Ehtivätkö yleisurheilun kuplat kiehua kunnolla Tokioon mennessä?

0
Suomalaisessa yleisurheilussa on juuri nyt useampikin "ei mitalia vielä Tokiosta, mutta entä myöhemmin?" -ehdokas. Yhtenä heistä Kristian Pulli. (kuva: Jean-Pierre Durand)

Suomen kesäolympialajien tilanne on ristiriitainen. Samalla kun Tokion mitali- ja pistesijaehdokkaiden määrä on pari vuotta sitten kaavailtujen nimien osalta laskenut, näkyy tietyillä tahoilla myös valoa.

Kirkkaimmillaan tilanne heijastui Kaustisen lumisateessa. Someron Esaa edustava moukarinheittäjä Silja Kosonen käytännössä sinetöi Suomen ennätyksellään myös olympiapaikan – sikäli kun kisat urheillaan.

Alle 20-vuotiaiden kautta aikain toiseksi paras tulos maailmassa enteilee finaalimahdollisuuksia olympialaisissakin. Silti suurempi menestys näyttää ainakin vielä haihattelulta 18-vuotiaan urheilijan kohdalla. Olisihan kyseinen 72,44 riittänyt maailmantilastossa sijaan 19 vuonna 2019 – siis silloin, kun yleisurheilussa viimeksi koko maailman laajuudella kilpailtiin.

Wilma Murto on toinen Salon seudun seuran edustaja, jolta voi realistisesti odottaa olympiapaikkaa. Naisten seiväshypyn tulosraja on 470, mutta Salon Vilppaan hyppääjän tämänhetkinen noteeraus 460 saattaa myös riittää. Oltiinhan sillä vuoden 2019 ulkoratatilaston sijalla 23.

Entäpä sitten hiljattain EM-halleissa sykähdyttäneet yleisurheilijat? Lähinnä pistesijapotentiaalia tuntuu tulevan tästä kokonaisuudesta rutkasti lisää.

Pituushypyn pronssimitalisti Kristian Pulli olisi ollut kaksi vuotta sitten ulkoradoilla hypyn toistaessaan tilastosijalla 12. Ella Junnilan korkeushyppy-SE:tä 196 on vielä luontevampaa verrata ulko-olosuhteisiin: tilastosija olisi ollut 11:s. Lotta Kemppisen ja Nooralotta Nezirin onnistumiset tulivat 60 metrin matkoilla.

Aaron Kankaan viimekesäinen moukarinheiton SE olisi puolestaan ollut vuotta aiemmin maailmantilaston viides. Suomalaisessa yleisurheilussa siis kuplii paikoin erittäinkin lupaavasti: ehtiikö vesi kiehua Tokion päiviin mennessä menestykseksi asti?

Lue Suomen olympiajoukkueen yleisistä näkymistä tämän linkin kautta