LED Tailor alkoi valmistaa sinivalolaitteita julkisiin tiloihin – Salolaisyritys tarjoaa desinfioivia valaisimia nyt muun muassa kauppoihin ja toimistoihin

0
Halikossa sijaitseva LED Tailor Oy piti verkossa maailmanlaajuisen julkistustilaisuuden, jossa esiteltiin uusia sinivalotuotteita. Tuotteita esittelemässä toimitusjohtaja Harri Rautio ja lead scientist Camilla Höglund. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolainen LED Tailor Oy on koronapandemian myötä kääntänyt tuotantonsa suuntaa ja kohdistaa markkinointiaan nyt uusille asiakasryhmille. Yritys on kehittänyt sinivalodesinfiointia kaikkien saataville.

– Emme kuvittele, että desinfioivia laitteita ostaisivat perheenäidit ja -isät, mutta niitä voi hyödyntää monissa yleisissä tiloissa kuten kaupoissa, julkisessa liikenteessä, hoivakodeissa, kouluissa ja toimistoissa. Siniseen valoon perustuva fotodesinfiointi on turvallista ihmiselle, mutta tappaa pinnoilta kaikki pöpöt, toimitusjohtaja Harri Rautio sanoo.

Halikossa sijaitseva yhtiö piti eilen verkossa maailmanlaajuisen julkistustilaisuuden, jossa esiteltiin uusia sinivalotuotteita.

– Tuotekehitys alkoi viime kesänä, ja nyt yli 20 tuotteen arsenaali on valmis, Rautio toteaa.

Uudesta arsenaalista löytyy sopivia tuotteita esimerkiksi vähittäiskauppojen kassapisteisiin, hotellien kylpyhuoneisiin, ravintoloiden baaritiskeille, toimistojen neuvottelutiloihin ja konttorihotelleihin.

– Yhteiskäytössä olevalla työpisteellä sinivalo menee automaattisesti päälle silloin, kun käyttäjä lähtee pois. Työpiste desinfioituu noin vartissa seuraavaa käyttäjää varten, Rautio kertoo.

Vuosi sitten yrityksessä arveltiin koronan laajentavan desinfioivien sinivalotuotteiden kysyntää terveydenhuollossa ja sairaaloissa, jotka ovat olleet LED Tailorin ensisijaisia asiakkaita.

– Ajatuksena oli, että desinfioinnin tarve olisi sillä puolella kasvanut entisestään. Nopeasti kävi ilmi, että sairaalat ovat nyt keskittyneet tehohoitoon ja hätäpotilaiden hengissä pitämiseen. Niiden rahat on budjetoitu hengityskoneiden hankintaan, eivätkä ne juuri nyt pysty investoimaan tulevaisuuden tekniikkaan, Rautio kertoo.

Sairaaloita kurittaa myös resurssipula, eikä niillä ole ollut aikaa ottaa vastaan uuden teknologian esittelijöitä. Koronapandemia avaa kuitenkin sinivalomarkkinoita muualle, kun desinfiointi- ja hygieniatarpeet korostuivat arjessa.

– Päätimme alkaa valmistaa edullisempia sinivalotuotteita muille käyttäjäkunnille sillä välin, kun sairaalat hoitavat koronapotilaita, Rautio sanoo.

Hän huomauttaa, että sairaalavalaisinten laatuvaatimukset ovat aivan toista luokkaa kuin esimerkiksi kauppojen ja ravintoloiden. Leikkaussalissa sinivalovalaisimen on kestettävä kovaa käyttöä ja vaativaa puhdistusta kuten vetyperoksidihöyrytystä.

– Sairaalakäyttöön tuotettavien sinivalolaitteiden myyntihinnat liikkuvat tuhansissa euroissa, kun taas toimistoissa ja kaupoissa desinfiointiin käytettäviä valaisimia voidaan myydä jopa alle 500 eurolla, Rautio huomauttaa.

LED Tailorin yli 20 kansainvälistä ja kotimaista jälleenmyyjää operoi terveydenhuollossa, joten talven aikana on hankittu ja koulutettu uusia jälleenmyyjiä uusille toimialoille.

LED Tailorin käyttämä usean aallonpituuden sinisen valon desinfioiva teknologia on patentointivaiheessa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Kiinassa. Yrityksellä on maailmassa kaksi kilpailijaa, jotka molemmat ovat amerikkalaisia.

Rautio toteaa koronan tuoneen desinfiointimarkkinoille myös pinnoitefirmoja, joiden tuotteiden antimikrobisuus perustuu fotokatalyysiin.

– Kun tietynlaisen fotokatalyysipinnoitteen käyttö yhdistetään sinivaloon, syntyy maailman nopein automaattinen pintadesinfiointiratkaisu. Se lyhentää desinfiointiajan 15–30 minuuttiin, ja tuhoaa siinä ajassa yli 99 prosenttia viruksista. Sellaista desinfiointia tarvitaan monessa kohteessa, hän sanoo.