Polttopuuta myyty Salossa enemmän kuin vuosiin – seudun mökkeilijät kaipaavat lämmikettä ympärivuotisesti

0
Kallen Klapit -nimellä polttopuuta Salon seudulla ja Läntisellä Uudellamaalla myyvä Kalle Kivelä kuormaa puuta varastoon ympärivuotisesti. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Tammikuun keskimääräiset runsaat neljä ja helmikuun runsaat seitsemän pakkasastetta ovat luoneet Salon seudulle yhdistelmän, jossa polttopuukauppa on käynyt tavanomaista selvästi vilkkaammin. Salon Polttopuu Oy:n Sami Mäkinen kertoo, että varastot on jo tälle talvelle myyty loppuun, ja myös muut seudun polttopuukauppiaat vahvistavat menekin kasvun.

– Pakkanen vilkastaa kaupankäyntiä aina. Tässä vaiheessa alkuvuotta voi olla enää hankala saada klapeja, Mäkinen miettii.

Särkisalossa operoiva Jouni Kallion Klapiland toimittaa edelleen kuivaa polttopuuta myös tälle talvelle, joskin katse on samalla käännetty jo kevääseen.

– Silloin myydään myös tuoretta puuta jonkin verran suoraan asiakkaille. Puuta on kaiken kaikkiaan mennyt nyt enemmän kuin aiempina vuosina. Myyntimäärän voi laskea aina aika suoraan pakkaslukemien mukaan, mutta on osalla asiakkaista ollut havaittavissa myös siirtymistä sähkölämmityksestä puilla lämmittämiseen. Varmaan kohoavat sähkönsiirtohinnat vaikuttavat, Kallio sanoo.

Alaspään maatila Perniössä on myynyt polttopuuta Kallen Klapit -nimellä vuodesta 2011 lähtien. Yrittäjäpari Kalle Kivelän ja Krista Lehto-Kivelän mukaan runsaat 500 heittomottia vuodessa. Määrä on ollut selvästi nousussa tänä talvena vuoden takaiseen verrattuna, mutta myös aavistuksen aiempiin talviin suhteutettuna.

– Varmaan noin 700 heittomottia kertyi viime vuonna, määrä on ollut tasaisessa nousussa. 150 heittomotista lähdettiin liikkeelle kymmenen vuotta sitten, Kalle Kivelä muistelee.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreimman selvityksen mukaan polttopuun käyttö energiana kasvaa Suomessa vuosittain noin kolmen prosentin verran. Yksi tekijä polttopuun suosion taustalla on se, että ihmiset ovat koronaepidemian seurauksena viettäneet enemmän aikaa kodeissa ja kesämökeillä.

– On tullut paljon uusia mökkiasiakkaita sen seurauksena, että mökeillä on vietetty aiempaa enemmän aikaa. Tuntuu myös, että saunoja ja paljuja on lämmitelty puilla aiempaa enemmän. Kai se on myös sellaista tunnelmalisää, kun voi lämmittää taloa puilla, Kivelä veikkaa.

Kallen Klapit tekee polttopuuta tilauksesta ympärivuotisesti, noin 3–4 viikon toimitusajalla.

– Kuivaamme puut kuivurissa ja toimitamme sen jälkeen asiakkaalle. Se on muuttanut työn kiertoa niin, että puuta tehdään käytännössä ympärivuotisesti.

Kalle Kivelä esittelee klapikuivuria, joka kuivattaa polttopuut neljässä vuorokaudessa myyntikelpoisiksi. Tällöin puiden kosteusprosentti on laskenut alle 20:n. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perttelissä polttopuita omasta metsästä ja myös muilta ostetusta rankatavarasta halkova Matti Luotonen kertoo, että suurin osa tämän talven asiakkaista on löytynyt Lohjan seudulta, Uudenmaan puolelta.

– Ehkä se mikä tuntuu salolaisesta liian kovalta hinnalta on lähempänä pääkaupunkiseutua asuvalle hyvä hinta. Helsingissä polttopuut ovat tietysti kalliimpia kuin Salon seudulla ja siksi moni siellä päin asuva on saattanut päätyä tilaamaan täältä päin, Luotonen pohtii.

Polttopuiden hinnat vaihtelevat Salon seudulla kuivan koivuklapimotin osalta 55–75 euron välillä ja sekaklapin osalta 45–65 euron välillä.

Luotonenkin vahvistaa sen, että puuta on mennyt alkuvuoden aikana tavallista enemmän. Suosituin myyntiartikkeli on edelleen kuiva koivuklapi.

– Vaikka hinta on korkeampi, saa vastineeksi myös paremman lämpöarvon, kun valitsee koivun. On se edelleen selvästi suosituin laji.

Toisaalta myös sekaklapin kannattajia on, vaikka se onkin lämpöarvoltaan noin 20 prosenttia koivuklapia heikompi.

– Koivua menee enemmän, mutta ei sekaklapi kauas jää myyntimäärissä, Sami Mäkinen kertoo.