Salolaispäättäjiltä ymmärrystä kuntavaalien siirrolle – ”On ajateltava ihmisten terveyttä”

0
Kuntavaalit pidetään 13. kesäkuuta.

Salon suurimpien valtuustoryhmien edustajat suhtautuvat kuntavaalien siirtoon pääosin myönteisesti. Siirto huhtikuulta kesäkuun 13. päivään teettää jokaiselle vaalipäällikölle lisätöitä, mutta koronan aiheuttama terveysriski nähdään perusteltuna syynä vaalien lykkäämiseen.

– Hiukan harmittaa, mutta ensisijaisesti on ajateltava ihmisten terveyttä. Se on tässä tärkeintä, kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Mika Kortelainen summaa.

Kortelainen olisi toivonut oikeusministeriöltä siirtopäätöstä hyvissä ajoin, eikä viime tingassa.

– Jokaisessa puolueessa tehdään töitä talkoilla. Moniko on valmis toimimaan vaalilautakunnassa ja muissa tehtävissä uudessa ajankohdassa – miltä oma kalenteri silloin näyttää, kun vaalit ovatkin vasta kesäkuussa, hän pohtii.

Perussuomalaisten vaalipäällikkö Tapio Äyräväinen pitää vaalien siirtoa kaksipiippuisena asiana. Vaalien eteen on tehty runsaasti töitä, mutta siirto kesään suo mahdollisuuden palata torille tapaamaan ihmisiä.

–  Mielellään olisimme hoitaneet vaalit pois, mutta koska olen ikuinen optimisti, en laske tätä kauhean huonoksi asiaksi, kun hyvää tarkoittaen päätös on todennäköisesti tehty. Me olemme tottuneet käymään torilla tarjoamassa makkaraa ja juttelemassa ihmisten kanssa vaalien alla. Torilta saa suoraa palautetta, josta on hyötyä valtuusto- ja lautakuntatyössä, Äyräväinen sanoo.

Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Johanna Riski kertoo pitäneensä vaalien siirtoa mahdollisena pandemian takia jo pitkälti valmistautumisen aikana. Siirtopäätös tuo hänen mukaansa lisätyötä ja päänvaivaakin, mutta on perusteltu.

– Oma kantani on, että terveydenhuollon asiantuntijat ovat kevään vaalien suhteen asian päällä vahvemmin kuin poliitikot. Viesti asiantuntijoilta on ollut niin selkeä, ettei se ole jättänyt valinnan varaa. Kun on kyse ihmisten terveysturvallisuudesta, ei siihen ole hyvä puuttua politiikalla.

Salon suurimman puolueen SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja, vaalipäällikkö Timo Tammi suhtautui kriittisimmin huhtikuun vaalipäivään, kun Salon Seudun Sanomat kysyi helmikuun puolivälissä puolueiden kantoja vaalien mahdolliseen siirtoon. Hän piti jo tuolloin vaalien siirtoa perusteltuna ja on samaa mieltä nytkin.

– Ratkaisu oli oikea. Moni ei olisi päässyt koronatilanteen takia äänestämään, ja äänestysprosentti olisi pudonnut ahaiseksi. Olisiatko kaikki päässeet edes kotiäänestykseen mukaan, hän miettii.