Salon asuntokauppa kiihtyi loppuvuonna – Somerolla ja Kemiönsaaressa viime vuosi oli vilkkain yli kymmeneen vuoteen

1
Rivitaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli Salon keskustassa viime vuonna 66 päivää.. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Käytettyjen asuntojen kauppa kävi Salossa viime vuonna vahvana kesäkuusta vuoden loppuun. Koko vuoden osalta kauppojen kappalemääräinen taso oli edellisvuoden luokkaa.

– Välittäjien kautta myytiin yksi asunto edellisvuotta vähemmän eli 712. Salossa omakotitalojen neliöhinnoissa oli kasvua 2,3 prosenttia ja kerrostaloasunnoissa 2,8 prosenttia, mutta rivitalojen keskineliöhinta laski edellisvuodesta 7,1 prosenttia, Kiinteistömaailma Oy digitaalisten palvelujen kehityspäällikkö Rikhard Sjöberg kertoo.

– Koronatilanne näkyi Salon käytettyjen asuntojen kaupassa niin, että helmi–maaliskuussa akuutiksi tullut Suomen koronatilanne vaikutti viiveellä huhtikuun kauppamääriin. Muilta osin asuntokauppavuosi jatkui vahvana heti kesäkuusta joulukuuhun.

Salon kaupungin alueella välittäjien kautta tehtyjen kerrostalo-, rivitalo- ja omakotiasuntokauppojen määrä viime ja edellisvuonna. Lähde: Kiinteistömaailma Oy

Somerolla ja Kemiönsaaressa välittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen määrä oli vuonna 2020 neljäntoista vuoden tarkastelujakson vilkkain.

– Somerolla tehtiin yhteensä 70 asuntokauppaa eli 9,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Omakotitalojen ja kerrostaloasuntojen kysyntä kasvoi, mutta rivitaloasuntojen laski, Sjöberg toteaa.

Someron keskustan alueella tehtiin viime vuonna yhteensä 59 asuntokauppaa. Nopeimmin vaihtoivat omistajaa kerrostaloasunnot, joiden myynti vei keskimäärin 127 päivää. Omakotitalot menivät kaupaksi noin 206 päivässä ja rivitaloasunnot 229 päivässä.

Kemiönsaaressa välittäjät välittivät 51 asuntoa, mikä on 55 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

– Kasvua kappalemäärissä ja neliöhinnoissa oli niin kerrostaloasunnoissa, rivitaloasunnoissa kuin omakotitaloissa, Sjöberg huomauttaa.

Paimiossa tehtiin viime vuonna yhteensä 156 asuntokauppaa. Määrä kasvoi edellisvuodesta 15,6 prosenttia, ja kasvu kohdistui kaikkiin asuntotyyppeihin.

Paimion keskustassa asunnon myynti vei keskimäärin 75 päivää. Rivitaloasunnon sai kaupaksi 59 päivässä. Keskustassa asuntoja myytiin kaikkiaan 135, joka on 17 enemmän kuin edellisvuonna.

Sauvossa välitettiin 28 asuntoa eli yhtä monta kuin edellisvuonna. Niistä omakotitaloja oli 20 ja rivitaloasuntoja 7.

– Koskella tehtiin 11 asuntokauppaa, mikä on miltei tuplat edellisvuoteen nähden. Marttilassa välitettiin kymmenen asuntoa, joten määrä oli edellisvuoden luokkaa, Sjöberg sanoo.

Kiinteistömaailma on avannut kotisivuilleen maksuttoman palvelun, joka kertoo koko maan toteutuneet kauppamäärät, keskineliöhinnat ja myyntiajat vuodesta 2007 vuoteen 2020. Tiedot saa haettua postinumeroittain ja asuntotyypeittäin.

Verkkopalvelusta voi esimerkiksi katsoa, montako kauppaa Salon Ollikkalassa tehtiin viime vuonna rivitalokolmioista (14) tai Someron keskustassa kerrostalokaksioista (7) ja mihin hintaan. Tilastossa ovat mukana välitysliikkeiden kautta tehdyt kaupat.

Salon keskusta-alueella tehtiin viime vuonna 146 asuntokauppaa, mikä on 57 kauppaa vähemmän kuin edellisvuonna. Omakotitaloja meni keskustassa kaupaksi 16, rivitaloasuntoja 29 ja kerrostaloasuntoja 101.

Nopeimmin Salossa tekivät kauppansa rivitaloasunnot, joiden keskimääräinen myyntiaika oli 66 päivää. Kerrostaloasuntoja piti kaupata keskimäärin 80 päivää ja omakotitaloja 155 päivää.

Tupurin–Hähkänän postinumeroalueella tehtiin viime vuonna 86 asuntokauppaa, joka on 16 enemmän kuin edellisvuonna. Keskimääräinen myyntiaika alueella oli 98 vuorokautta.
Perniön keskustassa tehtiin 59 kauppaa, joka on 30 enemmän kuin edellisvuonna. Myynti vei keskimäärin 132 vuorokautta.

Kiikalan keskustan alueella tehtiin 11 rivitalo- ja omakotitalokauppaa myyntiajan ollessa keskimäärin 246 vuorokautta. Kiskon kirkonkylässä tehtiin kaupat neljästä asunnosta, joiden keskimääräinen myyntiaika oli 111 vuorokautta.

Lounaismaan Osuuspankin pankinjohtaja Jukka Tuominen arvioi taannoin, että alhaisena edelleen pysynyt korkotaso ja koronavuonna kotona vietetyn ajan lisääntyminen ovat vauhdittaneet asuntokauppaa (SSS 19.2.). Salolaisen TT-Välityksen toimitusjohtaja Toni Tammi puolestaan kuvasi asuntokaupan olleen koronavuoden harvoja voittajia. (SSS 8.2.)

Asuntokauppamäärät ja keskineliöhinnat osoitteessa www.kiinteistomaailma.fi/asuntojen-hinnat.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tarjonnan puute
1 vuosi sitten

Asuntokauppa kävisi varmasti vilkkaana tälläkin hetkellä, jos olisi enemmän tarjontaa. Omalla, tilavalla tontilla olevat omakotitalot, joissa mahtuu yhdistämään etätyön tekemisen ja vapaa-ajan vieton, ovat kysyttyjä kautta eteläisen Suomen. Niitä on vain tullut myyntiin kovin vähänlaisesti tämän vuoden puolella.