Hesa on lentopallon liigatasolla ”taas” – ja niin on Turkukin 57 vuoden tauon jälkeen

0
Salolaisillekin erittäin tutun Ismo Tuomisen valmentama Helsinki Volley on palauttamassa pääkaupunkiseutua naisten pääsarjakartalle. Joukkueessa pelasi myös Salon Viestin kasvatti Essi Nirhamo. (kuva: SSS-arkisto)

Helsingistähän ei alkuperäisten kaupunkilaisten mielestä saa käyttää lempinimeä Hesa. Se kun on maalaisten käyttämä termi oikeaoppisen Stadin sijaan.

Hesa kytkeytyy suomalaiseen lentopallohistoriaan sikäli, että tuolla nimellä pelannut joukkue voitti naisten Suomen mestaruuden keväällä 1990. Kyseisen ryhmän pääsarjataival päättyi vuonna 1994.

Helsinkiläinen PuMa-Volley teki niin sanotun ranskalaisen visiitin kaudella 1997–1998. Tuon PuMan osalta kymmenenteen sijaan päättyneen kauden jälkeen ei pääkaupunkiseutulaisia joukkueita ole naisten liigassa nähty.

Ensi kaudella on ainakin mahdollisuus nähdä, mikäli Helsinki Volley täyttää lisenssiehdot. Viikonlopun otteluilla Kuortanetta vastaan oli kyse niin sanotusti vain ykkössarjan voitosta, kun Kuortane ei liigapaikkaa ano.

HEL Volley käänsi lauantain 0–3-rökäletappion kotisalissaan 3–1-voitoksi. Lisäerä meni helsinkiläisille 25–23.

Jos on pääkaupunkiseutu ollut statisti naisten pääsarjassa, miten voisikaan luonnehtia Turkua miesten puolella?

Tyydytään mainitsemaan, että Turun Toverit pelasi edellisen kerran turkulaisjoukkueena miesten parrasvaloissa vuonna 1964. ”Heti perään” alkaa olla hieman kulunut hassuttelumuoto, mutta menköön: TuTo Volleylla on mahdollisuus tehdä seuraa heti perään vuonna 2021.

TuTo teki tempun voittamalla sunnuntain ratkaisuotteluissa kyyjärveläisen KyKy-Betsetin. Käytetään ratkaisuottelut-muotoa, sillä turkulaiset tarvitsivat ensin kotivoiton. Se tuli erin 3–1, ja perään joukkue voitti vielä kaiken ratkoneen lisäerän pistein 25–21.

Toki naapurikaupunki Raision Loimun historia on sitäkin komeampi, kun ajattelee sen jatkavan vuodesta 1977 asti jatkunutta parrasvalopelien putkeaan edelleen. Joka tapauksessa turkulaisseura olisi Mestaruusliigassa mielenkiintoista nähdä, ja TuTo on ilmaissut kiinnostuksensa nousuun.

Hienoa tarinaa olisi ollut tarjolla myös KyKy-Betsetin tapauksessa. Kyyjärven kunnassa on noin 1 300 asukasta, eikä sadan kilometrin etäisyydellä ole ainuttakaan edes keskisuurta kaupunkia.

Valtavasti paikallisen lentopallon eteen tehneen valmentajan Hannu Kalliojärven ja kumppanien haave Mestaruusliigasta jäi toistaiseksi toteutumatta erittäin täpärästi.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments