Lempeiden yrttien kanssa on vaikea epäonnistua – näin valmistat helpot yrttikääryleet

0
Riisipaperiin käärityt kasvikset ja yrtit ovat hurmanneet Jaana Lehtisen.

Hipaisu lehtiin, ja ahomansikan makean suloinen tuoksu nousee nenään. Kuljet pellon piennarta, maistat mansikan ja tunnet kesän paahteen.

Herätys! Nyt ollaan Perniössä Lemunkartanon puutarhalla, jossa mansikkamintun taimet ovat terhakkaassa kasvussa. Yrtti on omiaan luovuttamaan makunsa juomiin, jälkiruokiin, leivonnaisiin, salaatteihin, kaikkeen, minkä toivoo maistuvan mansikalta.

– Talvella juon mansikkaminttuteetä, puutarhuri Jaana Lehtinen sanoo.

Hän seisoo keskellä kasvihuonetta ja henkäisee syvään sisäänsä viherterapiaa. Sitä tarvitaan, sillä seuraavat kaksi kuukautta puutarhalla painetaan täysillä. Ensimmäinen vapaapäivä on juhannusaatto.

Lehtinen kasvattaa tuiki tavallistakin persiljaa, tilliä ja ruohosipulia, mutta joka vuosi hän valitsee joukkoon mielenkiintoisia, harvinaisempia yrttejä. Tämän kevään tuttavuuksia ovat keltalehtinen inkivääriminttu, samettinen yrttiliisukka, koristeellisen vietnamin korianteri ja voimaa uhkuvan magic blue -basilika.

Istuta useita yrttejä samaan ruukkuun väri- ja makukimaraksi. Magic blue -basilika on roteva ja komea. Sen edessä kasvaa timjami, keskellä on yrttiliisukka ja oikealla inkivääriminttu. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Olen hullaantunut vietnamin korianteriin. Se on kaunis ja maku on hyvä, tavallista korianteria pippurisempi. Sopii aasialaisiin ruokiin.

Vietnamin korianterille hyvä paikka kotona on amppeli, jossa sillä on tilaa kurottaa suippoja lehtiään. Helpon yrtin hoito-ohje on helppo.

– Mitä enemmän kastelee ja käyttää, sen parempi.

Kastelun lisäksi yrtit vaativat lannoitusta. Istutusvaiheessa Lehtinen lisää ruukkuihin kanankakkarakeita, joilla hän suosittelee jatkaman koko kasvukauden.

Yrttiliisukka eli kuubalainen oregano tuo mieleen mehikasvin. Pullukat lehdet ovat samettisen pehmeät. Niitä Lehtinen lisää liha- ja kanaruokiin.

– Ystäväni kasvattaa tätä lasitetulla parvekkeella, jossa se on kasvanut valtavaksi.

Mansikkamintussa on ahomansikan aromia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Keltalehtinen inkivääriminttu kiinnittää huomion vihreyden keskellä. Pirteän makunsa lisäksi se sopii hyvin koristeluun.

– Inkivääriminttu on ihan uusi yrtti. Yritän bongata uusia, vaikka tuntuu, että mielikuvitus on käytetty loppuun. Aina on asiakkaita, jotka kysyvät mitä uutta tänä vuonna on.

Hän löytää uutuuksia netistä ja turkulaiselta, ammattilaisia palvelevalta Koroisten puutarhalta. Suurin osa yrttipistokkaista saapuu Suomeen Israelista.

Yrttien lisäksi luomutuotantoon keskittynyt puutarha kasvattaa vihannesten taimia. Iso ryhmä ovat tomaatit, joita on kasvamassa 20:ta erilaista.

Puutarhan tuotteet päätyvät myyntiin toreille, tukkuihin ja puutarhamyymälöihin.

– Yrtit ovat fiilis ja tunnetila. Lapsiparat ovat joutuneet syömään, kun olen kokeillut kaikenlaista, Jaana Lehtinen naurahtaa.

Yrteillä maustamista kannattaa kokeilla rohkeasti. Useimpien maku on lempeä, mukavasti säväyttävä, eikä vaaraa epäonnistumiseen ole.

Yrtteihin totuttelu käy kätevimmin, kun pitää ne keittiössä reilusti esillä. Silloin yrttejä tulee napsaistua ruokien joukkoon lähes huomaamatta.

