Kuulokuvien mestarimaalari – Edu Kettusen pitkä ura päätyi kansien väliin

0
Edu Kettusen studio on nimetty Välkkylän BP:ksi. Kuva vuodelta 2014.

Laulaja-lauluntekijä Edu Kettusella on ollut pienestä asti vahva side Salon seutuun. Vantaan Tikkurilassa asunut Kettusen perhe vietti etenkin kesäisin paljon aikaa isovanhempien mökillä Muurlan Piiljärvellä. Siellä poika sai viisivuotiaana ensimmäisen veneensä keramiikkataiteilijaenoltaan Erkka Auermaalta.

Tikkurilasta perhe muutti Helsingin Puotilaan, josta lentokapteeni-isällä oli lyhyt matka lentokentälle.

– Kävimme mutsin kanssa usein Salossa, jossa äidin vanhemmat asuivat. Olimme Salon suvun kanssa paljon tekemisissä, joten vanha ykköstie tuli tutuksi, Kettunen muistelee.

Tarunomaisen vendikansan ylivendi Erkka Auermaa (vas.) ja sisarenpoikansa Edu Kettunen Halikon vendimuseon kesänäyttelyssä vuonna 1998. Kuva: SSS-arkisto/Esko Keski-Vähälä

Edu Kettusta kutsuttiin perheessä Julleksi, koska hän oli syntynyt Juliuksen päivänä. Samana päivänä 12. huhtikuuta vuonna 1961 myös kosmonautti Juri Gagarin lensi avaruuteen, ja osa sukulaisista ehdotti vastasyntyneen nimeämistä Juriksi. Edu vakiintui miehen lempinimeksi kouluvuosina.

Munkkiniemen yhteiskoulusta ylioppilaaksi kirjoittanut Kettunen alkoi tehdä musiikkia jo nuorena. Muusikon ura käynnistyi todenteolla, kun hän perusti alle parikymppisenä kavereineen Broadcastin. Bändi nousi valtaisaan suosioon ja eli 1980-luvulla 300 keikan vuosivauhtia.

Bändiin kuuluivat Kettusen lisäksi Kim Lönnholm, Esa Kaartamo, Jarmo Nikku, Masa Maijanen ja Miri Miettinen. Vuonna 1983 Broadcast voitti kansainvälisen Battle of the Bands -ammattilaisbändikilpailun Britanniassa, ja jätti taakseen muun muassa kuulun hollantilaisyhtye Nitsin.

Broadcast ei lähtenyt maailmalle, mutta kaikki sen jäsenet saivat musiikista ammatin. Kettunen ponkaisi sooloartistina kaikkien tietoisuuteen vuonna 1986 levyttämällään omakohtaisella kappaleella Lentäjän poika.

Kettusen biiseistä tulee ensimmäiseksi mieleen tarinoita, mutta omasta mielestään mies ei ole mikään tarinaniskijä: hän vain kuvailee puitteet, joiden sisällä tarina muodostuu kuulijoiden päässä. Kettunen sanoo suorastaan karttavansa tarinankerrontaa:

– Jos joskus päätän kirjoittaa biisin jostain aiheesta, siitä ei joko tule mitään tai lopputulos on pelkästään tönkkö ja banaali, hän hymähtää ja keskittyy kuulokuvien maalaamiseen.

Esa Kaartamo (vas.), Edu Kettunen, Mikko Kuustonen ja Topi Kurki keikalla Salon Kivassa huhtikuussa 2009. Kuva: SSS-arkisto/Veli-Matti Henttonen

Kettunen on tehnyt sävellyksiä ja sanoituksia sekä itselleen, bändeilleen että lukuisille muille artisteille niin, että Teosto-korvaukset tuovat leivän pöytään. Hän oli mukana kuudella Broadcastin levyllä ja julkaisi kaksi levyä Kaartamon ja Mikko Kuustosen kanssa. Soololevyjä on kertynyt parikymmentä. Seuraavan soololevynsä ilmestymistä Kettunen ei ole aikatauluttanut.

– Tekisi mieli tehdä englanninkielinen levy, vaikka eihän siinä ole mitään järkeä näillä markkinoilla.

