Somerolaisteini romutti luvatta ottamansa auton – 16-vuotias kehui oikeudessa ajotaitojaan

0
Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomitsi kemiönsaarelaisen miehen räjähderikoksesta.

Vasta 16-vuotias somerolaispoika otti luvatta isänsä maastoauton ja romutti sen ulosajossa. Oikeudessa teini sanoi, että hän osaa ajaa autoa ja tuntee liikennesäännöt.

”Hän on menettänyt auton hallinnan suoralla tiellä”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Raskastekoinen auto vaurioitui lunastuskuntoon viime syyskuussa. Poika kertoi ottaneensa auton hetken mielijohteesta. Ulosajo johtui pojan mukaan siitä, että hän oli yrittänyt väistää tielle hypännyttä eläintä, joka saattoi olla valkohäntäpeura.

Vauhdista öisellä tiellä ei ollut muuta näyttöä kuin pojan oma kertomus, jonka mukaan hän oli ajanut nopeusrajoituksen mukaisesti kahdeksaakymppiä.

Ulosajon jälkeen teini oli jättänyt auton ojaan ja kävellyt kotiin. Hänellä oli traktorikortti.

Vakuutusyhtiö oli korvannut isälle autosta yli 10 000 euroa, jota se vaati oikeudessa pojan maksettavaksi. Vakuutusyhtiön mukaan ulosajo oli erottamaton osa tapahtumasarjaa, joka oli alkanut auton luvattomasta käyttöönotosta.

”Ajotapa tällaisessa tilanteessa yleensä poikkeaa normaalista”, vakuutusyhtiö perusteli.

Poika kiisti korvausvaatimuksen. Hän piti ojaanajoa tapaturmana, joka ei mitenkään liittynyt siihen, että hän oli vihapäissään ottanut auton ja lähtenyt ajamaan.

Käräjäoikeus katsoi, että poika oli vastuussa vahingoista, jotka hän oli teollaan itse aiheuttanut. Kohtuulliseksi korvaukseksi vakuutusyhtiölle oikeus katsoi 2 120 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi teinin nuorena henkilönä moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Sakkoa tuloton opiskelija joutuu maksamaan 132 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Poika on ilmoittanut tyytymättömyytensä koko tuomioon, ja vakuutusyhtiö vahingonkorvauksen pienentymiseen.