Kolme kiloa lihasmassaa hankkinut Okko Järvi kohtaa finaaleissa entisen seuransa – mutta missä vaiheessa tulee soitto Susijengistä?

0
Okko Järvi nousi liigaeliittiin Vilppaassa kausina 2015-2017. (Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Torstaina alkavan Korisliigan finaalisarjan Karhubasket–Vilpas yksi mielenkiintoisimmista ja tärkeimmistä pelaajista on kumpaakin seuraa edustanut Okko Järvi.

Mitä se sinulle henkilökohtaisesti merkitsee, että finaaleissa on vastassa juuri Vilpas?

– Onhan se outo tilanne. Mietin juuri sitä, kun pelasin itse Vilppaan paidassa Karhua vastaan, ja miten vaikeaa Kauhajoella oli pelata ja kuinka vaikeaa heillä oli Salohallissa.

Aikasi Vilppaassa oli vahvaa nousukautta niin sinulle kuin koko seuralle.

– Niistä vuosista jäi todella hyvät muistot. Olin kuitenkin aika poikanen, kun tulin Espoosta Saloon Mikon (Tupamäki) ja Keijon (Poutiainen) luo. En odottanut, että siirtyisin joukkueeseen, joka pelaisi mestaruudesta.

– Olen edelleen yhteyksissä salolaisiin ystäviin, kuten Teijuun (Kilpiö).

Olet ollut kuluvalla kaudella Korisliigan paras kotimainen pelaaja. Oletko pelannut tällä kaudella urasi parasta koripalloa?

– Kyllä. Roolini on ollut vielä isompi ja enemmän pallollinen, mikä on näkynyt tilastoissa. Seagulls-pelin jälkeen varsinkin olen pelannut urani parasta koripalloa.

Niin, se 47 pisteen Seagulls-ottelu (27. tammikuuta). Usein flow-tilaan päässeelle urheilijalle ei jää vahvaa muistikuvaa huippuillasta.

– Eikä jäänyt mullekaan. Se matsi on aika hämärän peitossa. En muista, mitä ajattelin pelin aikana. On se jännä.

Kauhajoki ympäristönä näyttää sopivan sinulle. Saat keskittyä olennaiseen ja organisaatio tukee ammattilaisarkea.

– Täällä ei ole häiriötekijöitä ja kaikki on lähellä. Ei ole tekosyitä olla treenaamatta.

– Ymmärrän, ettei Kauhajoki sovi kaikille. Mutta jos asenne on se, että tämä työ on ammattisi ja sitä tehdään täysillä, niin vapaa-ajan tekemisistä on pystyttävä joustamaan.

Seurasin videoblogeista kesäharjoitteluasi ja vertasin kuviasi Vilppaan kausilta ja tältä kaudelta. Näytät rotevammalta. Onko se optinen harha?

– Viime kesänä tuli kolme kiloa lihasta. Pidän sitä todella hyvänä suorituksena, koska harjoittelin samalla myös korista. Mutta pitihän siinä syödä ihan järkyttäviä määriä.

Järvi tuli Vilppaaseen röyhkeänä ja kokoisekseen vahvana pelaajana. Hän on pystynyt käyttämään vuosi vuodelta tätä vahvuutta paremmin hyväksi. Tällä kaudella Järvi on heittänyt lähes 11 pelitilanneheittoa ottelua kohti hyvillä prosenteilla (kakkoset 57, kolmoset 37).

Siinä kelpaa varmaan hyökätä, kun itselläsi on ajo- ja heittouhka ja kaiken lisäksi pelintekijänä on Bojan Sarcevic?

– Kieltämättä. Olemme puhuneet paljon Jannen (päävalmentaja Koskimies) kanssa röyhkeyden ja rauhallisuuden balanssista. Vielä Vilppaassa lähdin palloskriinin jälkeen täysillä scoraamaan. Nyt olen pystynyt hidastamaan ja löytänyt sitä kautta parempia heittopaikkoja.

Karhubasketin pudotuspelit ovat olleet poikkeukselliset. Puolivälierissä vastaan tuli pienellä rotaatiolla ja yhdellä jenkillä pelannut BC Nokia ja välierissä ikuista paikkapuolustusta pelaava Pyrintö.

Kumpikin sarja sisälsi teille yhden herätyksen (eli tappion), mutta varsinkin Pyrintö-sarjan loppu oli taktisesti ja toteutuksen osalta loistava.

– Nokia sai meidän pelaamisen tahmeaksi ja kunnia siitä heille, mutta ei me sitä sarjaa olisi voitu hävitä millään. Materiaaliero oli vaan niin suuri.

– Pyrintö taas oli oma lukunsa. Otimme ensimmäisessä ottelussa nopeita heittoja ja pelasimme heidän pussiinsa. Sen jälkeen otimme TJ Holyfieldin mukaan, jolla oli suuri vaikutus.

