Wilpas ja PaiHa vaihtoivat paikkaa – Salossa nähdään sittenkin miesten Kolmosen jalkapalloa myös ensi kesänä

0
Salon Urheilupuiston valot sammuivat Wilppaan ja PaiHan välisessä Kolmosen ottelussa vuonna 2019. (kuva: SSS-arkisto)

Paimion Haka ja Salon Wilpas mittelivät viime kaudella jalkapallon miesten Kolmosessa. PaiHa säilyi sarjassa, Wilpas putosi.

Talven aikana tilanne muuttui muista kuin pelillisistä syistä. PaiHa pudottautui Neloseen, minkä myötä Wilppaalle tarjoutui mahdollisuus nousta sarjaporrasta ylöspäin.

Salolaiset saivat tämän ”tarjouksen” viime viikon lopulla. Joukkue pyysi miettimisaikaa, mikä johti lopulta myöntävään päätökseen.

– Asiaa piti miettiä monelta kantilta, sillä tiedustelu tuli hyvin myöhään, toteaa Wilppaan joukkueenjohtaja Sami Keto-oja.

Tällä hetkellä voimassa olevan otteluohjelman mukaan Kolmosen Länsi-Suomen lohkon pitäisi alkaa 14. huhtikuuta. Wilpas otti siis sarjapaikan vastaan vain hieman yli kuukausi ennen kauden toivottua alkua.

Käytäntö saattaa kuitenkin osoittautua täysin toiseksi.

– Toivottavasti Palloliitossa on järkeä siinä, ettei kautta ruveta aloittamaan väkisin vielä kevään aikana. Kesäkuun puolelle pitäisi mennä, Keto-oja kokee.

Wilpas ei ole harjoitellut saati pelannut harjoitusotteluita koronavirustilanteen takia normaalisti koko talvena. Rajoitusten takia harjoitukset ovat maaliskuun mittaan hyvin pitkälti omatoimisia.

Syitä paikan vastaanottamiseen oli kuitenkin enemmän kuin siitä kieltäytymiseen.

– Yhteistyöseura SalPan kannalta on hyvä juttu, että nuorille pelaajille on tarjolla Kolmosen otteluita.

– Lisäksi Nelonen on tänä vuonna suhteellisen kova sarja, josta nouseminen pelaamalla olisi suhteellisen haastavaa. Kolmosesta myös putoaa nyt huomattavasti vähemmän joukkueita kuin sarjasysteemiltään erittäin poikkeuksellisella viime kaudella, Keto-oja luettelee.

Wilppaan viime kauden salolainen ja salolaislähtöinen pelaajarunko on pitkälti jatkamassa. Sen sijaan päävalmentaja Markus Ahon myötä mukana olleita pääkaupunkiseutulaispelaajia ei tänä vuonna ryhmässä nähdä.

Uutena päävalmentajana aloittava Teemu Kesänen keskittyy nimenomaan valmennukseen eikä jatka pelaajana.

– Muutamia pelaajia tarvitaan joukkueeseen lisää, Keto-oja kalkyloi.

Paimion Hakan toiminnanjohtaja Mikko Seppälä, mikä johti seuran päätökseen pelata Kolmosen sijaan Nelosta?

– Oma pelaajapolku.

Tarkennatko?

– Paimion Hakassa on menetetty useampi ikäluokka junioreita, kun heille ei ole ollut paikkaa omassa edustusjoukkueessa. Edustusjoukkueen tasoa on nostettu keinotekoisesti: se on kestämätöntä taloudellisesti ja pelaajakehityksen kannalta.

Edustusjoukkueen toimintaa hallinnoineen Paiha Oy:n ja Paimion Hakan yhteistyösopimus katkesi viime syksynä. Oy vastasi toiminnasta kahden vuoden ajan.

– Päätöksen juuret juontavat sinne useamman vuoden taakse. Keskustelimme sarjatason muutoksesta ensimmäistä kertaa syksyllä. Ei ry-pohjaisessa toiminnassa voi lapata rahaa edustusjoukkuetoimintaan, vaan taloudelliset panostukset kohdistetaan nuoriin, Seppälä kertoo.

– Olemme aloittaneet projektin pelaajapolusta omille junioreille. Merkkeinä tästä ovat Sami Haltian paluu valmentajaksi naisten puolelle ja seuran oman kasvatin Mika Ojalan liittyminen miesten valmennusryhmään, hän jatkaa.

Koronavirukseen liittyvät asiat toivat omalta osaltaan sinetin siihen, että PaiHa päätyi Neloseen.

– Paimiossa on ollut välillä Varsinais-Suomen pahin koronatilanne, eikä kodin ulkopuolelle ole voinut mennä tekemään edes omatoimista harjoittelua. Jalkapallokentän valotkin ovat olleet sammutettuina.

– Kun lähdemme sarjaan omilla junioreilla, on järkevämpää tehdä se tasolla, jossa ei hävitä kaikkia otteluita. Seuran vuonna 2005 syntyneiden ikäluokassa on monta poikaa, jotka pystyvät pelaamaan Nelosta, Seppälä valottaa.