käyttää harjoituskohteena entisiä vanhusten rivitaloja Alhaistenkatu 2–8:ssa.

Kaupunki on luovuttanut kiinteistön harjoituskäyttöön korvauksetta viikon ajaksi.

Ehtona on, ettei harjoitus saa aiheuttaa vaaraa ympäristölle. Harjoituksen järjestäjä eristää alueen tarvittaessa ja vastaa alueen siisteydestä. Rakennusten ulkokuoria ei saa vahingoittaa.

Harjoituksen järjestäjä tiedottaa harjoituksesta ja sen aiheuttamista meluhaitoista erikseen paikallisen lehdistön kautta ja suoraan kohteen lähialueilla.