Salolaisen Wirat Dolprasitin kesäkääryleistä ideansa saaneet yrttikääryleet ovat Jaana Lehtisen uusin resepti. Riisipaperiin kiedotuissa patukoissa on ohuita selleri- ja porkkanatikkuja, valkosipulia, pähkinää, chiliä ja paljon yrttisilppua.

Kääryleissä ei ole öljyä, vaan vedellä laimennettua etikkaa. Ruokaisempiin kääryleihin voi lisätä esimerkiksi tonnikalaa.

– Olen hurahtanut näihin täysin!

”Maailman parasta pestoa” Lehtinen on valmistanut vuosia. Hän vääntää pestoa kerralla paljon, sillä se säilyy hyvin pakasteessa.

Pestossa on tuoretta basilikaa, valkosipulia, oliiviöljyä, auringonkukan siemeniä ja toisinaan myös lehtipersiljaa. Lisäksi pestoon tulee parmesaania tai muita juustonkannikoita sekä suolaa ja mustapippuria.

Pesto on monikäyttöinen herkku, jota voi pastan lisäksi lisätä melkein mihin vain.

– Voileivän päälle, makaronilaatikkoon, perunan kanssa, Lehtinen nuolaisee huuliaan.

Vietnamin korianterin lehdet ovat koristeellisia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Yrttikääryleet

riisipaperiarkkeja
porkkanaa
selleriä
valkosipulia
pähkinöitä
chiliä
erilaisia yrttejä maun mukaan
vettä
etikkaa
suolaa

Suikaloi porkkana ja selleri ohuiksi tikuiksi. Hienonna pähkinät, valkosipuli, chili ja yrtit.

Pyöräytä riisipaperiarkki lämpimässä vedessä. Laita se lautaselle pehmenemään ja asettele päälle kasvikset. Taittele kääryleeksi.

Lorauta kääryleiden päälle vedellä laimennettua etikkaa ja hieman suolaa.

Syö helpoimmin sormin.

Kaikki yrtit ovat kokonaan syötäviä

  • Käytä yrteistä lehdet, varret ja kukinnot.
  • Mitä enemmän napsit yrttejä, sitä paremmin ne tekevät uutta kasvustoa.
  • Siirrä yrtit kasvatusruukuista isompiin ruukkuihin.
  • Kastele ja lannoita kunnolla. Jos yrtti kellastuu, se on saanut liikaa vettä.
  • Pidä yrtit esillä keittiössä. Silloin muistat käyttää niitä säännöllisesti.
Magic blue -basilikan kukinnot käyvät koristeluun. Kuva: SSS/Anneli Kajander-Ekström

Perheyrityksessä puuhaa jo kolmas polvi

Lemunkartanon puutarha on perheyritys, jonka kasvussa Jaana Lehtisen lapset, Sara ja Joel Lindgren, ovat varttuneet mukana.

– Kaksivuotiaana nukahdin perunapellolle, Sara Lindgren naurahtaa.

Omat muistot ovat hatarat, mutta äiti kertoo, miten lämmin ja pehmeä istutuspäivän pelto nukutti lapsen kuin untuvapeitto.

Kasvintuotantoa Helsingissä opiskellut Lindgren työskentelee puutarhalla, mutta tämä kesä on erilainen. Runsaan viikon ikäinen tyttövauva tuhisee äidin sylissä.

– Asumme tuossa lähellä punaisessa talossa. Käyn puutarhalla usein.

Lindgrenin esikoinen, 8-vuotias Aarni, on myös kiinnostunut puutarhan töistä.

– Aarni tulee koulun jälkeen ruukutuskoneelle lapioimaan turvetta tötteröön, Lehtinen kertoo hymyillen.

Helsingissä työskentelevä Joel Lindgren on apuna puutarhalla viikonloppuisin, ja kausityöntekijöitä on kaksi.

Miedoimmat yrtit sopivat myös vauvanruokiin.

– Basilika, persilja ja tilli ovat turvallisia ja niissä on hyvät ravintoarvot. Voimakkaita yrttejä kuten timjamia tai rosmariinia en laittaisi, Sara Lindgren sanoo.

Jaana Lehtinen lisää listaan fenkolin.

– Tosi hyvää ilmavaivoihin.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments