Korona vei kulttuurin tekijöiltä Salossa puoli miljoonaa euroa – yli 250 esitystä jäi toteutumatta

0
Korona on estänyt kuoroja konsertoimasta ja hankaloittanut harjoittelua. Laulu-Sepot esiintyi joulukuussa 2019. Kaikkiaan viime vuonna Salossa peruttiin yli 250 suunniteltua kulttuuriesitystä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolaiset taiteen ja kulttuurin tekijät menettivät viime vuonna koronan takia tuloja yli puoli miljoona euroa.

Tämä selviää kahdessa kyselyssä, jotka Kulttuurikumppanit toteuttivat viime vuoden aikana. Kyselyiden mukaan pandemia pakotti perumaan tai siirtämään yli 250 esitystä. Yleisökadoksi lasketaan yli 40 000.

– Luvut ovat viime vuodelta, eivätkä kaikki toimijat vastanneet kyselyyn. Todelliset menetykset ovat todennäköisesti suurempia, sanoo Kulttuurikumppanien puheenjohtaja, Salon teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma .

Kyselyt lähetettiin muillekin kuin Kulttuurikumppanit-yhdistyksille.

Kulttuurikumppanit on kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyöelin. Se esittää kaupunginhallitukselle, että taide- ja kulttuuritoimijoiden tukemiseen ja niiden talouden vakauttamiseen varataan tänä vuonna 150 000 euroa.

Talousarviossa kyse olisi lisämäärärahasta. Se voisi olla erillisavustus, jota hakevan pitäisi selvittää taloudellinen tilanteensa.

Kulttuurikumppanit esittää, että tukea saisivat kaikki toimijat: sekä pienet että isot riippumatta siitä, onko toiminta pääsymaksullista tai maksutonta.

Kaupungilta toivotaan tukea vuokriin ja muihin ylläpitokuluihin, jotka juoksevat toiminnan keskeytyksestä huolimatta.

Tämän vuoden budjetissa on 155 000 euron kulttuuriavustusmääräraha. Se on tarkoitettu uusien kulttuuripalveluiden suunnitteluun ja toteutukseen, ei menetysten paikkaamiseen.

– Kaupunginhallitus on saanut esityksemme, ja asiaa on tietämäni mukaan tarkoitus käsitellä kevään aikana, Kuisma kertoo.

Salon kaupunki järjestää kulttuuripalveluita yhteistyössä yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Se rahoittaa tekemistä avustuksilla ja yhteistyösopimuksilla.

Kulttuurikumppanit muistuttaa, miten vähän kaupunki käyttää rahaa kulttuuriin. Kuntaliiton vuoden 2019 tietojen perusteella Salon kulttuurimäärärahat olivat asukasta kohden noin 25 euroa, kun vastaavan kokoisissa kaupungeissa summa oli keskimäärin yli 90 euroa.

Esimerkiksi ympäri vuoden toimivat salolaisteatterit saavat rahansa enimmäkseen muualta kuin kaupungilta. Kaupungin osuus kokonaiskustannuksista on 5–15 prosenttia. Pääosan tuloista teatterit hankkivat lipputuloina, jäsenmaksuina, sponsorisopimuksilla ja muualta saaduilla avustuksilla.

– Kesäteatteriesitykset pitäisi ehdottomasti päästä aloittamaan heinäkuussa vaikka rajoitetulle yleisömäärälle. Jos se ei onnistu, en tiedä, miten pystymme jatkamaan toimintaa, sanoo Mia Kuisma.

Kulttuurikumppaneihin kuuluvat Salon Teatteri ry, Salo Lasten Laulukaupunki ry, Halikon Musiikkiyhdistys ry, Salon Viihdelaulajat ry, SaloJazz ry, Kisko-Seura ry, EtnoSalo ry, Salon Taiteilijaseura ry, Pro Rantakivet ry ja Poikki taideyhdistys ry.