– Vielä suurempi muutos oli kuitenkin se, että käytimme koko hyökkäysajan paremmin hyväksi. Bojan sanoi ekan pelin jälkeen, että otetaan ennemmin 24 sekunnin rikkeitä, kunhan Pyrintö ei pääse juoksemaan.

Ihmettelin silti sitä, ettei Pyrintö siirtynyt missään vaiheessa miespuolustukseen.

– Odotimme sitä. Neljännen matsin tauolla Pyrintö oli pukukopissa vielä minuutti ennen ottelun jatkumista. Olimme varmoja, että nyt ne tuo sen miespuolustuksen. Sovimme jo nopeasti kuvioita sitä varten, mutta ei sitä koskaan tullut.

Toisen välieräsarjan Seagulls–Vilpas ehkä suurin ratkaisu oli se, että Seagulls ei ollut syystä tai toisesta valmis Vilppaan fyysisyyteen. Oletteko painottaneet tätä valmistautumisessa?

– Totta kai. Meidän pitää olla tässä sarjassa fyysisempi joukkue ja meillä on kaikki keinot siihen.

– Vilpas sai Seagullsin ja varsinkin Kendale McCullumin näyttämään paikoin tosi huonolta. Vilpas sai esimerkiksi McCullumin ottamaan keskimatkan heittoja, mitä hän ei ole ottanut juuri ollenkaan.

McCullum tosiaan otti koko runkosarjan aikana vain yhdeksän ja pelkästään Vilpas-sarjassa yhteensä 16 keskimatkan heittoa.

– Ai se oli niin radikaali ero! No sitten se oli oikea huomio.

– Eikä Seagulls saanut hyödynnettyä kokoeroa, kun Teemu Rannikko puolusti pitkään Shawnia (Huff) ja ”Timiä” (Timo Heinonen). Kunnia Vilppaalle siitäkin.

Okko Järven Karhubasket haki marraskuussa kuuden pisteen vierasvoiton Vilppaasta (kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen)

Teillä on jo hyvä kokemus Vilppaasta marraskuulta Salohallista (74–68-vierasvoitto). Tuolloin Holyfield pelasi vahvasti Jeremiah Woodia vastaan ja muu viisikko tukki Woodin syöttölinjat.

– Syksyn pelistä mieleen jäi tosiaan tuo Holyfieldin puolustus Woodista. Se oli eka peli, jossa Holyfieldiä vastassa oli oikeasti iso pelaaja. Ajattelin, että Wood tekee ”jotain kolkyt” (19 pistettä/3 syöttöä), koska Holyfield on hädin tuskin satakiloinen. Sen matsin jälkeen Holyfield on pärjännyt jokaiselle korin alla, jopa (Pyrinnön) Brady Skeensille.

– Vilpas ei ole muuttunut siitä ottelusta juurikaan. Wood ja Mikko (Koivisto) ovat edelleen ne vaarallisimmat. Mikon jos päästää kuumaksi, niin sieltä voi tulla joka peliin 20 pistettä.

Järven ensimmäisellä Karhu-kaudella 2018–2019 joukkue oli yksi Korisliigan lähihistorian kovimmista (Cameron Jones ,Rene Rougeau ,Greg Mangano jne.). Nyt joukkue ei ole paperilla niin kova, pitkälti koronaviruksen vuoksi.

Sanoit Ruudun haastattelussa, että tämän kauden joukkue on hengeltään paras, pelaajilla on selkeät roolit ja jokainen nauttii pelaamisestaan.

– Tämä joukkue on yksi mun uran kivoimmista. Tulemme todella hyvin toimeen ja sitä kautta pelaajat hyväksyvätkin paremmin roolinsa. Ja onhan meillä todella hyviä pelaajia.

Olet tämän hetken paras suomalainen aktiivipelaaja, joka ei ole pelannut ainuttakaan miesten maaottelua. Mikä suhteesi Susijengiin on?

– Hyvä kysymys. Siitä on ollut paljon puhetta, etten ole ollut Susijengin mukana. Sain kesällä 2019 kutsun Universiadeihin, mutta olin pelannut koko kevään loukkaantuneena ja kieltäydyin.

– Jos kutsu tulee niin totta kai lähden.

Onko Susijengistä oltu sinuun yhteydessä tämän kauden aikana?

– Ei ole. Ei ole oikeastaan ikinä oltu sieltä päin yhteydessä.

Mielenkiintoista nähdä, soiko Järven puhelin heti finaalisarjan jälkeen vai vasta syksyllä, kun hän on siirtynyt ulkomaille.

Korisliigan 1. finaali Karhubasket–Vilpas Kauhajoen liikuntahallilla torstaina kello 18. Ruutu plus lähetttää ottelun suorana.

Okko Järvi pelasi Vilppaassa kaudet 2015-2017, ja oli alusta asti Salohallin suosikkipelaaja. Kuva: (SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo)