Haavoitettu Karhu on arvaamaton – Karhubasket sai Vilppaan yrittämään asioita, joita se ei osaa ja herätti finaalit uuteen eloon

2
Vilppaan Mikko Koivisto (vas.) säkenöi kaukoheitoissaan alussa, mutta sen jälkeen vapaa tila väheni huomattavasti. (kuvat: Erkki Hautaviita)

Kun hetkeä ennen kolmannen finaalin alkua kävi ilmi, ettei Okko Järvi pysty pelaamaan, herkempikorvaiset Vilppaan kannattajat saattoivat jo kuulla Pantteri-patsaan ensikehräyksen. Ensimurahdus kuului Saloon asti, kun Mikko Koivisto upotti ottelun alkuun viisi kolmosta ja Karhu näytti kaatuvan ensimmäistä kertaa kanveesiin.

Se oli kuitenkin vain harhaa.

Koiviston alkushokista toipunut Karhu nousi takajaloilleen viimeisellä mahdollisella hetkellä ja oli pakon edessä aggressiivisempi ja yhtenäisempi kuin kertaakaan tämän kauden aikana.

Järven poissaollessa peluutustaan tiivistänyt Karhu sai pidettyä paineen Teemu Rannikossa ja Osasumwen Osaghae oli oppinut läksynsä kerrasta Jeremiah Woodia vastaan.

”Tupla-O” otti asemansa korin alla ja urheili vastustamattomalla tavalla korirenkaan yläpuolella.

Koivisto myönsi ottelun jälkeen, että 22-vuotiaan Osaghaen preesens passivoitti Vilpasta, kun korin alla oli tarjolla vain loisteputket pimentävä käsipari.

Karhun syöttölinjat tukkineesta fantastisesta puolustamisesta kertoo kaiken se, että Vilpas pelasi koko toisen neljänneksen ilman ainuttakaan pelitilannekoria!

Pitkän korittoman pätkän aikana Vilppaan pelaajat tekivät asioita, joista ei ollut sovittu ja joita he eivät osaa.

– Emme voi vaikeina hetkinä keksiä asioita uudelleen. Siinä pätkässä tuli esimerkiksi ajoja, joita ei pitäisi tulla. Ehkä siinä näkyi painetilanne, kun jokainen yritti voittaa ottelua vuorollaan, Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen huokaisi.

– Oliko siinä sitten ylilatausta tai jännitystä, Toiviainen pohti.

Karhun intensiteetti ei laskenut, vaikka esimerkiksi Anthony Hilliard viihtyi vaihdossa kokonaiset 49 sekuntia ja Collin Malcolmkin vain reilut kaksi minuuttia.

– Luulin, että mitä pidemmälle ottelu menee, se kääntyy enemmän meille, Toiviainen myönsi.

– Se on klisee, että puolustus voittaa mestaruuksia, mutta se on myös totta, Karhun Bojan Sarcevic filosofoi.

Sarcevic otti Järven poissaollessa ottelun tahtipuikon itselleen. Tuomareita hyväksikäyttäen itsensä kuumaksi psyykannut Sarcevic johti vajaata orkesteriaan mestarillisesti. Sarcevic pelasi palloa oikea-aikaisesti korin alle, josta Karhu teki hurjat 22 pistettä Vilpasta enemmän (42–20).

Samalla Sarcevic otti ensimmäistä kertaa tyylipuhtaan selkävoiton virkaveli Teemu Rannikosta, jonka suoritus keskiviikkona oli heikon ja välttävän välimaastossa. Rannikko (heitot 1/8) jäi ottelun jälkeen istumaan pitkäksi aikaa vaihtopenkille ilmeettömänä – tästä Kauhajoen reissusta ei tullutkaan hänen uransa viimeistä.

Yksi suurimmista tekijöistä Vilppaan tämän kevään pudotuspelivoitoissa on ollut vaihtopenkin tehokkuus suhteessa vastustajan vaihtopenkkiin.

Keskiviikkona Vilppaan vaihtopenkki Riku Laine–Aatu Kivimäki–Ladarien Griffin hävisi vertailun rumasti Karhubasketin vaihtopenkkikaksikolle Jeffery Garrett–Eero Innamaa . Varsinkin 10 pistettä heittänyt, kolmesti riistänyt ja kahdesti torjunut Garrett toi kentälle juuri sitä, mitä Karhu oli kaivannut: irtopallojen voittamista ja kättä Vilppaan heittojen eteen.

Toiviainen oli lähtökohtiin nähden aavistuksen shokeeraavasta tappiosta huolimatta äärimmäisen luottavainen omiinsa.

–Totta kai häviö harmittaa, mutta maailmaa tämä ei kaada. Kuka olisi uskonut ennen sarjan alkua, että voitamme tämän 4–0, Toiviainen muistutti.

(Saman kysymyksen hän esitti muuten Seagulls-sarjan viidennen ottelun jälkeen.)

Korjausliikkeetkin neljänteen finaaliin olivat jo selvät vartti kolmannen finaalin päättymisen jälkeen.

– Mulla on niin selkeä kuva, mitä tiettyjen pelaajien pitää tehdä paremmin. Esimerkiksi Wood ei voi vaan pyytää palloa eikä ottaa kontaktia Osaghaeen, joka painaa yhtä paljon kuin minä, Toiviainen naurahti.

Toiviainen sanoi, ettei ole huolissaan joukkueensa hyökkäyksestä. Ehkä niin, mutta itse olisin ainakin huolissani Karhun puolustuksesta.

Keskiviikkoinen Karhu kun oli paras vastustaja, jonka Vilpas on tällä kaudella kohdannut – sinänsä se ei ollut yllätys, sillä Karhuhan on haavoittuneena arvaamaton.

Osasumwen Osaghae (vas.) ei tällä kertaa antanut Vilppaan pelaajille (kuvassa Juho Nenonen) asioita ilmaiseksi kummassakaan kenttäpäädyssä.

KORISLIIGAN 3. FINAALI

Karhubasket–Vilpas 83–71 (24–24, 18–10, 19–15, 22–22)

Otteluvoitot 1–2, mestariksi neljällä voitolla.

Karhubasketin pisteet/levypallot: Collin Malcolm 19/6/7 syöttöä, Anthony Hilliard 19/5, Bojan Sarcevic 15/4/6 syöttöä, Osasumwen Osaghae Jr 14/10/3 torjuntaa, Jeffery Garrett Jr 10/4, Antti Niskanen 4/8, Eero Innamaa 2/1.
Vilpas: Mikko Koivisto 21/2, Myles Stephens 16/7, Jeremiah Wood 16/12, Juho Nenonen 7/1, Ladarien Griffin 6/1, Aatu Kivimäki 3/0, Teemu Rannikko 2/7/6 syöttöä.

Levypallot: 39–34
Syötöt: 18–17
Menetykset: 11–11
Heittoprosentit:
1p: 77–86
2p: 62–43
3p: 31–33

OHO!

Vilpas pelasi ottelussa 12 minuutin ja 12 sekunnin pätkän ilman ainuttakaan pelitilannekoria.

Erotuomarit: Ville Selkee, Ari Mikkola, Elias Anttonen.

4. finaali perjantaina kello 18.30 Salohallissa.

 

Pelitahti tiivistyy, kysymysmerkit lisääntyvät

Finaalisarjan ottelutahti muuttuu tästä lähtien tiiviimmäksi ja otteluita pelataan joka toinen päivä ratkaisuun asti.

Samalla tiivistyy arvuuttelu siitä, kuka pelaajista on pelikuntoinen ja kuka ei.

Vilppaalla kysymysmerkkejä on tasan yksi, Deondre Parks, jonka piti pelata jo keskiviikkona Kauhajoella. Edellisen ottelunsa kaksi viikkoa sitten pelannut Parks pelannee Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviaisen mukaan ”melko varmasti” perjantaina.

Parks saattaakin kunnossa ollessaan tuoda Vilppaan hyökkäykseen erilaisen vaihtoehdon, joka totisesti puuttui keskiviikkona.

Karhulla taas kysymysmerkkejä on kaksi. Tosin TJ Holyfieldin selkävaivoista ei kukaan maininnut keskiviikon jälkeen sanaakaan, kun hänen tuuraajansa Osasumwen Osaghae oli pelannut loisto-ottelun. Osaghae jatkaakin mitä ilmeisimmin kokoonpanossa.

Sen sijaan Okko Järven tilanne on vaikeampi. Keskiviikkona hän jäi pois kokoonpanosta vasta vartti ennen ylösheittoa. Järven poissaolo tietää sitä, että Karhu joutuu kuormittamaan avainpelaajiaan entisestään, minkä taas sarjan edetessä luulisi satavan Vilppaan laariin.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jarkko Gustafsson
23 päivää sitten

Jos tuomarit antavat karhujen pelata kovaa fyysisesti, Vilpas ei pysty hyödyntämään kolmosiaan.

Jarkko Gustafsson
23 päivää sitten

Aikanaan kaudella 2017-2018 välieräottelussa BC Nokia-Kauhajoki (Kauhajoella), karhut ratkaisi loppuottelupaikan viime sekuntien kuviolla, jossa sisäänheitto heille annettiin Nokian päädyssä, vaikka tuomarien ratkaisu olisi voinut olla toinenkin. Lisäksi sallittiin ns. kova peli, ja tästä BC Nokia kärsi.