Jokainen rehellinen työ on kutsumus

0

VESA TUOMINEN. Näinä poikkeuksellisina aikoina monet hoito- ja hoiva-alan ihmiset ovat joutuneet koville. Sama koskee palo- ja pelastusalaa, palvelualoilla työskenteleviä, kaupan alalla, kuljetuspuolella ja monissa muissa tehtävissä toimivia.
Asioin hiljattain eräässä kivijalkaliikkeessä. Yrityksen omistaja kertoi muuttaneensa naapurikaupungista noin kahdeksan kilometrin päästä vajaan kilometrin päähän omasta yrityksestään.
Nyt liike ja asunto ovat samassa kaupungissa. Hän kertoi olleensa aina työorientoitunut mutta pystyvänsä nyt vielä paremmin palvelemaan asiakkaitaan hyvinkin erilaisiin kellonaikoihin.

Hän on ammattilainen, sen huomasin, kun hän esitteli tuotteittaan ja palveluitaan mitenkään tyrkyttämättä niitä. Hän kuuluu niihin moniin pienyrittäjiin, joiden liikevaihtoon koronaepidemia on osaltaan vaikuttanut.
Ei maksettuja kesälomia, eläke on maksettava kokonaan itse, sairaslomakorvaukset ovat pieniä, mutta eteenpäin on mentävä.
Hän työllistää itsensä ja muutaman ihmisen, eikä ole juurikaan saanut yhteiskunnan tukia. Ala, jota hän edustaa, on kuihtumassa pois tai siirtynyt suurille kartelleille.
Vielä on toki niitä, jotka haluavat hänen palvelujaan erityistilanteissa juhla-aikoina, siirtymäriiteissä tai muistoja tallentaessa.
Arvasitko oikein? Hän on ammattikuvaaja, niitä harvoja yksityisiä fotokauppiaita Suomessa. Hän kuuluu pienkäsityöläisammattien harjoittajiin.
Samaan kategoriaan kuuluvat suutarit, puusepät, artesaanit, hiusmuotoilijat, hierojat, kosmetologit ja monet muut. Luetteloa voisi jatkaa pitkään.
Kun yrittäjä lopettaa, löytyykö jatkajaa? Aikaisemmin oli kisällinäytteitä ja mestariluokka. Opettaja opetti oppilastaan.
Kenties nykyinen työssä oppiminen tuo avun osaan ammateista. Yrittäjän työhön pitää sitoutua, sillä harva tekee niin pitkää päivää kuin yksityisyrittäjä.

Kuntavaalien lähestyessä tukekaamme yrittämistä, sillä se luo ja ylläpitää työpaikkoja. Kaikki eivät voi olla julkisella sektorilla töissä, ja heidänkin, jotka ovat, on syytä käyttää julkisia varoja vastuullisesti.
Näin useimmat tekevät, mutta ikäviä esimerkkejä väärinkäytöksistä on pulpahdellut pintaan niin valtion johdosta kuin kuntatasolta.
Pitäisikö itse kunkin meistä miettiä: olenko ansainnut palkkani tänään? Toisaalta hyvä työsuoritus ansaitsee positiivisen palautteen.
Työ tekijänsä palkitsee ja rehellisyys maan perii, niin kuin sanotaan.

Kirjoittaja on Paimion kirkkoherra.