Kettunen teki tekstejä englanniksi etenkin Broadcastin aikaan. Hänen kynästään on muun muassa bändin hitti Who´s got the ball.

Kettunen käyttää usein englantia apuna työstäessään uusia sävellyksiä ja raapaisee väliaikaiset sanat kasaan englanniksi.

– Tekstin tekeminen englanniksi on niin äärimmäisen helppoa, että se on suorastaan nautinto. Englanti on rytmisesti taipuisa kieli.

Edu Kettunen asui vielä Broadcast-yhtyeen kulta-ajan Helsingissä, mutta tiesi aina muuttavansa maalle.

– Nuupahdin kaupungissa asumiseen, ja Salon seutu oli luonteva muuttosuunta suvun takia.

Ensin Kettunen ehti hankkia omakotitalon Vantaan pohjoiselta rajalta.

– Se oli virhe. Siellä maalla asumisen huonot puolet yhdistyivät kaupungissa asumisen huonoihin puoliin, hän nauraa.

– Elämä oli todella hankalaa ja kaikkialle oli pitkä matka. Poikittaisliikennettä ei vielä ollut, ja matka Myllypuron studiolle vei julkisilla kaksi tuntia.

Kettunen muutti vaimonsa Liisa Kettusen kanssa Perniöön 1980-luvun lopulla. Sinne muutti myös Kettusen aiemmasta parisuhteesta syntynyt poika Joonathan Kettunen.

– Perniössä rupesimme rakentamaan venettä.

Kettusten veneprojekti sai paljon julkisuutta, ja Tarja ja Timo Lapila tekivät siitä dokumenttielokuvan. 12-metrinen vene syntyi omissa käsissä viidessä vuodessa; vain teräsrungon hitsaaminen ja moottorin asentaminen uskottiin ammattilaisille.

Meri ja veneily ovat olleet tärkeitä Edu Kettuselle lapsesta asti. Kuva vuodelta 2001. Kuva: TS-arkisto/Saara Pelkonen

Ennen merille lähtöä perhe myi talonsa ja muun omaisuutensa voidakseen lähteä vapauteen vailla huolia. Kolmihenkinen perhe koirineen lähti matkaan syksyllä 1993. Ensimmäinen talvi kului Ruotsissa, josta matka jatkui Saksan kautta Ranskaan.

– Siellä olimme kaikkiaan puolitoista vuotta, ja poika kävi ranskalaista koulua. Hän puhui matkan jälkeen sujuvaa ranskaa. Itse ymmärrän kieltä ja pärjään arjessa laittamalla sanoja peräkkäin. Ranskalaiset ovat otettuja siitäkin.

Lauluntekijä, ääninäyttelijä ja musiikkituottaja Joonathan Kettunen asuu nykyään Perttelissä.

Kettusen musiikinteko oli tauolla venevuosien ajan.

– Sen sijaan piirsin ja kirjoitin, muun muassa pakinoita Salon Seudun Sanomiin. Biisejä syntyi vain pari–kolme.

Venereissun jälkeen Kettunen piti viisi taidenäyttelyä ja häneltä ilmestyi kuvitettu lastenkirja sekä lasten veneilyopas. Parasta aikaa Kettunen kirjoittaa uutta lastenkirjaa. Siinä lomamatkalla olleen perheen koira putoaa ruumaan menossa olleessa kuljetushäkissään lentokentälle ilman, että kukaan huomaa ja aloittaa ”eeppisen seikkailun” kohti kotia.

Kettusen perheessä on aina ollut koira. Nykyistä koiran virkaa toimittaa 16-vuotias sekarotuinen Elvar.

Maalle jo 1980-luvun lopulla Helsingistä muuttaneet Liisa ja Edu Kettunen ovat asuneet eri puolilla Salon seutua. Kuva Kiskosta vuodelta 1998. Kuva: SSS-arkisto/Timo Uuspaavalniemi

Palattuaan Suomeen reilun kolmen vuoden vene-elämän jälkeen Kettuset asettuivat ensin Halikkoon, ja päätyivät sieltä Kiskoon.

– Lähdimme Kiskosta, kun poika muutti omilleen. Päätimme asua taas veneessä, jota pidimme Kemiönsaaressa.

