Somero ei päässyt mukaan esiopetuskokeiluun – viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus päättymässä keväällä

0
Someron kaupunki on ollut syksystä 2018 mukana kokeilussa, jossa viisivuotiaat ovat saaneet maksutonta varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Someron kaupunki ei ole mukana ensi syksynä alkavassa esiopetusta koskevassa kokeilussa. Somero on ollut syksystä 2018 saakka mukana viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa, mutta se päättyy tänä keväänä.
Someron kaupunki haki opetus- ja kulttuuriministeriön kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun, mutta ei päässyt mukaan.
– Kokeiluun valittiin kunnat satunnaisotannalla ja Someroa ei valitettavasti onnistanut, Someron kaupungin kasvatuspäällikkö Leila Hoikkala kertoo.
Viisivuotiaiden maksuttomassa esiopetuksessa on mukana tällä hetkellä 71 lasta, kun ikäryhmässä on kaikkiaan 73 lasta.
– Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä kokeiluun, Hoikkala huomauttaa.

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen jatkamista pohditaan kevään aikana. Keskustan valtuustoryhmä esittää maanantaina tekemässään valtuustoaloitteessa, että kaupunki tarjoaa viisivuotiaille maksutonta esiopetusta myös syksystä 2021 eteenpäin.
Maksutonta varhaiskasvatusta on annettu ja annetaan kokeilussa 20 tuntia viikossa.
– Maksutuottoja jää saamatta tällä mallilla noin 50 000 euroa vuodessa. Kokeilussa valtio on korvannut kaupungille osan kustannuksista, Hoikkala toteaa.

Salon kaupunki on mukana kaksivuotista esiopetusta koskevassa kokeilussa, joka kestää elokuusta 2021 toukokuun 2024 loppuun. Kokeilu kohdistuu vuonna 2016 ja 2017 syntyneisiin lapsiin.