Saloon muuttaneet Milla Niskakoski ja Erlend Storsul Opdahl voittivat Aasian merkittävimpiin kuuluvan designkilpailun

1
Milla Niskakoski ja Erlend Storsul Opdahl totuttelevat uuteen kotikaupunkiinsa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suomalais-norjalainen muotoilijapari Milla Niskakoski (s. 1988) ja Erlend Storsul Opdahl (s. 1991) on voittanut japanilaisen Kokuyo Design Award -muotoilukilpailun.

Kokuyo Design Award on vuonna 2002 perustettu, käyttöesineiden muotoilukilpailu. Tänä vuonna siihen osallistui 1 400 työtä, joista noin 800 oli Japanista ja 600 muualta maailmasta.

– Emme osanneet kuvitellakaan, että voisimme voittaa. Finaaliin valittiin kymmenen työtä, ja voittajan lisäksi palkittiin kolme Merit Award -voittajaa, jotka kerrottiin striimatussa finaalitilaisuudessa ensin. Kun emme olleet niiden joukossa, ajattelimme, että se oli siinä, Niskakoski naurahtaa.

– Kun saimme kuulla voitostamme, fiilis oli aivan uskomaton.

Kokuyo Design Awardin järjestää toimisto- ja paperitarvikkeita valmistava japanilaisyhtiö Kokuyo. Kilpailu on Aasiassa tunnettu ja arvostettu, ja sen palkinnotkin ovat omaa luokkaansa: pääpalkinto on 2 miljoonaa jeniä eli runsaat 15 000 euroa. Erityiseksi kilpailun tekee myös se, että voittajaesineet pääsevät tuotantoon ja markkinoille.

– Todennäköistä on, että näiden tuotteiden valmistumisen jälkeen saamme Kokuyolta lisää suunnittelutöitä, ja sitä me toivommekin, Niskakoski hymyilee.

Kilpailun teemana oli tänä vuonna ”Post-Normal”, joka viittaa koronapandemian tuomiin poikkeusoloihin. Kilpailijoiden tehtävänä oli katsoa ympärilleen uusin silmin ja luoda käyttöesineitä koronan jälkeiseen maailmaan.

Niskakoski ja Storsul Opdahl ottivat voiton paperista taiteltavilla toimistotarvikkeilla. Rae-niminen toimistotarvikesetti koostuu neljästä erilaisesta telineestä, joista jokainen voidaan taitella paperiarkista, valmiiksi painettuja taittoviivoja pitkin.

– Japani on tunnettu origamikulttuuristaan. Siellä on hyvänlaatuista paperia ja paperia arvostetaan. Paperin taittelu ei ole siellä omituista puuhaa, vaan varteenotettavaa tekemistä, Niskakoski kuvailee.

– Ensin kyllä ajattelimme, olemmeko ihan hulluja, kun yritämme osallistua japanilaiseen kilpailuun paperista taiteltavalla työllä. Mutta ehkä se juuri olikin se juttu, jonka vuoksi voitimme, hän miettii.

Niskakosken ja Opdahlin voittajatyö, Rae-toimistotarvikkeet, koostuvat neljästä erilaisesta paperista taitellusta telineestä. Kuva: Milla & Erlend

Niskakosken ja Storsul Opdahlin design on hyvin pelkistettyä, ja sen lähtökohtana ovat tuotteen materiaali ja valmistustapa. Rae-tuotteita suunnitellessaan he kehittelivät ensin taittelutekniikan, jonka myötä syntyi esineiden muoto. Materiaalina oli 0,3 millimetrin paksuinen paperi.

Kaksikko on ennenkin tehnyt töitä japanilaisille, ja he tiesivät näiden olevan äärimmäisen tarkkoja. Rae-tuotteiden ensimmäiset versiot koottiin vielä kaksipuolisella teipillä, mutta lopputuotteet pysyvät koossa ilman teippiä tai liimaa.

– Kun kuulimme, että olemme päässeet finaaliin, parantelimme vielä tuotteitamme. Tiesimme, että niiden pitää olla ihan täydellisiä, Niskakoski kertoo.

Kilpailun osallistumisaika oli viime syksynä, jolloin Niskakoski ja Storsul Opdahl asuivat vielä Korean Soulissa. Sieltä he muuttivat tammikuussa Suomeen ja Saloon. Kilpailutuotteiden parannellut prototyypit valmistettiin Salossa.

– Oli haastavaa löytää Salosta paikka, missä laserleikkaamisen pystyi toteuttamaan viikossa, kun olimme vielä aivan vieraita paikkakunnalla. Oli tosi hienoa, kun löysimme paikallisen Ceruus Designin ja Pekka Lottosen, jolla oli juuri sellainen laitteisto, jonka tarvitsimme.

Rae taitellaan paperiarkista. Kuva: Milla & Erlend

Salo oli pariskunnalle aivan uusi tuttavuus. He päätyivät paikkakunnalle Niskakosken siskon houkuttelemina.

– Ensin ajattelimme, että emme voi muuttaa Soulin kaltaisesta suurkaupungista Suomessa muualle kuin Helsinkiin. Mutta siskoni muutti vuosi sitten Saloon, ja sitten aloimme miettiä, Niskakoski kertoo.

– Itse olen kotoisin Ristiinasta, Mikkelistä, mutta se ei missään vaiheessa tuntunut vaihtoehdolta, koska suunnittelualan työt ovat kuitenkin Helsingin seudulla. Suurin syy Salon valintaan oli siskoni, jotta uudella paikkakunnalla olisi edes joku tuttu. Lisäksi Salosta on lyhyt matka Helsinkiin, ja täällä on huomattavasti halvemmat asuinkustannukset. Vuoden verran mietimme asiaa Koreassa, ja sitten lähdimme.

Niskakoski ja Storsul Opdahl tapasivat toisensa opiskellessaan muotoilua Koreassa, Hongikin yliopistossa. Niskakoski opiskeli alaa ensin Hämeen ammattikorkeakoulussa, mistä lähti vaihto-opiskelemaan Koreaan. Pian hän palasi sinne takaisin suorittamaan maisteriopintoja.

Valmistumisensa jälkeen Niskakoski ja Storsul Opdahl päätyivät Soulissa samaan työpaikkaan, ja vuonna 2017 he perustivat korealaisen ystävänsä kanssa oman designtoimiston. Nyt pariskunta jatkaa työskentelyään Salosta käsin.

– Odotamme kovasti, että korona hellittäisi ja pääsisimme tutustumaan kaupunkiin paremmin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Muualta muuttanut
1 kuukausi sitten

Mahtavaa! Onnea hienosta voitosta, ja tervetuloa Saloon!