Korona kurittaa Saloa

1

Koronatartunnat ovat kääntyneet Suomessa viime päivinä selvään laskuun. Salossa sen sijaan kärvistellään aivan toisenlaisen tilanteen kanssa. Koronatartuntoja on viime päivinä todettu enemmän kuin koskaan koko pandemian aikana.

Salossa on tehty ja sivuttu päiväkohtaisia ennätyksiä monta kertaa huhtikuun aikana. Maanantaina Salo ohitti ilmaantuvuusluvuissa Turun, ja tiistaina jäi myös Helsinki niukasti Salon taakse.

Tulevana sunnuntaina oli tarkoitus pitää kuntavaalit. Vaalit päätettiin kuitenkin siirtää kesäkuuhun koronatilanteen vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL laati maaliskuun alussa mallinnuksia pandemian kiihtymisestä. Laskelmien mukaan vaalien aikoihin eli juuri nyt kirjattaisiin 2 600–11 200 tartuntaa päivittäin.

Ennustetta pidettiin yhtenä perusteena vaalien viime hetken siirtopäätöksessä. THL toppuutteli jälkikäteen antamasta liikaa painoa ennusteelle, kyse oli vain ”laskuharjoituksesta”.

Nyt tiedämme, että mallinnus ei pitänyt paikkaansa. Onneksi. Pelätyn kasvun sijaan päivittäiset tartuntaluvut ovat kääntyneet selvään laskuun.

Uusia kovia rajoituksia ei THL:n laskuharjoitusten jälkeen tullut, eivätkä rokotuksetkaan vielä näy tartuntamäärissä. Todennäköisesti hyvästä tilanteesta voidaan kiittää kansalaisia, jotka ovat noudattaneet suosituksia ja välttäneet kontakteja.

Samaan aikaan kun muualla pandemia hiipuu, Salossa odotetaan pelonsekaisin tuntein uusia päiväkohtaisia lukuja. Pääsiäisviikolla jyrkkään nousuun kääntyneet luvut eivät ole ainakaan vielä kääntyneet laskuun.

Mitään merkittävää yksittäistä syytä Salon tartuntamäärien kasvuun terveydenhuollon asiantuntijat eivät osaa kertoa. Tartuntoja tulee sieltä täältä, ja lähes päivittäin ilmoitetaan uusista altistumisista kouluissa ja päiväkodeissa.

Pitkän pandemian aikana varovaisuus ja koronaohjeet helposti unohtuvat. Näin on ilmeisesti käynyt Salossakin. Tartuntojen jäljittäjien saamien tietojen perusteella salolaiset ovat alkaneet luistaa suosituksista välttää kontakteja ja tapaamisia.

Ravintoloiden sulkuaikana on myös järjestetty kotibileitä. Sisätiloissa tapahtuvat juhlat ja kokoontumiset tarjoavat erinomaiset puitteet koronaviruksen leviämiselle. Ärhäkkäät virusmuunnokset tarttuvat nopeasti, kun tilaisuus avautuu.

Salossa tarvitaan nyt tarkkuutta ja ryhtiliikettä. Muuten koronavirus voi pilata toiveet vapaammasta kesästä.

Korona on nujerrettavissa. Esimerkit muista kaupungeista kertovat, että vaikeakin tilanne pystytään voittamaan, jos niin halutaan.

Tasaista tahtia etenevät rokotukset ja virustaudille tyypillinen kausivaihtelu tuovat helpotusta tulevaan kesään.

Sitä ennen vaaditaan vielä turnauskestävyyttä. Noudatetaan ohjeita, vältetään kontakteja ja mennään testeihin lievienkin oireiden vuoksi.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Ihmettelevä Mamma
29 päivää sitten

Kaupungin taholta oltu ehkä liian pehmoja ihmisten opastamisessa ja testien otossa vielä oireettomilta. Nyt saadaan taas huomiota medioissa.