Kun keinosiementäjä kurvaa pihaan – Siemennyspakki ja typpitankki kulkevat takaluukussa

0
Korona-aika on tuonut maskin osaksi seminologi Satu Ihalaisen suojavarustusta. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Jotkut kohottavat kulmiaan kiinnostuneesti ja toiset taas kavahtavat askeleen taaksepäin. Rekijokelainen Satu Ihalainen on kohdannut reaktioita laidasta laitaan, kun hän on kertonut työskentelevänsä seminologina eli keinosiementäjänä.

– Tavallisin heitto on se, että sinullahan on vain käsi lehmän sisällä. Aluksi se huvitti, mutta nyt 18 vuoden jälkeen juttu on jo aika kuultu, Ihalainen toteaa ja suuntaa riisumaan yltään tummanvihreän suojaessun.

Ihalaisen työpäivä on alkanut tavalliseen tapaan tilakäynnillä Perttelissä sijaitsevalla Haalin kartanolla. Tänä aamuna siemennettäviä hiehoja on ollut vain yksi, joten käynti olisi ilman toimittajan pitkää kysymyslistaa sujunut nopeasti.

– Seuraavaksi kirjaan tietokoneelleni tiedot siemennyksestä, ja sen jälkeen suuntaan kohti seuraavaa tilaa, joka sekin sijaitsee täällä Perttelissä. Sieltä lähden kiertämään Somerolle, Ypäjälle, Forssaan ja Iittalaan, Ihalainen luettelee.

Seminologin ammatissa työpäivät ovat hyvin vaihtelevia. Aamulla sängystä noustessaan Ihalaisella ei ole tietoa siitä, mihin tuleva päivä hänet kuljettaa.

– Kahdeksan jälkeen aamulla saan tietokoneelleni listan päivän tiloista, ja siitä sitten lähden liikenteeseen. Tänään listalla on kahdeksan tilaa, ja ajokilometrejä kertyy reilut parisataa.

– Ajaminen ei koskaan ole ollut minulle pakkopullaa, vaan auton ratissa saan hengähtää ja pääsen tutustumaan uusiin seutuihin. Sitä rauhoittumisaikaa arvosti etenkin silloin, kun omat lapset olivat pieniä ja kotona oli kova meno päällä.

”Toivon, että suomalaisen maatalouden arvostus lähtisi nousuun. Laadusta kyllä kannattaisi maksaa.”

IHALAINEN tutustui seminologin työhön jo lapsena, kun hän pääsi seuraamaan sivusta äitinsä työskentelyä.

– Istuin usein äitini Fiat Unon kyydissä. Ajaessaan äitini osoitteli minulle tiloja, joista lehmät oli hänen uransa aikana laitettu pois. Nykyään huomaan tekeväni samaa omille tyttärilleni, Ihalainen naurahtaa.

Lukion jälkeen Ihalainen lähti opiskelemaan agrologiksi, ja valmistumisensa jälkeen hän meni töihin Halikon Prismaan.

– Äiti bongasi Maaseudun Tulevaisuudesta ilmoituksen seminologikurssista, ja päätin ilmoittautua sinne. Olin siinä vaiheessa työskennellyt kaupan alalla jo pari vuotta, ja halusin kokeilla jotain uutta. Sille tielle sitten jäin.

Seminologikurssin Ihalainen aloitti syksyllä 2002, ja jo seuraavan vuoden tammikuussa hän sai oman punaisen työauton.

Ihalainen kertoo nauttivansa erityisesti työn vaihtelevuudesta ja asiakkaiden kohtaamisesta.

– Tämä on asiakaspalveluammatti siinä, missä muutkin. Asiakkaat ja heidän lehmänsä ovat ehdottomasti tämän työn suola. Vuosien varrella olen tutustunut moniin tilallisiin, ja heidän kanssaan tulee jaettua niin arjen ilot kuin surutkin.

Siemennyspakki ja siemennesteen säilytykseen käytettävä typpitankki kulkevat takaluukussa kätevästi tilalta toiselle. Lisäksi takakontista löytyy tilallisille myytäviä tuotteita, kuten pikatestejä kiiman havaitsemiseen.

TOISINAAN tilallisten kanssa käytävissä keskusteluissa esiin nousevat kotimaisen maatalouden ja maidontuotannon tulevaisuus.

– Toivon, että suomalaisen maatalouden arvostus lähtisi nousuun. Täällä tuotetaan kansainvälisellä mittapuulla todella puhdasta ruokaa ja eläinten hyvinvointiin kiinnitetään paljon huomiota. Laadusta kyllä kannattaisi maksaa, Ihalainen toteaa.

– Maailma ei parane sillä, että laittaisimme kaikki lehmät pois. Esimerkiksi jokinotkojen laiduntamisella on paljon positiivisia ympäristövaikutuksia, hän jatkaa.

Ihalaisen 18-vuotisen uran aikana myös seminologin ammatti on muuttunut paljon. Nykyisin yhä useammat tilalliset käyvät toimilupakurssin ja huolehtivat itse karjan siementämisestä.

Tästä huolimatta Ihalaisella ainakin toistaiseksi riittää työsarkaa. Päivän kierroksen jälkeen hän ajaa kotiinsa, desinfioi välineensä ja lähettää päivän työt tietokantaan. Vaikka seminologin työssä puhtauteen kiinnitetään aina paljon huomiota, nyt korona-aikana desinfiointiaineet ovat olleet vielä entistäkin kovemmassa käytössä. Muuten koronapandemia ei ole juurikaan vaikuttanut Ihalaisen työnkuvaan.

– Niin paitsi, että poikkeusoloissa pitää pakata eväsleivät autoon ja työkavereita näkee vain Teams-palavereissa, Ihalainen naurahtaa.

Mistä on kyse?

Seminologi eli keinosiementäjä

  • Siementää työkseen tuotantoeläimiä, yleisimmin nautoja ja sikoja.
  • Siementämisen lisäksi työtehtäviin kuuluu hedelmällisyysneuvontaa, tiineystarkastuksien ja alkionsiirtojen tekemistä sekä eläinten hyvinvointiin ja karjanpitoon liittyvien tuotteiden myyntiä ja markkinointia.
  • Ammatinharjoittajia on Suomessa noin 250 henkilöä, jotka työskentelevät Faba osk:lle.