Talven tullen pariskunta alkoi kuitenkin etsiä kotia maalta.

– Tsäkällä huomasimme myynnissä olleen talon, joka on just eikä melkein meille sopiva.

Kettuset ovat asuneet Kemiössä pian parikymmentä vuotta. Dragsfjärdintien varressa on myös oma studio Välkkylän BP.

– Keikoille on pitkä matka, mutta muuten on hyvä olla ja meri on lähellä. Se on tärkeää.

Kaipuun vesille Kettunen sai verenperintönä.

– Faijalla oli purjeveneitä, ja veneilimme paljon. Myös mutsi oli ”mereen seonnut”, Kettunen muistelee vuonna 2012 menehtynyttä äitiään Alla Bergeniä, joka perusti Saloon Lasten laulukaupunki -festivaalin.

Kettunen sävelsi festivaalin tunnusbiisin Salossa soi ja tuotti Lasten laulukaupungin levyjä.

Edu Kettusen äiti Alla Bergen perusti Saloon Lasten laulukaupunkifestivaalin, jonka annista poika tuotti ensimmäisen vuonna 1996. Kuva: SSS-arkisto/Esko Keski-Vähälä

Edu Kettunen on tehnyt musiikkibisneksessä kaikkea levyjen kansitaidetta myöten. Tekemiset on koottu huomenna miehen syntymäpäivänä julkaistavaan Veli-Pekka Hännisen kirjoittamaan kirjaan Edu Kettunen, jota muusikko itse kuvaa ammatilliseksi elämäkerraksi.

Kettunen ei ole pitänyt tekemisistään päiväkirjaa, joten tapahtumien sijoittamiseen aikajanalle tarvittiin muiden apua.

– Onneksi kitaristi Jarmo Nikku muistaa kaiken päivämääriä myöten. Vastaukset tulevat kuin apteekin hyllyltä.

Kettunen uppoutui kirjaprojektiin, kun keikat katosivat kalenterista koronan myötä. Normivuotena hänelle kertyy niitä 70–80. Myös 60-vuotisjuhlakiertue siirtyi pandemian jatkumisen takia keväältä joulukuulle. Valtaosan niistä hän tekee duona kitaristi Mika Kuokkasen kanssa. Mira Vähänikkilä hoitelee videoprojisointeja.

Edu Kettunen on tehnyt parikymmentä soololevyä. Yhdeksättä olivat vuonna 2002 Kemiössä äänittämässä kitaristi Jarmo Nikku ja koskettimia soittanut Bruno Lähteenmäki. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Edu Kettunen

Erkka Lauri ”Edu” Kettunen syntyi 12.4.1961 Helsingin maalaiskunnassa, Vantaalla.

Musiikin moniosaaja kirjoitti ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulusta.

Asuu vaimonsa ja koiransa kanssa Kemiönsaaressa. Aikuinen poika asuu Perttelissä.

Broadcastin perustajajäsen Edu Kettunen on esiintynyt 1980-luvun alusta lähtien. Kuva: Katri Lehtola

Aloitti muusikonuransa 1980-luvun alussa Broadcast-yhtyeessä, josta siirtyi soolouralle. Teki 2000-luvulla paljon keikkaa myös kokoonpanossa Kaartamo Kettunen Kuustonen.

Säveltänyt ja sanoittanut satoja biisejä itselleen ja muille. Tunnetuimpia ovat Lentäjän poika, Minä olen muistanut, Kone älä hyydy, 69 Scania ja Kaivo aavikolla.

Sai vuonna 2006 Juha Vainion rahaston tunnustuspalkinnon, vuonna 2014 Salon Seudun Sanomien kulttuuripalkinnon ja vuonna 2016 Vaasan yliopiston ensimmäisen August Alexander Levón -palkinnon, joka myönnetään yhteiskunnallisen humanismin edistämisestä.

Kirjoittanut kaksi lastenkirjaa, kuvittanut kolmannen ja pitänyt muutaman taidenäyttelyn.

Harrastaa pienoisrautateiden rakentamista ja melontaa.

Motto: Kaikki menee lopulta aina hyvin.

Edu Kettusen studio on nimetty Välkkylän BP:ksi. Kuva vuodelta 2014. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen