Hiljainen ammattiopisto vilkastuu ensi viikolla

2
Salon seudun ammattiopistossa Taitajankadulla on ollut etäsulkuvaiheessa hiljaista. Ensi viikolla pitäisi jo vilkastua, kun lähiopetuksen määrää voidaan lisätä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä linjasi tiistaina, että yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat voisivat siirtyä hybridi- tai lähiopetukseen ensi viikon maanantaista alkaen.
Salon seudun ammattiopistossa on jo päätetty, että lähiopetuksen määrää lisätään heti maanantaista alkaen ja opiston toinenkin ruokala avaa ovensa. Salon kaupunki päättää lähiopetuksen palaamisesta yläasteilla ja lukioissa torstaisen aamupalaverinsa jälkeen.
– Torstaiaamun perinteisessä Salon oman koronanyrkin palaverissa linjataan mitä tehdään viimeisimpien koronatartuntalukujen perusteella, kertoo Salon kaupungin viestintäpäällikkö Teija Järvelä.

Salon seudun ammattiopiston rehtori Anne Bragge kertoo, että askel kohti normaalia otetaan heti maanantaina.
– Talo on ollut todella hiljainen, ja me kaikki toivomme, että ensi viikolla suhteelliseen autiona olleeseen taloon tulee taas lisää elämää, Bragge sanoo.
Käytännössä ammattiopistossa siirrytään lähemmäs lähiopiskelua niin sanotun hybridimallin kautta. Siinä lähiopetusta tullaan antamaan opiskelijoille kolmena päivänä viikossa.
– Esimerkiksi ajo-opetuksia ei etänä voi antaa. Nyt saadaan käytännön harjoitteluihin lisää vauhtia. Sitä pyritään tarjoamaan mahdollisimman paljon, Bragge sanoo.
Ammattiopistossa on annettu lähiopetusta erityisen tuen puolella sitä tarvitseville opiskelijoille pienryhmissä koko ajan. Samoin pienryhmissä on voitu rajoitusten puitteissa antaa lähiopetusta ja käytännön harjoittelua niille opiskelijoille, joilla on kiire valmistua.

Nyt lähiopetus laajenee koskemaan kaikkia opiskelijoita, joiden opetuksen on alun perin ajateltu olevan päätoimista ja jokapäiväistä.
– Palataan vastaavaan tilanteeseen kuin alkuvuonna ennen koronasulun tiukennuksia. Bragge sanoo.
Bragge sanoo myös, että aikuisille suunnattua, pääasiassa etänä tehtyä monimuotokoulutusta on ollut myös koko ajan, ja sitä jatketaan edelleen pääsääntöisesti ja etenkin teoriapuolella etänä.

Maanantaina alkavaa hybridimallia sovelletaan ammattiopistossa ainakin 23. huhtikuuta asti.
– Haasteita on toki ollut, ja varmasti koronan takia tulee opintojen viivästymisiä. Samoin opiskelijoiden motivoinnin kanssa on jouduttu kamppailemaan, Bragge sanoo.
Ammattiopiston hybridimallissa korostetaan Braggen mukaan turvavälejä ja maskeja, joita ammattiopistossa on tarjottu koronapandemian alusta alkaen kaikille opiskelijoille. Ryhmien kokoja ei ole erikseen rajoitettu, kunhan maskien käytöstä ja turvaväleistä pidetään huolta.
Rajoitusten keventymisen myötä ammattiopisto avaa myös toisenkin ruokaloistaan jälleen käyttöön. Etäjaksonkin aikana ruokailijoita on ollut, mutta selvästi normaalia vähemmän. Viisisataa opiskelijaa on myös hakenut ammattiopiston tarjoaman ruokakassin.
– Meillähän on ollut ruokailumahdollisuus koko ajan yhdessä ruokalassa, koska sillä on iso taloudellinenkin merkitys yksin asuville nuorille aikuisille. Ja maanantaista alkaen tarjoamme jälleen kaikille ilmaisen aamupuuron puoli yhdeksältä, Bragge sanoo.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ei hätiköidä, siitä tulee vain...
7 päivää sitten

Ei kannata kouluja avata vielä, pitäisi laittaa alakoulut ja päiväkoditkin kiinni. Salossa tautitilanne vaan pysyy huonona, vaikka muualla maassa helpottuu. Esimerkiksu verrattuna Tuekuun, Salossa alkaa olla pahempi tilanne verrattuna asukaslukuun. Älkää tehkä hätiköityjä päätöksiä.

Rokotuksissakaan ei äästä vielä työikäisiin, vaan edellen rokotetaan kotona olevia vanhuksia, joiden ei ole pakko aamulla lähteä töihin ja tapaamaan ihmisiä. Riskiryhmiä ei saisi laittaa ikäjärjestykseen, koska joku 20-vuotias voi olla sairaampi kuin 65-vuotias riskiryhmäläinen, ja kumpi on yhteiskunnan kannalta tärkeämpi?

Tiedetään, että vanhuksia kohdeltiin Suomessa huonosti, mutta ei sitä tarvitse enää hyvittää rokottamalla vanhusväestö ensin.

Näin juuri
7 päivää sitten

Allekirjoitan nämä täysin. Ei ole viisasta hätiköidä, varsinkaan nyt. Pääsiäinenkin pisti monet matkustamaan suosituksista huolimatta, tulokset näkyvät viiveellä. On nähty monesti, mitä seurauksia liian nopeilla höllennyksillä on.