Erkki Sinkko povaa mojovaa pörssiromahdusta – ”Pitää olla patjan alla riihikuivaa”

0
Hyötyykö halpakauppa epävarmoista ajoista? Kuva: SSS arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Muistuu kyllä ikuisesti mieleen 16. maaliskuuta 2020. Silloin salkkujeni arvo oli alimmillaan.

Sijoittaja Ahti Tuusalla ei ole vaikeuksia palauttaa mieleensä viime vuoden koronakevään pörssiromahdusta. Yhden kuukauden aikana hänen yli miljoonan euron sijoituksistaan suli noin 30 prosenttia.

Tuusa on selvinnyt elämässään monenlaisista kiirastulista, mutta romahdusta katsellessaan hänen pörssipokkansa petti. Mustat pilvet kaiken ylle luonut koronavirus sai hänet myymään sijoituksiaan.

– Tein yhden päivän aikana yli sata kauppaa. Ajattelin, että jos maailma menee ihan pystyyn koronan takia, käteistäkin pitää olla. Myin hintaan mihin hyvänsä.

Jälkikäteen liike on helppo tuomita virheeksi. Ei Tuusalla kuitenkaan vuotta mennyt asian hoksaamiseen, vaan hän ryhtyi sijoittamaan haalimaansa käteistä kuukauden kuluttua pahimmasta romahduksesta.

Ahti Tuusa seuraa osakemarkkinoita kellon ympäri: hän kurkkaa jopa aamuöisin tietokoneelta Aasian kuulumiset. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Samaa romahdusta seurasi myös Erkki Sinkko.

Hänenkin salkustaan suli hetkessä noin 30 prosenttia. Salkun euromääräistä arvoa Sinkko ei kommentoi.

Sinkkokin myi osakkeita, mutta hän luopui vain neljästä ylihintaisena pitämästään yhtiöstä. Näin hän sai käteistä ostoihin.

– Sijoitin koronaromahduksessa kaikki käteisvarat suomalaisiin osakkeisiin. Möin jopa siemenperunat. Ostin konepajateollisuutta, muun muassa Valmetia, sanoo Sinkko.

Romahduksen jälkeen alkoi nousu.

Käyrän kääntyessä ylöspäin kukaan ei tiennyt, millaisia vaikutuksia koronatilanteella tulisi pidemmällä aikavälillä olemaan.

Olisiko pörssikurssien nousussa kyse hetken hypähdyksestä vai jatkuisiko nousu? Vai tulisiko uusi lasku, joka siirtäisi romahduksen pohjan vielä alemmas?

Nyt kysymykseen on saatu vastaus: tuli nousu, jota monet kuvailevat jo kuplaksi.

– Tilanne on aivan uskomaton. En ole ennen tämmöistä nähnyt, sanoo Tuusa.

Vuosi koronaromahduksen jälkeen Tuusan salkun arvo on kohonnut romahdusta edeltävää tasoa korkeammalle. Sinkon sijoituksissa tilanne on samanlainen, arvo on noussut vuodessa noin kymmenen prosenttia.

Yleisen kurssinousun ohella Tuusa on hyötynyt myös onnistuneista johdannaiskaupoista. Hän tekee kauppaa tiiviillä syklillä ja kotiuttaa pieniä voittoja säännöllisesti.

Sinkko nostaa yhtenä kasvun tuojana esiin Qt Groupin, jonka arvonnousu on vain kiihtynyt kuluneen vuoden aikana. Sinkko kertoo, että aikanaan 40 000 eurolla hankittujen osakkeiden arvo on nyt puoli miljoonaa euroa.

Qt Group tekee kosketusnäyttöjen ohjelmistotyökaluja esimerkiksi autoteollisuudelle.

– Kun pitää laajaa salkkua, rusinoita löytyy vähän väliä, sanoo Sinkko.

Yksi koronavuoden ilmiöistä on ollut kaikenlainen kotona puuhastelu. Olosuhteiden pakosta ihmiset ovat ryhtyneet nikkaroimaan, haravoimaan, kattamaan kauniimmin, laittamaan ruokaa.

Kotoilusta ovat hyötyneet esimerkiksi Kesko, Fiskars ja Tokmanni. Viimeksi mainittu on ollut Ahti Tuusan luottosijoituskohde.

– Minä näen, että Tokmanni pärjää oli hyvä tai huono aika. Nyt se on noussut niin paljon, että vähensin sitä. Täytyy toivoa, että koronahyödyt alkavat olla jo ohi.

Myös arkisiin tapoihin juurtuneet käsienpesu ja desinfiointi toivat Ahti Tuusan salkkuun iloisen yllätyksen, kun konttoritarvikeyhtiö Wulff onnistui selviämään potentiaalisesta koronakatastrofista käsidesin ja kasvomaskien avulla.

– Yhtiö osasi siirtyä sellaiseen, joka vetää.

Kupla vai ei? Tämä on koronaromahduksen jälkeisen nousukiidon esiin nostama kysymys, johon on tarjolla monenlaisia vastauksia.

Tällä hetkellä monen osakkeen arvostus on niin korkealla, että harva asiantuntija suosittelee hyppäämään mukaan sijoittamiseen juuri nyt.

Se on kuitenkin fakta, ettei pankissa säästötilillä makaavalle rahalle saa korkoa. Jotain muuta pitää keksiä, jos haluaa säästöilleen tuottoa.

– Jos kesällä osti osakkeita, niin se oli melkein sama mitä osti, kunhan osti. Nyt ostaminen vaatii paljon enemmän ammattitaitoa, mutta poimimalla tiettyjä osakkeita se kannattaa, sanoo Ahti Tuusa.

Jos myöhästyi korona-alesta, voi alkaa kärkkyä seuraavaa alennusmyyntiä.

– Kurssinousu on täysin perusteltu. Poliitikot tunkevat rahaa markkinoille suunnattomasti, ja osa siitä tulee väkisin myös pörssiin. Kun rahantulo ehtyy, voimme odottaa mojovaa pörssiromahdusta. Sitä varten pitää olla sukanvarressa ja patjan alla riihikuivaa fyrckendahlia, sanoo Erkki Sinkko.

Pettymysten pettymys: Nokia

Kun Ahti Tuusalta ja Erkki Sinkolta kysyy pettymyksen tuottanutta yhtiötä, he antavat toisistaan tietämättä saman vastauksen.

Yhtiön nimi on Nokia. Samaa firmaa löytyy lukuisten salolaisten sijoitussalkuista.

– Luulin Nokiasta enemmän, sanoo Tuusa. Ja lisää perään:

– Edelleen haluan sitä pitää.

Mutta heikossa arvostuksessa piilee aina myös mahdollisuus.

– Jäämme odottamaan, saako uusi toimitusjohtaja Pekka Lundmark asiakkaiden ja sijoittajien luottamuksen palautumaan. Ken uskoo, ostaa nyt halvalla, sanoo Sinkko.

Perniön konkarit

  • Erkki Sinkko on Helsingissä asuva 82-vuotias sijoittaja, joka työskenteli 1970- ja 80-luvuilla Perniön lukiossa äidinkielen, yhteiskuntaopin ja taloustiedon lehtorina. Hän aloitti osakesijoittamisen 1970-luvulla ja kannusti myös oppilaitaan sijoittamaan. Sinkko on toiminut useiden medioiden pörssikolumnistina. ”Omat kokemukseni pörssistä yli 50 vuoden ajalta ovat olleet äärimmäisen myönteiset – niin varmaan myös entisille lukiolaisille, jotka innostuivat mukaan. Tapaan tai muuten pidän yhteyttä 40 oppilaan kanssa! Luultavasti miljonäärejä kaikki”, sanoo Sinkko.
  • Ahti Tuusa on Perniössä asuva 78-vuotias sijoittaja ja entinen pankinjohtaja. 1990-luvun pankkikriisi ja säästöpankkien sotkut ajoivat Tuusan masennukseen ja työkyvyttömyyseläkkeelle. Häntä itseään ei koskaan syytetty rikoksista, mutta hän oli vuosikymmenen ajan todistajana Lounais-Suomen Säästöpankkiin liittyvissä oikeudenkäynneissä. Rytäkkä vei myös Tuusan rakkaimman harrastuksen, osakesijoittamisen. Vuosina 1993–2000 hänellä ei ollut yhtään osaketta. 2000-luvun alussa Tuusa aloitti sijoittamisen uudelleen eläkkeestään säästämällä, ja hänen sijoitustensa arvo on nykyisin yli miljoona euroa.